Όπλα Εκφυλισμένου Ουρανίου & Ατυχήματα Πυρηνικών Όπλων

Απαραίτητο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκδόθηκε η δεύτερη χιλιάδα σε ένα πολυτελή σκληρόδετο τόμο! Ζητήστε το τώρα!

Τιμή: 28 Ευρώ (Δωρεάν στους συνδρομητές)

Το θέμα των όπλων εκφυλισμένου Ουρανίου μας απασχόλησε από την πρώτη κιόλας στιγμή διότι, αν και δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση από το ΝΑΤΟ, υπήρχαν φήμες στο διεθνή τύπο για ενδεχόμενη χρήση DU στο Κόσοβο. Ενημέρωσα σχετικά τον Διοικητή της ΑΣΠ Υπτγο Ε. Φλωράκη ο οποίος και με προέτρεψε να ξεκινήσω άμεσα στην Έδρα Ειδικών Όπλων τη μελέτη των επιπτώσεων των όπλων DU. Σκεφτήκαμε ότι, παράλληλα με το προφανές όφελος για το στράτευμα και την Ελλάδα γενικότερα, οι μελέτες αυτές θα αποδείκνυαν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης τακτικού επιστημονικού προσωπικού στην ΑΣΠ.

Τον Απρίλιο του 1999 και καθώς ο πόλεμος στο Κόσοβο έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις έστειλα τα πρώτα στοιχεία της μελέτης μας στο Πανεπιστήμιο του Princeton στην ομάδα ελέγχου των ειδικών όπλων για κρίση και δημοσίευση. Η κυριότερη ανησυχία μας τότε ήταν οι πύραυλοι Τomahawk και τα βλήματα των αεροσκαφών A10 και όχι οι οβίδες των τεθωρακισμένων (ασημένιες σφαίρες) αφού τα τελευταία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ακόμη. Γνώριζα καλά από παλαιότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις ότι οι Τοmahawk νέας γενιάς έχουν DU για αύξηση της διατρητικότητάς τους ενώ παράλληλα η ύπαρξη DU στα βλήματα των 30mm των Α-10 ήταν αναμφισβήτητη. Έπρεπε να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Πριν την έναρξη του πολέμου είχα ήδη εγκαταστήσει στην ΑΣΠ προγράμματα προσομοίωσης ειδικών όπλων τα οποία χρησιμοποιούσα για την εκπαίδευση των ελλήνων αξιωματικών. Τα προγράμματα αυτά ήταν φυσικά καθαρά αμυντικής φύσεως και χρησιμοποιούσαν τη φυσική των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων Κρούζ σε συνδυασμό με τη φυσική των πυρηνικών και ραδιολογικών όπλων ώστε να προβλέψουν τις επιπτώσεις στην Ελλάδα σε ενδεχόμενη επίθεση. Αυτά τα προγράμματα προσομοίωσης ειδικών όπλων όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα.

Βλήμα εκφυλισμένου ουρανίου

Στη μελέτη μας λοιπόν δεχτήκαμε τα χειρότερα σενάρια ατμοσφαιρικής διασποράς με μέγιστες ποσότητες DU στην ατμόσφαιρα. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας που προσομοίωσαν τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έδειχναν ότι δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να φτάσει στην Ελλάδα το DU. Για να σταματήσω τον πανικό της ελληνικής κοινής γνώμης ανακοίνωσα τα αποτελέσματα αυτά στα ΜΜΕ το 1999. Θυμούμαι χαρακτηριστικά κάποιους καλούς συναδέλφους οι οποίοι με καλούσαν την περίοδο του πολέμου να είμαι πιο επιφυλακτικός στις προβλέψεις μου αλλά όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ο κατ’ εξοχήν χώρος μελέτης της φυσικής των ειδικών όπλων δεν είχε το δικαίωμα να έχει επιφυλάξεις. Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε ήταν δοκιμασμένα σε ρεαλιστικές συνθήκες στα εργαστήρια ειδικών όπλων των ΗΠΑ και έτσι ήμουν απόλυτα κατηγορηματικός από την πρώτη στιγμή: Το εσωτερικό της Ελλάδας δεν κινδύνευε από την χρήση των όπλων DU στο Κόσοβο. Ασφαλώς το πρόβλημα στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε και υπάρχει όπως θα αποδειχθεί στην παρούσα μελέτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν έγιναν αμέσων δεκτά για δημοσίευση. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Princeton Η. Feiveson και εκδότης του πιο έγκυρου επιστημονικού περιοδικού φυσικής των ειδικών όπλων ήταν κατηγορηματικός: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι Tomahawk έχουν DU και συνεπώς δεν δημοσίευσε αμέσως τη μελέτη μας. Αφού του έστειλα αντίγραφα και άλλων έγκυρων μελετών που απεδείκνυαν το αντίθετο τελικά όχι μόνο δέχτηκε να τη δημοσιεύσει αλλά μας εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του. Oι μελέτες μας αυτές μεταφράστηκαν στη συνέχεια στα ιταλικά και στα ρωσικά ενώ η κινέζικη μετάφραση είναι υπό δημοσίευση.

Καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν ενημερώθηκα από το πανεπιστήμιο του Princeton ότι δύο διάσημοι αμερικανοί συνάδελφοι μου άρχισαν τις δικές τους μελέτες στις επιπτώσεις του DU. Αυτό με βοήθησε πολύ διότι άρχισε έτσι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια καθημερινή ανταλλαγή απόψεων και δεδομένων ώστε να αξιολογήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ο καθηγητής Frank Von Hippel του πανεπιστημίου του Princeton και ο καθηγητής Steve Fetter του πανεπιστημίου του Μaryland (παλιός φοιτητής του καθ.Κώστα Τσίπη στο ΜΙΤ) ανέλαβαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις αυτές στις ΗΠΑ αφού ο κίνδυνος αφορούσε και τους αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Οι μελέτες μας ήταν ανεξάρτητες αλλά αφού τα μοντέλα αξιολόγησης κινδύνου που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα ίδια καταλήξαμε περίπου στα ίδια αποτελέσματα. Στο βιβλίο αυτό έχω συμπεριλάβει πολλά από τα δικά τους συμπεράσματα, τα οποία όπως ανέφερα συμπίπτουν με τα δικά μας, αλλά δεν συμπεριέλαβα αποτελέσματα με τα οποία δεν συμφωνώ.

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βιβλίο

Είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται σε κάθε έλληνα πολίτη που θέλει να ενημερωθεί με μαθηματική ακρίβεια σχετικά με τις επιπτώσεις των όπλων εκφυλισμένου Ουρανίου και των εκλύσεων Πλουτωνίου από πυρηνικές βάσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ειδικότερα όλοι αυτοί οι έλληνες στρατιωτικοί που βρέθηκαν, βρίσκονται η θα βρεθούν στη Βοσνία και στο Κόσοβο η σε άλλες «ουρανιόπληκτες» περιοχές θα θέλουν να μάθουν αν κινδυνεύουν η αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία τους στο μέλλον.

Την ίδια ανησυχία θα έχουν τόσο οι Έλληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας όσο και οι γονείς τους.

YouTube Preview Image

Οι ελάχιστες δοκιμές όπλων DU που έγιναν στην Ελλάδα άφησαν την δικαιολογημένη ανησυχία ότι υπήρξε ραδιολογική μόλυνση στο πεδίο δοκιμών και συνεπώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο μέσω του παρόντος βιβλίου μόνοι τους χωρίς να στηρίζονται σε απόψεις που δεν εμπιστεύονται.

Οι στρατιωτικές σχολές της χώρας δεν μπορούν πλέον να μην συμπεριλάβουν στην διδασκαλία τους τις επιπτώσεις των όπλων εκφυλισμένου Ουρανίου και των πυρηνικών όπλων. Οι σπουδαστές των σχολών αυτών πρέπει να εμβαθύνουν στα αντικείμενα αυτά αποφεύγοντας δυσάρεστες μελλοντικές συνέπειες που η άγνοια μοιραία προκαλεί. Για το λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ώστε τo βιβλίο αυτό να αποτελέσει και ένα αυτοτελές διδακτικό εγχειρίδιο για τις στρατιωτικές σχολές.

Ακόμη είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι όσοι έχουν (η πιστεύουν ότι έχουν) ακτινοβοληθεί από το εκφυλισμένο Ουράνιο αν ποτέ εκδηλώσουν καρκίνο η νεφροπάθεια θα το αποδώσουν στην επαφή τους με το υλικό αυτό. Το βιβλίο αυτό θα απαντήσει στα καυτά τους ερωτήματα σχετικά με την πιθανή ενοχή των όπλων DU.

Γιατί εκδόθηκε αυτό το βιβλίο

Για τη μελέτη αυτή δεν ζήτησα ούτε έλαβα καμία χρηματοδότηση από κανένα φορέα του εσωτερικού η του εξωτερικού. Βλέποντας την αδιάκοπη ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης αποφάσισα να αφιερώσω ένα σημαντικό χρονικό διάστημα το οποίο στέρησα από την πανεπιστημιακή μου έρευνα και την οικογένειά μου. Το όλο εγχείρημα ήταν για μένα μια προσωπική επιστημονική πρόκληση και το κυριότερο κίνητρο για την εκπόνησή της ήταν η ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονούν τα όπλα υψηλής ενέργειας. Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν ο αναγνώστης ο μόνος τρόπος για να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες στην ανάλυση των πραγματικών κινδύνων των όπλων Ουρανίου και των εκλύσεων Πλουτωνίου από πυρηνικά όπλα ήταν να εκδοθεί η μελέτη αυτή με τη μορφή βιβλίου και να διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.

