Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Μετά την υποδοχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι δύο υπουργοί και οι αντιπροσωπείες τους, διεξήγαγαν συνομιλίες και στη συνέχεια οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Μπαράκ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μετά το πέρας της, προέβησαν σε δηλώσεις.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Ισραήλ, τον κ. Εχούντ Μπαράκ στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική και για τις δύο χώρες μας.

Επιστεγάζει ένα κλίμα συνεννόησης, συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, που επεκτείνεται και στον τομέα της Άμυνας.

Είναι επιλογή και δέσμευσή μας, και αυτό θα ήθελα με έμφαση να το τονίσω, να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο όνομα της φιλίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, για όλους τους λαούς της περιοχής.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ, είναι γνωστό, καθυστέρησαν να εγκαθιδρύσουν de jure διπλωματικές σχέσεις.

Προσπαθούμε τώρα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον ισραηλινό, τους ενώνουν πολλά και πάνω από όλα η Ιστορία.

Η συνεργασία μας με το Ισραήλ είναι ειλικρινής και έντιμη. Δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής μας.

Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική. Και επιδιώκουμε συνεργασία και συνεννόηση με όλους, ανεξαίρετα, τους γείτονές μας αλλά και όλα τα έθνη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε την πατρίδα μας να συνεχίζει να παίζει τον ιστορικό, πολιτισμικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Και πιστεύω ότι και με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνουμε στην αποστολή μας.

Και πάλι καλωσορίζω στην Ελλάδα και εύχομαι καλή παραμονή και καλή έκβαση της συλλογικής μας προσπάθειας στον καλό φίλο και Υπουργό Αμύνης του Ισραήλ κ. Μπαράκ.

Ε. ΜΠΑΡΑΚ: Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι τα ονόματα δύο πόλεων που έχουν αποτελέσει έμπνευση για γενιές καλλιτεχνών, ποιητών, φιλοσόφων, συγγραφέων, ακόμα και πολιτικών ηγετών. Και οι δύο βρεθήκαμε στο λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού. Και, ακόμα και σήμερα, μπορούμε να συνεισφέρουμε στο Δυτικό Πολιτισμό μέσω της συνεργασίας. Προσβλέπουμε το 2012, στη μέγιστη σύσφιξη των σχέσεων, στο καλύτερο επίπεδο που βρεθήκαν ποτέ οι δύο λαοί.

Θα ήθελα να μεταφέρετε στο σύνολο του ελληνικού λαού τις ευχαριστίες μας για την επείγουσα βοήθεια που μας απεστάλη, και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Όρος Καρμέλ, μόλις πριν από ένα χρόνο, καθώς και για την υποστήριξή σας σε πολλά άλλα ζητήματα. Στο Ισραήλ έχετε δημιουργήσει φίλους.

Σήμερα με τον υπουργό κ. Αβραμόπουλο συζητήσαμε διάφορα ζητήματα αλλά και τις ευκαιρίες, όπως προκύπτουν από την τρέχουσα συγκυρία στην περιοχή της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε δεσμευτεί για τη συνεργασία, ώστε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Αυτή η συνεργασία δεν ήταν ποτέ στενότερη και θα την συνεχίσουμε, καθώς και θα αναζητούμε ευκαιρίες για συνεισφορά στη δημιουργία μιας ειρηνικής και προοδεύουσας Μέσης Ανατολής. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολυεπίπεδη ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον μας κυρίως εστιάζεται – και πρόκειται για κοινό ενδιαφέρον – στη σταθεροποίηση, την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση τυχόν διαφορών, μέσω της προσωπικής επαφής και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ηγετών, οι οποίοι κατανοούν την ευθύνη και τη σπουδαιότητα του να προηγούμαστε των γεγονότων και να συνεργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ και τον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου έδωσε να επισκεφθώ το Υπουργείο, αλλά και να παρακολουθήσω αύριο ένα τμήμα του στρατεύματος σε δράση.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.