Στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ απορροφάται από τις αμυντικές μας ανάγκες.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι πολλές λειτουργικές δαπάνες του στρατού θα μειωθούν εάν επεκταθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, με το επιχείρημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα χρειάζονται μεγάλα αριθμό στελεχών ΕΠΟΠ για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια αύξηση του χρόνου θητείας που θα υποχρεώσει χιλιάδες νέους μας να παραμείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά τις οικογένειές τους και θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της φορολογικής βάσης ενώ η χώρα θα στερείται των υπηρεσιών των πλέον δημιουργικών, δυναμικών και παραγωγικών δυνάμεών της, χωρίς την ίδια στιγμή να επιτυγχάνεται βελτίωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν όλων αυτών,

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Υπάρχαυν εισηγήσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και πώς τοποθετείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

2. Υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων και αν ναι με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτή η μείωση;

Σε απάντηση του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει:
Τέτοιο ζήτημα δεν απασχολεί το ΥΠΕΘΑ. Όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος των ΕΔ, σημειώνεται ότι οι μισθοί και τα επιδόματα του ενστόλου και του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ ακολουθούν την εφαρμοζόμενη μισθολογική πολιτική, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Κάντε ένα σχόλιο