Συμφώνως με δημοσιεύματα των αμυντικών σελίδων του τύπου, επισημαίνεται ότι, παραχωρήθηκε επισήμως έγκριση και άδεια, σε σμήνος τριών τουρκικών στρατιωτικών μεταφορι­κών ελικοπτέρων, τύπου S~70Α/Α~28 Block Hawk, (που ανήκουν στις τ. ειδικές δυνάμεις), να πετάξουν πάνω από την Μακεδονία και την Θράκη μας, σε μία πτήση διαρκείας 90′ και σε ύψος μόλις 400 ~ 600 μέτρων από το έδαφος; προερχόμενα από την Αλβανία!

Τα 3 τουρκικά ελικόπτερα, που διέθεταν πλήρη πολεμικό εξοπλισμό, (όπως φαίνεται και από τις δημοσιευθείσες φωτογραφίες τους), έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις εκκενώσεως περιο­χών, στην Σκόδρα της Βορείου Αλβανίας. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι οι ανωτέρω τουρκικοί τύποι ελικοπτέρων, είχαν περάσει προσφάτως, από πρόγραμμα ευρέως εκσυγχρονισμού.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ Ο ερωτών βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Ποια υπηρεσία είχε την ευθύνη της χορηγήσεως της αδείας υπερπτήσεως των τουρκικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, πάνω από την Μακεδονία και την Θράκη μας και πώς ακριβώς τεκ­μηριώνεται και αιτιολογείται αυτή; Ποιος την υπογράφει;

2. Γιατί δεν υπεδείχθη το αυτονόητο στους Τούρκους) να επιλέξουν την υπερπτήση, μέσω Σκοπίων και Βουλγαρίας;

3. Μήπως τυχόν πραγματοποιήθηκαν κάποιου τύπου έλεγχοι, στα 3 αυτά τουρκικά ελικόπτερα, έστω οι στοιχειωδέστεροι, προ της χορηγήσεως αδείας; Αν όχι, γιατί;

4. Ποιος άραγε θα μπορούσε να εμποδίσει, σε μία τόσο χαμηλή πτήση, διαρκείας μάλιστα 90′, τους Τούρκους πιλότους, να κινηματογραφήσουν με την άνεσή τους, «τα πάντα»;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΓΕΑ χορήγησε διπλωματική άδεια υπέρπτησης τριών τουρκικών ελικοπτέρων στις 5.12.2010 για τη μετάβασή τους στην Αλβανία και στις 19.12.2010 για την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Τα Τουρκικά ελικόπτερα ήταν ελικόπτερα Έρευνας και Διάσωσης (SAR) και δεν έφεραν οπλισμό ή άλλο σύστημα τακτικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου. Μετείχαν δε από κοινού με Ελληνικά ελικόπτερα σε ανθρωπιστική επιχείρηση παροχής βοήθειας και εκκένωσης περιοχών λόγω των πλημμυρών στην Αλβανία.

Τα Τουρκικά ελικόπτερα και κατά την μετάβασή τους και κατά την επιστροφή τους στάθμευσαν στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» για ανεφοδιασμό και τον έλεγχο των αρμοδίων Ελληνικών κρατικών αρχών.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο