Σύμφωνα με πληροφορίες (Jerusalem Post) τα κοντέινερς προέρχονται από το πλοίο Monchegorsk της Ιρανικής ναυτιλιακής εταιρίας (IRISIL) με Κυπριακή σημαία. Το πλοίο αυτό κατευθύνονταν το 2009 από το Ιράν στη Συρία μεταφέροντας βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένων, ρουκέτες καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή ρουκετών. Οι Αμερικάνοι σταμάτησαν το πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και από τον έλεγχο προέκυψε ότι κουβαλούσε πυρομαχικά σπάζοντας έτσι το εμπάργκο που επέβαλλε ο ΟΗΕ στην εξαγωγή όπλων από το Ιράν σε άλλες χώρες. Η Κύπρος εμπόδισε τη διέλευση του πλοίου και κατάσχεσε τα πυρομαχικά.

Αν τα βλήματα αυτά των τεθωρακισμένων ήταν τύπου APFSDS τότε περιείχαν εκφυλισμένο ουράνιο και η περιοχή μέσα στο στρατόπεδο είναι επικίνδυνη και πρέπει να εκκενωθεί. Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο δεν πρέπει να προκληθεί πανικός αφού δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πρόκειται για την κατηγορία αυτή των βλημάτων αλλά όμως είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Πρέπει να σπεύσουν άμεσα οι αρμόδιοι με ειδικούς ανιχνευτές άλφα ακτινοβολίας προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα βλήματα αυτά των τεθωρακισμένων που είχαν τα κιβώτια ήταν τύπου APFSDS. Το ενδεχόμενο αυτό είναι μικρό αφού μάλλον πρόκειται για βλήματα 125 χιλιοστών με κεφαλή HEAT.

Το περιεχόμενο των κοντέινερς δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τις Κυπριακές αρχές ίσως γιατί πιθανότατα θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο αποδεικνύοντας ότι το Ιράν μετέφερε όπλα στη Συρία τα οποία στη συνέχεια έπαιρναν το δρόμο τους για τη Χεσμπολά και τη Χαμάς. Η σιωπή αυτή όμως κράτησε τα κοντέινερς κλειστά και προκάλεσε αυτή την καταστροφή. Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων περιμένει να δει εικόνες των βλημάτων ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για τους πραγματικούς κινδύνους.

Κάντε ένα σχόλιο