YouTube Preview Image
πυρομαχικά εκρηκτικά βλήματαΟ Θάνατος του Ανθυπολοχαγού στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος ανοίγει και πάλι το θέμα των ληγμένων πυρομαχικών – Το ΕΚΕΟ αναρτά και πάλι σχετικό άρθρο που δημοσίευσε πριν ένα περίπου χρόνο. Εκεί θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες ότι το EKEO είχε θέσει τις διαστάσεις του προβλήματος που ακόμη δεν έχει λυθεί. Το EKEO είναι στη διάθεση της οικογένειας του αδικοχαμένου Ανθυπολοχαγού για να της παράσχει επιστημονική υποστήριξη όπως και σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που υφίσταται ζημία από οπλικά συστήματα. Ο Διευθυντής του EKEO Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Ανθυπολοχαγού εκ μέρους όλων των συνεργατών του στη ΣΣΕ και στο EKEO.

Ακολουθεί το παλαιότερο αυτό άρθρο:

Περίεργες διαδικασίες διέπουν τις συμβάσεις των Γενικών Επιτελείων με τους αναδόχους που αναλαμβάνουν την καταστροφή (εξουδετέρωση) των ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως έχει αναφερθεί στη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς οι ποσότητες των πυρομαχικών προς καταστροφή είναι τεράστιες και το κόστος καταστροφής τους ανάλογο. Σύμφωνα με τον τ. ΥΕΘΑ κ. Πάνο Μπεγλίτη (ΒτΕ 14 Οκτ 2011) σχετικά με την «Απενεργοποίηση πυρομαχικών στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι Δήμου Τεμπών», ισχύουν τα εξής:
“Δεν υπήρξε διακήρυξη διαγωνισμού ανάθεσης έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πρόκειται για παραχώρηση για χρήση στο Σ.Ξ. του μηχανήματος αποστρατικοποίησης αχρήστων πυρομαχικών. Η εν λόγω παραχώρηση δεν έγινε βάσει κάποιας σύμβασης, αλλά για δωρεάν δοκιμαστική χρήση.
Ο Σ.Ξ. δε διαθέτει υποδομή ούτε Μονάδα μαζικής καταστροφής πυρομαχικών, παρά μόνο δύο κλιβάνους παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την καταστροφή μόνο φυσιγγίων φορητού οπλισμού.
Το κόστος χρηματοδότησης για την καταστροφή των αχρήστων πυρομαχικών που υπάρχουν στο απόθεμα του ΓΕΣ είχε εκτιμηθεί όπως παρακάτω:
(1) Για το έτος 2010: 860.000,00 Ευρώ.
(2) Για τα έτη 2011-2015: 15.200.000,00 Ευρώ.
(3) Μετά το έτος 2015, για τις ποσότητες των απαξιωμένων πυρομαχικών που θα προκύψουν, έχει εκτιμηθεί το ποσό των 3.000.000,00 Ευρώ για την καταστροφή τους, για τα έτη 2016-2020.
Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης του χρονικού διαστήματος που θα διαρκέσουν οι εργασίες καταστροφής των πυρομαχικών, καθόσον υπεισέρχονται παράγοντες τεχνικής φύσεως όσον αφορά στο είδος, τον τύπο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της σύνθεσης του κάθε πυρομαχικού. Εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση το έργο της αποστρατικοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2015.
Τα προς απενεργοποίηση πυρομαχικά έχουν ομαδοποιηθεί και κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με την σύνθεση τους, βάση της οποίας θα επιλεγεί η ανάλογη μέθοδος διαχειρίσεως των αποβλήτων τους.
Η επιλογή της 1ης Υπαποθήκης (Υ/Α) της 361 ΠΑΠ (Κυψελοχώρι) έγινε με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη Μονάδα Πυρομαχικών διαθέτει τα είδη πυρομαχικών για αποστρατικοποίηση σύμφωνα με την ομαδοποίηση- κατηγοριοποίηση και είναι απομακρυσμένη από τον ιστό της πόλης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστούν εργασίες αποστρατικοποίησης και σε άλλες Μονάδες πυρομαχικών καθόσον η μονάδα αποστρατικοποίησης είναι κινητή και δύναται να μετακινηθεί σε μονάδα πυρομαχικών που διαθέτει πυρομαχικά για τον σκοπό αυτό”
Αυτά δήλωσε ο κ. Πάνος Μπεγλίτης στη ΒτΕ με την ιδιότητα του ΥΕΘΑ.

Αν ισχύουν αυτά δηλαδή ότι απαιτούνται περίπου 19.000.000 Ευρώ για την καταστροφή των πυρομαχικών τότε γιατί επικρατεί όπως φαίνεται η άποψη για προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού; Αντί να πληρώσουμε το παραπάνω ποσό στον ανάδοχο θα του ζητήσουμε επίσης και χρήματα στον Ελληνικό Στρατό;
Και ποιος θα είναι αυτός ο ευεργέτης που αντί να λάβει το τεράστιο ποσό των 19.000.000 Ευρώ θα αποφασίσει να πληρώσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να αναλάβει την καταστροφή των πυρομαχικών με δικά του έξοδα;
Επίσης ποιος είναι αυτός που υπολόγισε το τεράστιο κόστος στα 19.000.000 Ευρώ και με ποια επιστημονική βάση όταν υπάρχουν ανάδοχοι που θα το κάνουν με δικά τους έξοδα και μάλιστα μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποιος αναλάβει την καταστροφή των ληγμένων πυρομαχικών θα ωφεληθεί για λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει άρα όσοι έδωσαν τα παραπάνω ποσά (κόστη) στον ΥΕΘΑ οφείλουν εξηγήσεις.

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) όπως προβλέπεται από το καταστατικό του εξετάζει με λεπτομέρεια τις εν λόγω συμβάσεις και θα ζητήσει αντίγραφα τους από όλα τα Γενικά Επιτελεία (αφού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φέρεται να έχει εγκρίνει ήδη σχετική σύμβαση). Για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των συμβάσεων καταστροφής πυρομαχικών (εξουδετέρωσης πυρομαχικών) ώστε να μην υπάρξει καμία υποψία και αν πράγματι υπάρχει κάποιος τέτοιος ευεργέτης (που όχι μόνο δεν πληρώνεται αλλά πληρώνει για να αναλάβει την καταστροφή των πυρομαχικών) να λάβει δημοσίως τα εύσημα των πράξεων του. Αν όμως ο ανάδοχος κερδίζει τεράστια ποσά από τη διαχείριση των μετάλλων τότε σίγουρα το EKEO θα αναζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη δηλαδή θα πρέπει ο ανάδοχος να επιστρέψει κάποια από τα κέρδη του (έστω ένα ελάχιστο ποσό) με τη μορφή υποτροφιών και ερευνητικών επιδοτήσεων σε όσους αξιωματικούς επιθυμούν να εκπονήσουν έρευνα σε θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.