Βιογραφικό του Διευθυντή

Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος: Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών (ΣΣΕ) – Αν. Κοσμήτορας & Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών – Διευθυντής Τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (EKEO)

Γνωστικά Αντικείμενα: Στρατιωτική Επιστήμη και Τεχνολογία, Πυρηνική Ασφάλεια, Όπλα Μαζικής Καταστροφής (CBRNE: Πυρηνικά, Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Εκρηκτικά Όπλα),  Αυτοσχέδιες Εκρηκτικές Συσκευές, Αντιτρομοκρατική Τεχνολογία, Μέσα μεταφοράς πολεμικών κεφαλών (Πύραυλοι, Συμβατικά Βλήματα, UAV, Αεροπορικές Βόμβες  κλπ), Ραντάρ, Όπλα Υψηλής Ενέργειας,  Εγκληματολογική Οπλική Ανάλυση και γενικά οπλικές επιστήμες και τεχνολογίες ασφαλείας.  Tηλ: 6944165341, email: Director@ArmsControl.gr,  TheodoreLiolios@gmail.com

Ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Ε. Λιόλιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γενέτειρα του Ρήγα Φεραίου το Βελεστίνο. Οι γονείς του ήταν εργάτες (βλ τέλος σελίδας) και υπήρξαν για αυτόν πρότυπο ήθους, αξιοπρέπειας και μόνιμη πηγή αγάπης και υποστήριξης. Σπούδασε Φυσική και αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Πυρηνικής και Ατομικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ηλικία 28 ετών (υπο την επίβλεψη του Καθηγητή Θεωρητικής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Γρυπαίου).  Σήμερα είναι πρωτοβάθμιος Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών της ΣΣΕ (μόνιμο μέλος ΔΕΠ), Αν. Κοσμήτορας & Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και  Διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της ΣΣΕ . Μετά από απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού δίδαξε κατά καιρούς (χωρίς πρόσθετη αμοιβή – δείτε δείγμα διάλεξης εδώ) και στην Έδρα Ειδικών Όπλων της Σχολής Διοίκησης Επιτελών (Ταγματάρχες Στρατού Ξηράς). Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής του Ερευνητικού Ιδρύματος «Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων» (ΕΚΕΟ) (με εκατομμύρια προβολές και πάνω από μισό εκατομμύριο διαφορετικούς επισκέπτες το χρόνο  στην ιστοσελίδα και στο ιστοκανάλι του EKEO). Είναι Ιδρυτής της πατριωτικής κοινότητας των ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που αποτελείται από πολλές χιλιάδες μέλη (πολίτες και στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας) και περιλαμβάνει από επίτιμους Αρχηγούς και Υπαρχηγούς Γενικών Επιτελείων, σπουδαστές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών μέχρι μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές (οι αναρτήσεις στη σελίδα των Ευελπίδων Ελλήνων στο facebook συχνά προσελκύουν συχνά πάνω από 15000 άτομα ενώ έχει καταγράψει και πιθανό πανελλήνιο ρεκόρ προσέλκυσης 180.000+ χρηστών του facebook) . Χιλιάδες αξιωματικοί υπήρξαν σπουδαστές του (διδάσκει στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ΑΣΠ, ΣΔΙΕΠ, ΣΣΕ κλπ από το 1998) εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν γίνει ανώτατοι αξιωματικοί (έχουν φτάσει μέχρι τη βαθμίδα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αρχηγού ΓΕΣ, Αρχηγού ΓΕΕΦ, Γενικού Επιθεωρητή Στρατού, Υπαρχηγού ΓΕΣ κλπ). Επίσης γράφει στρατιωτικά/πατριωτικά ποιήματα (παιάνες, εμβατήρια κλπ) με πολλές χιλιάδες αναγνώστες στο διαδίκτυο τα οποία απαγγέλλονται και σε επίσημες τελετές και εκδηλώσεις. (βλ χαρακτηριστικά δείγματα με χιλιάδες προβολές και εκατοντάδες likes στο facebook).