Προσπάθησα λοιπόν να δώσω ένα αυτοτελές έργο το οποίο θα απαντήσει στις απορίες του Ελληνικού λαού ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ένα εγχειρίδιο για την εκπαίδευση των Ελλήνων στρατιωτικών. Γνωρίζω όμως ότι ο αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με τη φυσική και τα μαθηματικά ίσως θεωρήσει ότι το βιβλίο είναι πολύ τεχνικό για τον μέσο αναγνώστη. Δυστυχώς οι επιπτώσεις των όπλων υψηλής ενέργειας μπορούν μόνο να υπολογιστούν μέσω αυστηρών φυσικομαθηματικών μοντέλων ώστε να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για τις πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου. Όμως παρά την ύπαρξη μαθηματικών τύπων τα συμπεράσματα δίνονται επίσης με τη μορφή διαγραμμάτων που μπορούν να γίνουν κατανοητά από το πλατύ κοινό και έτσι ο μαθηματικός φορμαλισμός ενισχύει παρά αποδυναμώνει την αξιοπιστία της μελέτης.

Πως να διαβάσετε αυτό το βιβλίο

Το πρώτο κεφάλαιο δίνει μερικές βασικές έννοιες πυρηνικής φυσικής οι οποίες είναι απαραίτητες στην κατανόηση των επιπτώσεων του DU. Ο αναγνώστης μπορεί απλώς να το διαβάσει χωρίς να προσπαθήσει να εντρυφήσει στη φυσική και τα μαθηματικά του. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου όμως μπορεί να ανατρέξει και πάλι στο κεφάλαιο αυτό όσες φορές χρειαστεί.

Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει βασικές έννοιες δοσιμετρίας και ακτινοπροστασίας και είναι σαφώς ευκολότερο από το πρώτο. Ο αναγνώστης θα μάθει ποιά είναι τα μεγέθη που καθορίζουν τον ραδιολογικό κίνδυνο και πως ποσοτικοποιείται ο κίνδυνος καρκινογένεσης.

Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει πλήρως το εκφυλισμένο Ουράνιο δίνοντας τα αποτελέσματα των δοσιμετρικών μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί. Οι νομογράφοι είναι σαφείς και εκφράζουν με απλό τρόπο τις αναμενόμενες επιπτώσεις.

Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στα ίδια τα όπλα DU. Προσομοιώνει τις επιθέσεις και τις δοκιμές και υπολογίζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις για τα πιο σημαντικά βλήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η ουσία των συμπερασμάτων εκφράζεται και πάλι με απλούς νομογράφους. Γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αναγνώστης που έχει πειστεί για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μπορεί να αρκεστεί στην ανάγνωση των νομογράφων που δίνονται σε όλο το βιβλίο.

Το πέμπτο κεφάλαιο ασχολείται με τα πυρηνικά όπλα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά μπορούν να προκαλέσουν ένα ατύχημα. Φυσικά για να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος πρέπει κανείς να αποκτήσει μερικές βασικές γνώσεις δομής και λειτουργίας των πυρηνικών όπλων. Οι γνώσεις αυτές παρέχονται μέσω της πιο αξιόπιστης διεθνούς βιβλιογραφίας έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει την αίσθηση του κινδύνου. Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει άλλο βιβλίο στην Ελλάδα που να δίνει με λεπτομέρεια τη δομή ενός πυρηνικού όπλου ενώ παραδόξως στις ΗΠΑ οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στην ανοιχτή βιβλιογραφία. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος ελέγχου της εξάπλωσης του εφιάλτη των πυρηνικών όπλων είναι η ενημέρωση του πολίτη και για τούτο δίνω αρκετά στοιχεία ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Το έκτο κεφάλαιο αναλύει τα μοντέλα αξιολόγησης του ραδιολογικού κινδύνου που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του βιβλίου. Τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την ανάλυση των επιπτώσεων ραδιολογικών και πυρηνικών προσβολών και θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να παραλείψει αυτό το κεφάλαιο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε όποιον θέλει να μελετήσει εξονυχιστικά την πηγή των συμπερασμάτων της παρούσας μελέτης.

Το παραρτήματα δίνουν επιπλέον τεχνικές πληροφορίες και απευθύνονται στον επιστήμονα που θέλει να έχει μια πρόσθετη πηγή επιστημονικών δεδομένων ώστε να αξιολογήσει καλύτερα τις τεχνικές πτυχές του βιβλίου.

Βραβείο Έρευνας Πολεμικού Ναυτικού 2002 για τις μελέτες του Δρ.Θεοδώρου Λιόλιου στα Όπλα Εκφυλισμένου Ουρανίου

Ο κ.Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος κ.Α.Αντωνιάδης απονέμει το 2002 στον Δρ.Θεόδωρο Λιόλιο το βραβείο του Πολεμικού Ναυτικού για τις μελέτες του στα ειδικά όπλα (Πολεμικό Μουσείο 2002)

Ο κ.Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος κ.Α.Αντωνιάδης (μέση) και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος κ.Γεώργιος Χατζής (δεξιά) με τον Δρ.Θεόδωρο Λιόλιο (Απονομή Βραβείου Πολεμικού Ναυτικού 2002)

Ο Δρ.Θεόδωρος Λιόλιος απευθύνεται στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού την ημέρα της βράβευσής του (Πολεμικό Μουσείο 2002)

Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος κ.Γεώργιος Χατζής συνομιλεί με τον Δρ.Θεόδωρο Λιόλιο στην δεξίωση που έλαβε χώρα στο πολεμικό μουσείο την ημέρα βράβευσης του.

YouTube Preview Image