Δημήτρης Αβραμόπουλος - Εγκεμέν ΜπαγκίςΜάθαμε από τη συνάντηση του ΥΕΘΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης Egemen Bagis ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και οι στιχομυθία που ακολουθεί με τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις το αποδεικνύουν

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με χαρά συνάντησα σήμερα τον καλό μου φίλο, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης Egemen Bagis. Είχαμε μια πολύ φιλική και εγκάρδια συνομιλία. Φυσικά η σημερινή είναι μια ιδιωτική συνάντηση, συνεπώς δεν αναφερθήκαμε σε πολιτικά ζητήματα.

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η ισχυρή μας βούληση να καλλιεργήσουμε καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Όπως είναι γνωστό, διατηρώ ήδη από το 1995 προσωπική φιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Tayip Erdogan, και σήμερα δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω από τον φίλο μου Egemen να μεταφέρει σε εκείνον τις καλύτερες ευχές μου για υγεία.

Συζητήσαμε επίσης ότι είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε για άλλη μια φορά να κινούμαστε στην κατεύθυνση της εδραίωσης καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Έχω ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση που μου έγινε από τον συνάδελφό μου, Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Yilmaz και πολύ σύντομα, ίσως στις αρχές του Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσω επίσκεψη στην Τουρκία.

Παράλληλα, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στον κ. Yilmaz να επισκεφθεί και εκείνος με τη σειρά του την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθούν επίσης καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Είμαστε δύο λαοί στους οποίους έχουν δοθεί καλές ευκαιρίες για συνεργασία ώστε να εδραιωθεί στην περιοχή μας κλίμα φιλίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Συνεπώς, σε αυτό το πνεύμα, δώσαμε μια νέα διάσταση στις προσωπικές, φιλικές μας σχέσεις και θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι είμαι πραγματικά χαρούμενος που ο Υπουργός κ. Bagis επέλεξε να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Και αυτό είναι που θέλουμε από τους Τούρκους γείτονές μας. Να έχουν ως κύρια πρόθεση και προτίμηση μια επίσκεψη στην Ελλάδα, πάντα με πνεύμα καλών προθέσεων, φιλίας και συνεργασίας.

Για ακόμη μια φορά, τον καλωσορίζω στην Αθήνα, του εύχομαι μια ευχάριστη διαμονή και τις καλύτερες ευχές μου για εκείνον, την οικογένειά του και την χώρα του, επ’ ευκαιρία του Νέου Έτους.

E. BAGIS: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Αποτελεί τιμή για εμένα να σας επισκέπτομαι στο νέο σας γραφείο. Είχα την τιμή να σας συναντήσω όταν ήσασταν Υπουργός Υγείας, είχα επίσης την τιμή να σας επισκεφθώ στο πολιτικό σας γραφείο όταν ήσασταν Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθώ να είμαι Αντιπρόεδρος…

E. BAGIS: Το κόμμα είναι πάντα πολύ σημαντικό. Και είμαι ευτυχής που είμαι ίσως ο πρώτος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που επισκέπτεται το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που αναλάβατε Υπουργός Άμυνας που είπα στους φίλους μου ότι αισθάνομαι ήδη πολύ ασφαλέστερος. Γιατί γνωρίζω ότι κάποιος που πιστεύει σε αυτή τη σχέση, που πιστεύει ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ανθίσουν, είναι τώρα επικεφαλής των Αμυντικών θεμάτων. Όντες και οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και όχι να ζημιώνουμε ο ένας τον άλλο. Και οι λαοί μας επίσης αξίζουν κάτι καλύτερο, έχουν την απαίτηση από εμάς να διατηρούμε καλές σχέσεις και δόξα τω Θεώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός μου τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για το πρόσωπό σας, η χώρα μου δεν θα μπορούσε να ξεχάσει ότι κάνατε τον κόπο να έρθετε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν είχε φυλακιστεί για την απαγγελία ενός ποιήματος, το οποίο μάλιστα ήταν στα σχολικά βιβλία. Εσείς όμως δείξατε έμπρακτα την ειλικρίνεια και την ευαισθησία σας όσον αφορά τα ζητήματα Δημοκρατίας. Δεν μπορούσατε να δεχθείτε ότι ένας εκλεγμένος πολιτικός είχε φυλακιστεί για την απαγγελία ενός ποιήματος. Και το γεγονός ότι οι αρχές εκείνης της περιόδου δεν σας επέτρεψαν να επισκεφθείτε τον φίλο σας εκείνη την ημέρα είναι κάτι που ακόμα το θυμόμαστε στην Τουρκία.