Ίδρυσε και είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΚΕΔΙΒΙΜ, e-learning) εκπαιδευτικά προγράμματα/πιστοποιητικά στις «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ». Στην επιστημονική  διδακτική/συγγραφική ομάδα του συμμετέχουν πλήθος καθηγητών ΑΕΙ/ΑΣΕΙ και επιστήμονες αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ στα προγράμματα αυτά φοιτούν εκατοντάδες σπουδαστές (κυρίως Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Διευθυντές/Στελέχη ΙΕΠΥΑ).
Εφαρμόζει πλέον στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Μνημόνιο ΓΕΕΘΑ-ΕΚΠΑ προκειμένου να εκπαιδεύονται/επιμορφώνονται τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να εκπονούν σχετικές με την υπηρεσία μελέτες στο ΕΚΠΑ. (Δείτε εδώ τη διαταγή ΓΕΕΘΑ, τη συνάντηση κ. Α/ΓΕΕΘΑ και Καθηγητή Δρ. Θ. Λιόλιου κλπ) και αμέσως παρακάτω το ενημερωτικό βίντεο για τα Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ


Στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του χρόνια εργάστηκε ως Καθηγητής Αγγλικών και αργότερα ως Διευθυντής Σπουδών στο μεγαλύτερο φοιτητικό ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών Ενηλίκων της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης (Test Foreign Language Institute ~1000 φοιτητές) διδάσκοντας εκατοντάδες φοιτητές σε επίπεδο Proficiency (μεταξύ αυτών και συμφοιτητές του στο τμήμα Φυσικής ΑΠΘ). Μέχρι την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών είχε συμπληρώσει πάνω από 1200 πλήρη ημερομίσθια – ένσημα (δείγμα 1, δείγμα 2) ενώ ήταν ήδη πατέρας ενός παιδιού.

Θεόδωρος Λιόλιος Πυρηνικός ΦυσικόςΜετά τη λήψη του διδακτορικού του υπήρξε αρχικά υπότροφος μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα της πυρηνικής φυσικής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (έρευνα στο ΑΠΘ υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ κ. Κώστα Δασκαλογιάννη), κατόπιν υπήρξε υπότροφος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θεωρητικών Πυρηνικών Μελετών (ECT, Ιταλία), ενώ τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του απένειμε τη διετή μεταδιδακτορική υποτροφία «Μαρία Κιουρί» (Πανεπιστήμιο Aarhus, Δανία) στον τομέα της πυρηνικής αστροφυσικής. Στο πανεπιστήμιο Aarhus εργάστηκε (δείγμα εργασίας) στην ομάδα του διάσημου Γερμανού Καθηγητή Πυρηνικής Αστροφυσικής Karlheinz Langanke

Παράλληλα υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Πυρηνικής  Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στον τομέα των πυρηνικών ακτινοβολιών (στην ομάδα του Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Φίλιππου Γραμματικού). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Πυρηνικής Φυσικής, της Ελληνικής Εταιρίας Πυρηνικής Ιατρικής και της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης «Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα».

Η καριέρα του στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ξεκίνησε μετά από την θερμή εισήγηση του καθηγητή του (Δρ.Στέφανου Χαραλάμπους, Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ) με την οποία τοποθετήθηκε το 1999 από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκτακτος καθηγητής στην Έδρα Ειδικών Όπλων & Ειδικών Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) (σήμερινή ΑΔΙΣΠΟ). Εκεί δίδαξε στους ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού τα μαθήματα των πυρηνικών, ραδιολογικών, χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων και όπλων LASER. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ΑΣΠ επέβλεψε τις διατριβές των Ελλήνων Αξιωματικών στα ειδικά όπλα και συνέγραψε διδακτικές σημειώσεις για τα αντίστοιχα μαθήματα ενώ βραβεύθηκε από τον Στρατηγό-Διοικητή της ΑΣΠ κ. Ευάγγελο Φλωράκη για τη διδασκαλία και την επιστημονική του έρευνα στην ΑΣΠ.

