Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων Δημοσιεύματα Μελέτες ΆρθραΗ ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τεχνικά και επιστημονικά θέματα Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται σήμερα από διάφορα περιοδικά που εκδίδουν εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι καθώς από τις εφημερίδες που έχουν μερικά επιφανειακά άρθρα (συνήθως για σκάνδαλα και θέματα πολιτικής) και βέβαια τα πάσης φύσεως ιστολόγια που είτε αντιγράφουν κάποια εφημερίδα και άλλα ιστολόγια είτε δημοσιεύουν ανώνυμα τις απόψεις του διαχειριστή τους. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (εν ενεργεία και απόστρατοι, εντός και εκτός ΥΠΕΘΑ) στήνονται μπροστά στον υπολογιστή σε συγκεκριμένα ιστολόγια για να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν.
Έτσι λοιπόν η φτώχεια που διακρίνει την Ελληνική ενημέρωση είναι διάχυτη και στο χώρο της ενημέρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί ανάμεσα στις διαφημίσεις με καζίνα, ημίγυμνες μαζορέτες και εσώρουχα προσπαθεί το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ίδιοι οι πολιτικοί να διακρίνουν μια σταγόνα ουσίας, μια κρίσιμη πληροφορία από την οποία θα διαμορφώσουν τη στάση τους (και τις ερωτήσεις τους στη Βουλή).
Ομολογουμένως ορισμένα ιστολόγια κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια να ενημερώσουν για διάφορα θέματα κυρίως συνδικαλιστικής φύσεως και εξοπλιστικών προγραμμάτων με έμφαση στα σκάνδαλα και στην αμυντική πολιτική. Αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι τα ιστολόγια αυτά έχουν την αποδοχή πολλών στελεχών αλλά δεν παύουν να έχουν σκοπό την πώληση περιοδικών και το εμπορικό κέρδος που αναιρεί την απαιτούμενη ακαδημαϊκή υπόσταση που προβλέπει ο νόμος περί δημοσιευμάτων των εν ενεργεία στελεχών. Για τα ανώνυμα ιστολόγια δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη διότι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους αφού στο παρελθόν ορισμένα έχουν κάνει ένα λυσσαλέο πόλεμο κατά Στελεχών των Γενικών Επιτελείων φτάνοντας μέχρι και την οικογένεια τους.

Από την άλλη μεριά, τα ιστολόγια των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αυτά διακρίνονται από γνήσιες ευαισθησίες για τα στελέχη και ιδιαίτερα τους αποστράτους όμως εκ της φύσεως τους δεν μπορούν να παράσχουν την επιστημονική αιγίδα που απαιτείται προκειμένου τα εν ενεργεία στελέχη να μπορούν να δημοσιεύσουν επιστημονικής φύσεως μελέτες χωρίς επιπτώσεις.

Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων ώστε να παράσχει την απαιτούμενη ακαδημαϊκή αιγίδα στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θέλουν να δημοσιεύσουν τις μελέτες τους χωρίς επιπτώσεις και μάλιστα με επιβράβευση στις κρίσεις και τις προαγωγές.
Οι νέοι αξιωματικοί με υψηλό επιστημονικό επίπεδο θέλουν ένα κίνητρο για να μελετήσουν και να γράψουν και το κίνητρο αυτό είναι η ανάγνωση των μελετών τους από τους συναδέλφους τους και τους Έλληνες πολίτες. Οι παλαιότεροι αξιωματικοί με τεράστια διοικητική πείρα περνούν στην αποστρατεία χωρίς να έχουν καταθέσει τη σοφία τους στους νεώτερους και έτσι αυτοί είναι καταδικασμένοι να κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά αφήνοντας μονολιθικές δομές αδιόρθωτες όπως «η σκοπιά στο παγκάκι». Η σοφία αυτών των έμπειρων αξιωματικών δεν μπορεί να «αποστρατεύεται» μαζί με αυτούς που την κατέχουν αλλά πρέπει να κατατεθεί προς όφελος της πατρίδας.

Ασφαλώς, υπάρχουν παράγοντες εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων που θέλουν την επιστημονική, τεχνική και διοικητική σοφία των στελεχών φιμωμένη ώστε να εκμεταλλεύονται την αδυναμία τους να μιλήσουν δημόσια για τεχνικά και επιστημονικά θέματα της υπηρεσίας τους. Έτσι μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Στρατιωτική Εκπαίδευση υστερούν σε σχέση με άλλες βαθμίδες και δομές της Εκπαίδευσης. Τώρα όμως με το νόμο 3883/2010 αυτά έχουν αλλάξει και πλέον θα δημιουργηθεί ένας χώρος κατάθεσης επιστημονικής και διοικητικής γνώσης των Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων που θα αποτελέσει πηγή σοφίας για όλες τις νέες γενιές. Η αξιόλογη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ διέπεται από ένα γνήσιο δημοκρατικό πνεύμα και σίγουρα αναγνωρίζει τη σημασία της προαγωγής του επιστημονικού συγγραφικού έργου των στελεχών σε θέματα που αφορούν την υπηρεσία σύμφωνα με το σχετικό νόμο. Για το λόγο αυτό καλούμε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να διαβάσουν την προκήρυξη για τα επιστημονικά δημοσιεύματα σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, διοίκησης, στρατηγικής, ιστορίας κλπ

Σημείωση: Ασφαλώς οι διαχειριστές των ανωνύμων ιστολογίων αντί να χάνονται στην ανωνυμία (με αδιάκοπα copy-paste) μπορούν να συνεργαστούν επώνυμα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και ίσως η συνεργασία αυτή στο μέλλον να καταστεί έμμισθη μέσω κοινοτικών προγραμμάτων η προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Επικοινωνία με τη Διεύθυνση του EKEO.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.