Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι δίνει µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ παρέχοντας κυρίως υποδοµές και όχι µαχητικά F-16, αν αποφασιστεί η εµπλοκή του.

Ποιος είναι ο αντικειµενικός στόχος της όλης επιχείρησης που έχει αρχίσει από το βράδυ του Σαββάτου;

Ο στόχος της επιχείρησης δεν µπορεί παρά να συνδέεται µε την εφαρµογή της απόφασης 1973 του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αρα, στόχος είναι η προστασία του άµαχου πληθυσµού, η διευκόλυνση της ανάπτυξης των αναγκαίων ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η διαµόρφωση µιας κατάστασης που θα επιτρέψει στον ίδιο τον λιβυκό λαό να λάβει µε δηµοκρατικές διαδικασίες τις κρίσιµες ιστορικές αποφάσεις για το µέλλον της χώρας του. Γιατί το ίδιο το ψήφισµα τουΣυµβουλίου Ασφαλείας επιµένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα, η εθνική ενότητα και η εθνική κυριαρχία τηςΛιβύης.

Η συνεισφορά της Ελλάδας στις σχεδιαζόµενες επιχειρήσεις, σε υποδοµές και στρατιωτικά µέσα, σε τι συνίσταται;

Όπως έχουµε πει κατ’ επανάληψιν, η Ελλάδα δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτηµάτων που υποβάλλουν φίλες και σύµµαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόµια, π.χ. στον Άραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας.

Ποια θα είναι η ελληνική συµµετοχή εάν, σε δεύτερη φάση, εµπλακεί το ΝΑΤΟ;

Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος µέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και έχει δηλώσει την ετοιµότητα συµµετοχής της στις δύο επιχειρήσεις που προετοιµάζει το ΝΑΤΟ σε εφαρµογή της απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας. Η µία αφορά την επιβολή του εµπάργκο όπλων και η άλλη, την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Για τις δύο αυτές επιχειρήσεις η Ελλάδα διαθέτει τις υποδοµές της, δηλαδή τη βάση της Σούδας και συµπληρωµατικά τα αεροδρόµια του Ακτίου και της Ανδραβίδας, τη φρεγάτα που ούτως ή άλλως πλέει εδώ και πολλές ηµέρες στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Λιβύης µε το οργανικό της ελικόπτερο και ένα από τα ραντάρ που διαθέτουµε τύπου ΑΣΕΠΕ, δηλαδή εγκατεστηµένο σε αεροσκάφος τύπου Embraer. Το ραντάρ αυτό έχει µεγάλη σηµασία γιατί η εικόνα που λαµβάνει µεταβιβάζεται στο CAOC της Λάρισας. Επίσης, επειδή µας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ζήτηµα της έρευνας και διάσωσης γιατί αυτό συνδέεται µε διεθνούς χαρακτήρα αρµοδιότητες της χώρας, η Ελλάδα είναι ανά πάσα στιγµή έτοιµη να διαθέσει ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης που µπορεί να ενεργήσει και υπό συνθήκες κρίσης και πολέµου. ∆εν µετέχουν, συνεπώς, ούτε έχει σχεδιαστεί να µετάσχουν ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη.

Έχουν ληφθεί µέτρα από ελληνικής πλευράς για την προστασία των εγκαταστάσεων, δεδοµένων της εγγύτητας µε τις λιβυκές ακτές και των απειλών Καντάφι για αντίποινα στη Μεσόγειο;

Προφανώς και έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα. Ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας.

Η επίθεση στη Λιβύη άρχισε µε αισθητή την «απουσία» των δύο βασικών οργανισµών στους οποίους µετέχουµε – Ε.Ε. και ΝΑΤΟ – και οι οποίοι καθορίζουν εδώ και δεκαετίες την πολιτική άµυνας και ασφάλειας της χώρας. Το κενό αυτό δηµιουργεί κάποια αµηχανία;

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πολιτικό πρόβληµα της Ε.Ε., η οποία ούτως ή άλλως εν προκειµένω δεν κλήθηκε να παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Αλλωστε, οι χώρες µέλη της Ε.Ε. που είναι µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας ενεργούν µε βάση τις εθνικές τους προτεραιότητες ή τους δικούς τους διεθνοπολιτικούς στόχους. Το ΝΑΤΟ πράγµατι έχει µείνει ένα βήµα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάµεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάµεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που ήθελαν εµφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύω, συνεπώς, ότι η Ελλάδα έχει βρει το σηµείο ισορροπίας: µετέχει στο κεντρικό ρεύµα των δυτικών δυνάµεων και ιδίως των κρατών µελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, λαµβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ιστορικές φιλικές σχέσεις της µε τον αραβικό κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων των χωρών του Κόλπου και λαµβάνει επίσης υπόψη όσα προβλήµατα απορρέουν από τη γεωγραφική της εγγύτητα µε τη Λιβύη. Λαµβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραµέτρους έχουµε διαµορφώσει µια καλά σχεδιασµένη και ισορροπηµένη θέση, η οποία προστατεύει τα στρατηγικά συµφέροντα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός είπε στη σύσκεψη στο Παρίσι ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσπάθεια για διπλωµατική, πολιτική λύση. Υπάρχει τώρα παράθυρο για τη διπλωµατία;

Πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωµατικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις. Το ζητούµενο είναι άλλωστε να υπάρξει εντέλει µια ειρηνική πολιτική λύση, η οποία θα θεσµοθετηθεί µε βάση τις αρχές της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές γίνονται οικουµενικά αποδεκτές. Η ίδια η απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε µια διπλωµατική διαµεσολάβηση και σε µια πολιτική λύση.

Σχετικό άρθρο

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από αντίποινα» (Τα Νέα, 21/3/2011)

Κάντε ένα σχόλιο