Ο Στρατηγός Νίκος Τόσκας μέχρι και την επάξια εκλογή του σε θέση Βουλευτή ήταν Αν. Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μετά από ομόφωνη εκλογή του στην Ακαδημαϊκή Συνέλευση της ΣΣΕ. Υπήρξε καλός δάσκαλος και άφησε καλές εντυπώσεις τόσο στους συναδέλφους του Καθηγητές όσο και στους Ευέλπιδες όπως προέκυψε από συζητήσεις στη ΣΣΕ. Ήταν μετριοπαθής και ευγενικός και στις ημέρες που είχε μάθημα περίμενε κάθε πρωί υπομονετικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, μαζί με τους άλλους καθηγητές/καθηγήτριες της ΣΣΕ να τους παραλάβει το υπηρεσιακό όχημα. Εκ μέρους και των συνεργατών του καθηγητών του τομέα ΦΕΕ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων καθώς και των Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος εκφράζει Θερμά Συγχαρητήρια στον νέο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και εύχεται μια μελλοντική γόνιμη συνεργασία σε θέματα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Στρατιωτικής Έρευνας.
Ακολουθεί βιογραφικό του που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο (με επιφύλαξη)

Ο Νίκος Τόσκας γεννήθηκε το 1953.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.