Έκρηξη στην Κύπρο  - Ναυτική Βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΤο Κέντρο Ελέγχου Όπλων ήταν ο πρώτος φορέας που χαρακτήρισε την εκρηκτική διάταξη που δημιούργησαν οι αρμόδιοι στη Ναυτική Βάση όπλο μαζικής καταστροφής. Με ψυχρό επιστημονικό τρόπο εγκαλέσαμε αδίστακτα τους τεχνικούς διαχειριστές των εκρηκτικών και όσους «ειδικούς» ενεπλάκησαν στην μεταφορά, εγκατάσταση (αποθήκευση) αξιολόγηση και ανάλυση των εκρηκτικών. Μέχρι την πρόσκληση μας από τον Υπουργό Υγείας κ. Χρίστο Πατσαλίδη κανένα στέλεχος του ιδρύματος δεν γνώριζε κανένα πολιτικό πρόσωπο της Κύπρου και δεν είναι δουλειά ενός επιστημονικού ιδρύματος ερευνών να αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες.
Όμως οι καθημερινές αναφορές περί απόλυτης και κύριας ευθύνης του Προέδρου Χριστόφια προσκρούουν στις αναλύσεις και τα πορίσματα του Κέντρου Ελέγχου Όπλων. Οι πολιτικές ευθύνες πλέον αντλούνται από τα επιστημονικά πορίσματα και έτσι μοιραία είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι όλα τα έγγραφα που δίνονται στη δημοσιότητα και αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «γνώριζε και αποφάσισε» τυγχάνουν διπλής ερμηνείας. Η ενημέρωση που του έγινε δεν έπρεπε να είναι ασαφής και αόριστη. Η επικινδυνότητα που επικαλούνται ορισμένοι στα έγγραφα ενημέρωσης του Προέδρου Χριστόφια είναι ατεκμηρίωτη και δεν συνοδεύεται από τις πραγματικές της διαστάσεις. Ο ανεκπαίδευτοι στρατιωτικοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα μικρό όπλο μαζικής καταστροφής είτε από φιλότιμο είτε από τη γνωστή (αξιέπαινη) νοοτροπία των αξιωματικών – Διοικητών που έχουν μάθει να λύνουν τα προβλήματα της μονάδας μόνοι τους είχε σαν αποτέλεσμα να μην αξιολογήσουν τον κίνδυνο σωστά. Απόδειξη αποτελεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι τους (στρατιωτικοί, πυροσβέστες κλπ) αντί να λάβουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας την ώρα της φωτιάς (ενημέρωση όλων των αρχών της περιοχής, εκκένωση πληθυσμού, κλπ) προσπαθούσαν επί μία ώρα να τη σβήσουν σαν να πρόκειται για καμία αποθήκη ξυλείας χωρίς την παρουσία του Διοικητής της Ναυτικής Βάσης (δείτε τους χρόνους έναρξης φωτιάς και άφιξης Διοικητή).

Κανείς δεν ενημέρωσε πριν την έκρηξη τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση συμβατικών εκρηκτικών (σε πυκνότητα και ποσότητα στο σημείο μηδέν) στην ιστορία της Ευρώπης. Όλα τα έγγραφα μιλούν για ένα αόριστο κίνδυνο που ούτε οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν διότι οι «αναβαθμιστές» της Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατάργησαν την Έδρα Ειδικών Όπλων στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών και προώθησαν μαθήματα των ανώτερων αξιωματικών όπως «Βιαία Διάβαση Ποταμού!». Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και όποιος δεν την αναγνωρίζει είναι υποκριτής και επικίνδυνος.
Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων συμφωνεί να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια (αν υπάρχουν βέβαια, αυτό θα το κρίνει ο Κυπριακός Λαός) αλλά πρέπει να του αναγνωρισθεί το σημαντικό ελαφρυντικό της πλημμελούς ενημέρωσης του και της άδολης παραπλάνησης του από τους στρατιωτικούς αυτούς που από άγνοια και αμέλεια δεν τον ενημέρωσαν σωστά για το όπλο μαζικής καταστροφής που αυτοί δημιούργησαν (διότι δεν ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας που πέτυχε την απίστευτη αυτή εκρηκτική γεωμετρία στη Ναυτική Βάση).
Για το λόγο αυτό οι ανακριτές της υπόθεσης (και όλος ο Κυπριακός Λαός) πρέπει να καλέσουν σε απολογία όλους αυτούς που «τύφλωσαν» τους αξιωματικούς διαχειριστές των εκρηκτικών στην Κύπρο με την πλημμελή η ανύπαρκτη επιστημονική εκπαίδευση τους στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας στα Ειδικά Όπλα (Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, Σχολή Διοίκησης Επιτελών κλπ).

Κάντε ένα σχόλιο