Επιπτώσεις ακτινοβολίας κεραιών Πολεμικού Ναυτικού
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΙ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, Ετικέτες: Γιάννης Γκιόκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλη, Πάνος Μπεγλίτης, Πολεμικό Ναυτικό, ΥΠΕΘΑΣχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Κέντρου Εκπομπής (ΚΕ) Σπάτων στους κατοίκους της περιοχής, το ΥΠΕΘΑ απάντησε ότι η λειτουργία του ΚΕ Σπάτων είναι σημαντική για την Εθνική Άμυνα της χώρας και δεν υφίσταται βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την απομάκρυνση από τη σημερινή του θέση.
Σε καθημερινή βάση είναι ενεργοί τρεις πομποί ισχύος ενός (1) KW και τέσσερις πομποί ισχύος 10 KW. Σε περιόδους ασκήσεων είναι ενεργοί τέσσερις (4) πομποί ισχύος ενός KW και έξι (6) πομποί ισχύος 10 KW. Η μέση εκπεμπόμενη ισχύς των πομπών έχει ως ακολούθως:
Πομποί 1KW: 600 W
Πομποί 10 KW: 5 KW
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από το αρμόδιο γραφείο του ΓΕΝ οι απαιτούμενες μετρήσεις έντασης Η/Μ ακτινοβολίας των πομπών HF του ΚΕ Σπάτων στην περιοχή Σπάτων-Χριστούπολης στις παρούσες καθημερινές επιχειρησιακές συνθήκες λειτουργίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δεδομένα που να απεικονίζουν κατά το δυνατόν τη χειρότερη περίπτωση. Σύμφωνα με το τεχνικό υπόμνημα που υπεβλήθη, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βρίσκεται σε ασφαλή επίπεδα εκτός των ορίων του πεδίου κεραιών του ΚΕ Σπάτων και εντός ορίων ασφαλούς έκθεσης προσωπικού και πληθυσμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όσον αφορά την περιοχή του πλησιέστερου σχολείου, η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση από το ΚΕ Σπάτων είναι εντός των ορίων ασφαλούς έκθεσης και μπορεί να θεωρηθεί ως ελάχιστη.
Ακολουθεί η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές Λιάνα Κανέλη και Γιάννης Γκιόκας
Ερώτηση 5357/21-10-2010 της Βουλής των Ελλήνων
Σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις σχολείου στην περιοχή της Χριστούπολης των Σπάτων Αττικής βρίσκονται περί τις 30 κεραίες ραδιοκυμάτων. Συγκεκριμένα, σε απόσταση 1000 μέτρων Νότια -νοτιοδυτικά των εγκαταστάσεων του σχολείου βρίσκεται το Κέντρο Εκπομπής Σπάτων του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελεί το ενεργό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών φάσματος ΗΡ του Στρατηγείου Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ).
Η ισχύς που εκπέμπεται καθημερινά από το Κέντρο Εκπομπής Σπάτων είναι πολλαπλάσια των 20.000 Watt καθημερινά και σε συνεχή βάση, καθόσον σύμφωνα με μαρτυρίες αποστράτων Αξιωματικών εντός του Κέντρου Εκπομπής Σπάτων υπάρχει μεγάλος αριθμός πομπών των 20,000 watt, των 10.000 watt., και των 1000 watt που εκπέμπουν ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα σε περιόδους ασκήσεων όπως η εβδομάδα 4-8 Οκτωβρίου 2010, το μέγεθος της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκπέμπεται είναι πολλαπλάσιο καθόσον είναι ενεργοί περισσότεροι των 5 πομπών ταυτόχρονα.
Η απόφαση για την εγκατάσταση των πομπών και κεραιών στην περιοχή των Σπάτων ελήφθη την δεκαετία του 1950 όταν η Ελλάδα μπήκε στον στρατιωτικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ και η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν οικιστική, ενώ ο Κ.Ε. Σπάτων ενεργοποιήθηκε την διετία 1968 – 1970, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού www.hellenicnavy.gr.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ) στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα στα παιδιά, έχει γίνει γνωστό ότι «οι άνθρωποι υποβάλλονται καθημερινά σε σωρεία ΗΜΠ από εξωγενείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από κεραίες σταθμών βάσης» όπως αυτές του Κ,Ε. Σπάτων. «Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ενδογενώς, φυσικά ΗΜΠ τα οποία μεταφέρουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα. Η λειτουργία της καρδιάς στηρίζεται στη μεταφορά ηλεκτρικών μηνυμάτων και κάθε φορά που υπάρχει μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου δημιουργούνται ΗΜΠ». Ως εκ τούτου, εκπομπές ΗΡ μεγάλης ισχύος από το Κ,Ε. Σπάτων ενδέχεται να επιδρούν στην καρδιά και στον εγκέφαλο των παιδιών μας.
Επίσης τα «ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταφέρονται από σωματίδια που ονομάζονται κβάντα. Στην ψηλή συχνότητα η κβαντική ενέργεια είναι πολύ μεγάλη. Όταν η μεταφερόμενη ενέργεια είναι μεγάλη, τότε σπάζουν οι δεσμοί των μορίων και προκαλούνται αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα ΡΝΑ. Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών».
Καταλήγοντας, θέλω να σας επισημάνω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα ενέργειες από εσάς, ώστε να μετεγκατασταθεί το ταχύτερο το Κέντρο Εκπομπής Σπάτων του Πολεμικού Ναυτικού από την περιοχή του Δήμου Σπάτων (Χριστούπολη) σε άλλη περιοχή μακριά από οικίες και σχολεία (υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές που ανήκουν στο κράτος και στο Πολεμικό Ναυτικό), καθόσον η υγειά των πολιτών και ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία παιδιών θα πρέπει να μπαίνει σε υψηλότερη προτεραιότητα από τον οικονομικό παράγοντα που θα απαιτήσει το κόστος της μετεγκατάστασης των κεραιών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
- Πόσοι πομποί του Κέντρου Εκπομπής Σπάτων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ενεργοί καθημερινά;
- Πόσοι πομποί του Κέντρου Εκπομπής Σπάτων του Πολεμικού Ναυτικού είναιενεργοί σε περιόδους ασκήσεων όταν το σύνολο του στόλου των πλοίων είναι εν πλω;
- Πόση είναι η συνολική εκπεμπόμενη ισχύς καθημερινά και σε περιόδους ασκήσεων του Στόλου;
- Γιατί, δεν έχουν γίνει ενέργειες από το Υπουργείο Άμυνας για να μετεγκατασταθούν οι κεραίες του Κέντρου Εκπομπής Σπάτων σε άλλη περιοχή μη οικιστική;