YouTube Preview Image
Σύμφωνα με πληροφορίες που συναντούμε στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές λέσχες (συχνά εφέδρων η άλλων κοινοτήτων) που κάνουν σκοποβολή με αεροβόλα σε περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί σκοπευτήρια. Επίσης διάφορες λέσχες φέρονται να εφοδιάζονται με αεροβόλα όπλα που βάλουν πλαστικά σφαιρίδια, μεταλικά σφαιρίδια η ποτηράκια και κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις η έστω στρατιωτικά παιγνίδια. Το EKEO θεωρεί ότι η πλειοψηφία αυτών των λεσχών είναι καλοήθης και σκοπό έχει να προάγει το αθλητικό πνεύμα και για το λόγο αυτό ενημερώνουμε τις λέσχες αυτές ότι κινδυνεύουν διότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο και ανά πάσα χρονική στιγμή μπορεί να συλληφθούν για κατάρτιση ένοπλης ομάδας, παραβίαση του νόμου περί όπλων κλπ για τους εξής λόγους:
Σύμφωνα με τον αρ. 195 του Ποινικού Κώδικα περί “Κατάρτισης ένοπλης ομάδας” ισχύει: ”
Όποιος χωρίς δικαίωμα καταρτίζει ένοπλη ομάδα που δεν αποβλέπει στη διάπραξη εγκλημάτων, την εφοδιάζει με πολεμοφόδια ή αναλαμβάνει την αρχηγία της, καθώς και εκείνος που συμμετέχει σε τέτοια ομάδα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.”
Επίσης, το επιχείρημα τους ότι τα air soft (αεροβόλα με πλαστικές μπίλιες, ποτηράκι μολύβου κλπ) δεν είναι όπλα είναι τεράστιο σφάλμα. Σύμφωνα με το νόμο 2168/1993 (αρ.1, παρ.γ) στην κατηγορία των όπλων εμπίμπτουν και τα αεροβόλα που εκτοξεύουν “Αεροβόλα είναι τα ΟΠΛΑ που λειτουργουν με συμπιεζόμενο αέρα η με χρήση διοξειδίου του άνθρακα και εκτοξεύουν σφαιρίδιο από μεταλλική, πλαστική η άλλη ύλη….”. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο ναι μεν επιτρέπεται η κατοχή ενός αεροβόλου (ακόμη και η εισαγωγή του) όμως απαγορεύεται η οπλοφορία τους και επιτρέπεται μόνο η μεταφορά τους από τον τοπο κατοικίας του κατόχου στο χώρο άσκησης για σκοποβολή και αντίστροφα (παρ.11, αρ.10 ν. 2168/1993). Επίσης το EKEO επισημαίνει ότι στο ίδιο άρθρο επιτρέπεται η σκοποβολή μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με τη σχετική άδεια αλλιώς η χρήση τους είναι παράνομη. Είναι προφανές ότι ομάδες ατόμων με παραλλαγές που κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια με αεροβόλα όπλα στα χωράφια και στα δάση (το EKEO υπολογίζει ότι τα νόμιμα σκοπευτήρια είναι ελάχιστα – αν υπάρχουν βέβαια) παραβιάζουν το σχετικό νόμο (χωρίς να το θέλουν και χωρίς να έχουν δόλο κατά το EKEO). Μια πλήρης μελέτη έχει καταρτιστεί από το EKEO που είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων με την υπόμνηση ότι οι Αστυνομικές Αρχές δεν θα έπρεπε να αρχίσουν να συλλαμβάνουν τις χιλιάδες εφέδρων και άλλων αθώων πολιτών που κάνουν αυτές τις δραστηριότητες αλλά να τους ενημερώσει για τις επιπτώσεις ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να μην βρεθούν προ εκπλήξεως αφού δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι κινδυνεύουν.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.