ΕΠΟΠ ΕΜΘ ΕΠ.ΟΠΣύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κατά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η αύξηση του χρόνου θητείας για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τους εννέα μήνες στους δώδεκα, όπως άλλωστε ισχύει τόσο για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Μάλιστα προβάλλεται ως βασική αιτία για την αύξηση κατά τρεις μήνες στη θητεία, τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η οποία δεν «επιτρέπει» νέες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.).

Επιπλέον ακούγονται και άλλα ακραία σενάρια που κάνουν λόγο γιο απολύσεις ΕΠ.ΟΠ. που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα ή ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 ή 19 χρόνια κατά το Κυπριακό πρότυπο, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους στο Λύκειο και αφού θα έχουν δώσει εξετάσεις για την είσοδο τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού προσδοκάται ο περιορισμός των φαινομένων φυγοστρατίας αλλά και η άνοδος του ποσοστού επάνδρωσης των στρατιωτικών μονάδων.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Είναι στις άμεσες προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην κατά τρεις μήνες αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς ;

2. Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη την αύξηση του χρόνου θητείας στο Στρατό Ξηράς ;

3. Πόσους μήνες θα είναι η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία ;

4. Αληθεύουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για απολύσεις ΕΠ.ΟΠ. οι οποίοι έχουν επταετή παραμονή στο στράτευμα ;

5. Εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στο 18 ή 19 χρόνιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των λυκειακών τους σπουδών;

Ο ΥΕΘΑ δηλώνει
Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων, καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών της εθνικής άμυνας. Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη και χωρίς καμία απολύτως βιασύνη.

Όσον αφορά στους ΕΠΟΠ, κρίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, από πενταμελές Συμβούλιο, με πρόεδρο Ανώτατο Αξιωματικό (βαθμού Ταξιάρχου), για τη μονιμοποίησή τους. Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.

Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠΟΠ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε «βούληση» της υπηρεσίας και απόλυτα εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠΟΠ, από τη σωματική τους ικανότητα και την προσωπική τους επιθυμία. Η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δε δεσμεύεται να τους διατηρήσει/μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια.

Εξάλλου, οι ισχυρισμοί περί μαζικών απολύσεων ΕΠΟΠ καταρρίπτονται από τα στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠΟΠ για το έτος 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).

Κάντε ένα σχόλιο