Όταν ήσασταν Δήμαρχος Αθηνών, εσείς εφηύρατε τον όρο «Διπλωματία των Σεισμών». Ήσασταν μεταξύ των πρώτων Ευρωπαϊκών ηγετών που επικοινώνησε μαζί μας και μας απέστειλε βοήθεια έπειτα από τους σεισμούς του 1999. Και εμείς κάναμε το ίδιο όταν έγινε σεισμός στην Αθήνα. Και όλο αυτό δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό αίσθημα.

Είμαι ευτυχής που κατά την θητεία σας ως Υπουργός Υγείας φροντίσατε για τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Τουρκικών Εταιρειών του χώρου της Υγείας. Και όταν ήσασταν Υπουργός Τουρισμού, φροντίσατε ώστε να έχουμε κοινά πακέτα διακοπών ώστε να προσελκύσουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Και τώρα είμαι βέβαιος ότι ως Υπουργός Άμυνας, θα κάνετε πολλά μαζί με τον Τούρκο ομόλογό σας κ. Ismet Yilmaz ώστε να διασφαλίσετε ότι οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν ακόμη πιο στενά ώστε να προστατέψουν τους δύο λαούς και τις περιοχές τους.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί πριν έρθω εδώ είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό σας Υπουργό κ. Yilmaz και μου ζήτησε να σας μεταφέρω την προσωπική του πρόσκληση για μια επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω, αναφέροντας τα λόγια ενός πολύ δημοφιλούς ποιητή της Τουρκίας, ότι το καλύτερο πράγμα στην Άγκυρα είναι το ταξίδι της επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη. Άρα θα ήθελα να ανταποδώσω την δική σας φιλοξενία και στην πόλη μου, την Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την επίσημη επίσκεψή σας στην Άγκυρα.

Με συγκίνησε πολύ το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας παρευρέθη σε μέρος της συνομιλίας μας και μου επέδωσε προσωπικά ένα γράμμα που απευθύνεται στον ομόλογό του, Στρατηγό Necdet Ozel.

Το γράμμα αυτό συνοδευόταν και από ένα δώρο επ’ ευκαιρίας του εορτασμού του Νέου Έτους. Θα είναι τιμή μου να του το δώσω προσωπικά και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών εργάζονται στο πνεύμα της συνεργασίας αλλά ότι και οι δύο Αρχηγοί Άμυνας εργάζονται στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας.

Μπορώ σήμερα να πω ότι γίνεται η αρχή μιας νέας φάσης στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.

Δημήτρη, θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσωπική σου συμβολή στη δόμηση αυτής της νέας φάσης. Πάντα επαναλαμβάνω ότι χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη, ένα ευρύτερο όραμα και είμαι σίγουρος ότι ηγέτες σαν εσένα θα διαμορφώσουν αυτήν την νέα Ευρώπη, της οποίας μέρος θα είναι και η Τουρκία και ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προσβλέπω σε αυτό το όραμα, σε αυτήν την νέα φάση.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα και την Βίβιαν για την προσωπική σας φιλία. Η Beyhan και εγώ επιθυμούμε την εμβάθυνση της προσωπικής μας σχέσης, η οποία έχει το μερίδιο της επιρροής της στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.