Σχολή Ευελπίδων Ασκήσεις ΑκριβείαςΣύμφωνα με τον κ. Τάσο Κουράκη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «Η τακτική που εφαρμόζει η Σχολή Ευελπίδων, σύμφωνα με τον πεπαλαιωμένο οργανισμό που απηχεί τις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1960, εκτός από αντιπαιδαγωγική είναι και βαθύτατα αντιδημοκρατική γιατί οι καθηγητές έχουν υπέρμετρη εξουσία πάνω στους φοιτητές, γεγονός που μπορεί να εκθρέψει φαινόμενα αυθαιρεσίας».

Παραθέτουμε την πρόσφατη ερώτηση του κ. Τάσου Κουράκη στη Βουλή των Ελλήνων (03 Απριλίου 2012) σχετικά με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (που υπάρχει και εδώ).

Πως επιτυγχάνεται ο εκδημοκρατισμός του στρατεύματος όταν η Σχολή Ευελπίδων λειτουργεί ακόμη με βασιλικά διατάγματα;

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα και παρά τις αμέτρητες εξαγγελίες περί εκδημοκρατισμού του στρατεύματος, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων εξακολουθεί να λειτουργεί σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα της δεκαετίας του 1960!!
Μολονότι το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν. 3178/2003, για τα Ανώτατα Στρατιωτικά ιδρύματα, ορίζει ότι «ο Οργανισμός κάθε Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νόμου αυτού» ο νέος οργανισμός της Σχολής Ευελπίδων 9 χρόνια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, δεν έχει ακόμη εκδοθεί με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να ισχύει ο αναχρονιστικός οργανισμός που εκδόθηκε πριν από 50 χρόνια και περιλαμβάνει διατάξεις βαθύτατα αντιδημοκρατικές και αντιπαιδαγωγικές.
Θύμα των διατάξεων αυτών είναι και ο πρώην εύελπις κ. Αθανάσιος Τσιρογιάννης, ο οποίος διεγράφη από τη σχολή γιατί δεν πέτυχε στις εξετάσεις σε ένα μάθημα την πρώτη χρονιά και σε δύο μαθήματα τη δεύτερη!! Όπως αναφέρεται στη με αρ.Φ.900α /8226/11411/16.12.2010 απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, ο πρώην εύελπις διεγράφη κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 133 του Οργανισμού της Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με το οποίο οι ευέλπιδες μπορούν να επαναλάβουν το επόμενο έτος μόνο μία φορά, ενώ η αποτυχία σε ένα μάθημα συνεπάγεται την επανάληψη του εκπαιδευτικού έτους.
Σε κανένα από τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με τα οποία ο Ν. 3178/2003 επιχείρησε να εξισώσει τις στρατιωτικές σχολές, η αποτυχία σε εξετάσεις μαθημάτων δεν συνιστά λόγο διαγραφής. Προβλέπεται ρητά ότι ο φοιτητής έχει την υποχρέωση να επαναλάβει την εξέταση όσες φορές χρειαστεί. Η τακτική που εφαρμόζει η Σχολή Ευελπίδων, σύμφωνα με τον πεπαλαιωμένο οργανισμό που απηχεί τις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1960, εκτός από αντιπαιδαγωγική είναι και βαθύτατα αντιδημοκρατική γιατί οι καθηγητές έχουν υπέρμετρη εξουσία πάνω στους φοιτητές, γεγονός που μπορεί να εκθρέψει φαινόμενα αυθαιρεσίας.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια έχουν αντιμετωπίσει τα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας και έλλειψης δημοκρατίας που υπήρχαν στο παρελθόν και λειτουργούν ως σύγχρονα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι στρατιωτικές σχολές έως πότε θα βρίσκονται στη δεκαετία του 1960;

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Γιατί τόσα χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 3178/2003 δεν έχει εκδοθεί νέος οργανισμός για τη Σχολή Ευελπίδων; Πως μία δημοκρατική κυβέρνηση, παρά τις ρητορείες για εκδημοκρατισμό του στρατεύματος αποδέχεται το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η Σχολή Ευελπίδων λειτουργεί με ένα αναχρονιστικό βασιλικό διάταγμα;
• Σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέου οργανισμού;
• Προτίθεται να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης για την άδικη μεταχείριση την οποία υπέστη ο κ. Τσιρογιάννης;
• Πότε έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των υπόλοιπων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

Επίσης παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε τους οργανισμούς λειτουργίας όλων των ανώτατων και ανώτερων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θεόδωρος Δρίτσας Τάσος Κουράκης

Σημείωση του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (EKEO): Μισός αιώνας εκπαίδευσης άξιων Αξιωματικών, Στρατηγών, Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κλπ αποδεικνύουν ότι καμία αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική τακτική δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στη Σχολή Ευελπίδων. Πρόκειται για Στρατιωτική Σχολή και όχι για ένα κοινό Πανεπιστήμιο και κατά συνέπεια έχει ιδιαιτερότητες που μόνο το Γενικό Επιτελείο Στρατού αντιλαμβάνεται πλήρως. Λυπούμαστε και πάλι που ο κ. Τάσος Κουράκης θίγει τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το εκπαιδευτικό της σύστημα. Ελπίζουμε να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να στηρίζεται σε όσους σπεύδουν να τον παραπληροφορήσουν για τη ΣΣΕ και τους καθηγητές της. Ο Αν. Καθηγητής της ΣΣΕ και Διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών της ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος ήδη προτείνει στον Κοσμήτορα της ΣΣΕ Καθηγητή Δρ. Ανδρέα Δημητρίου να καλέσουν (μετά τις εκλογές φυσικά) τον κ. Τάσο Κουράκη στη ΣΣΕ προκειμένου να ενημερωθεί αν επιθυμεί για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες της ΣΣΕ ώστε να αλλάξει άποψη για την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει επιτυχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του EKEO “Η καλύτερη μέθοδος για να εξουδετερώσουμε τις πηγές που παραπληροφορούν τους πολιτικούς σχετικά με τη ΣΣΕ και τους καθηγητές της είναι να αποδείξουμε στους πολιτικούς αυτούς (όπως ο κ. Τάσος Κουράκης) και στην κοινή γνώμη ότι η Σχολή Ευελπίδων διαπνέεται από δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα στην εκπαιδευτική της διαδικασία (πάντα υπάρχει επιείκεια στη βαθμολογία λόγω της παράλληλης σκληρής στρατιωτικής εκπαίδευσης). Οι καθηγητές της ΣΣΕ πρέπει να δώσουν ένα αγώνα ώστε να αποδείξουν σε όλους και ιδιαίτερα στους πολιτικούς μας ότι η Σχολή Ευελπίδων ήταν και παραμένει στην κορυφή της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις δικές της όμως στρατιωτικές ιδιαιτερότητες. Φυσικά οι νέοι νόμοι των ΑΣΕΙ επιβάλλουν τον εκμοντερνισμό του Οργανισμού της ΣΣΕ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτός υπήρξε ποτέ αντιπαιδαγωγικός και αντιδημοκρατικός!”

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.