Οι μελέτες του σχετικά με τις επιπτώσεις των όπλων εκφυλισμένου Ουρανίου έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες (ρωσικά, κινέζικα κλπ) και έχουν πλέον διεθνή αναγνώριση και πλήθος επιστημονικών αναφορών ενώ χρησιμοποιούνται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μονογραφία του με τίτλο «Όπλα εκφυλισμένου Oυρανίου και ατυχήματα πυρηνικών όπλων» έλαβε το βραβείο Πολεμικού Ναυτικού το 2002 από τον κ. Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο κ. Αντώνη Αντωνιάδη και έχει χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό εγχειρίδιο από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ένα μέρος των διαλέξεων και αναλύσεων που κατά καιρούς έχει δώσει επί θεμάτων στρατιωτικής επιστήμης έχουν δημοσιευθεί στην μονογραφία του με τίτλο «ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΛΩΝ» που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Υπήρξε τακτικός Καθηγητής της Ναυτικής Ακαδημίας ενώ σήμερα είναι μόνιμο μέλος του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) με αναδρομικό διορισμό από το 2001. Το έτος 2010 εκλέχθηκε Αν.Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών της ΣΣΕ και το έτος 2015 πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΣΣΕ ενώ είναι από το έτος 2012 Διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών & Στρατιωτικών Εφαρμογών της ΣΣΕ. Από το 2005 έως το 2008 υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατομικής-Πυρηνικής Φυσικής της ΣΣΕ ενώ από το 2012 είναι Διευθυντής όλων των εργαστηρίων Γενικής Φυσικής, Πυρηνικής/Ατομικής Φυσικής, Γενικής Χημείας, Χημικής Τεχνολογίας της ΣΣΕ. Στις αρμοδιότητές του είναι πολύ συχνά η εισήγηση για την πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού του τομέα φυσικών επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Η εκλογή του Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου αρχικά ως Επιμελητή της πάλαι ποτέ Έδρας Φυσικής της ΣΣΕ έγινε από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά από την ενθουσιώδη εισήγηση του τότε τακτικού Καθηγητή της Έδρας Φυσικής ΣΣΕ (Δρ. Αριστοτέλης Χαρτάς) ο οποίος  τον χαρακτήρισε «ειδικό σε θέματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων με επιστημονικό έργο στη φυσική των πυραύλων που προβάλλει διεθνώς τη χώρα μας»

Ενισχύστε το Κέντρο Ελέγχου Όπλων

Μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Maryland (Professor Steve Fetter) και σχετική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετέβη το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2007 με εκπαιδευτική άδεια στις ΗΠΑ (CISSM, University of Maryland) προκειμένου να εκπαιδευτεί και να εκπονήσει έρευνα στον τομέα του εντοπισμού και των επιπτώσεων των τρομοκρατικών πυρηνικών και ραδιολογικών όπλων. Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος συνεργάστηκε στενά στις ΗΠΑ με τον Πρύτανη του Πανεπιστημιου του Mayrland Prof. Steve Fetter o οποίος θεωρείται από τις μεγαλύτερες αυθεντίες στη φυσική πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ (Γραφείο Επιστημών του Προέδρου των ΗΠΑ). Ακόμη έχει κληθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδος να αναλύσει στους επιτελείς της θέματα ελέγχου πυρηνικής τρομοκρατίας και γενικά ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών.

Με τη βοήθεια και άλλων επιστημόνων και επιφανών πολιτικών ίδρυσε και διευθύνει το κοινωφελές κέντρο επιστημονικών ερευνών «Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων».

Ο Δρ. Θ. Λιόλιος έχει συγγράψει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πυρηνικής φυσικής (δείγμα Α, δείγμα Β, δείγμα Γ, δείγμα Δ κλπ), διδακτικές σημειώσεις και εγχειρίδια ενώ είναι ο ίδιος κριτής επιστημονικών εργασιών στα περιοδικά Nuclear Physics A, European Physical Journal A και Hellenic Journal of Nuclear Medicine. Για το επιστημονικό του έργο στον τομέα των πυρηνικών και ραδιολογικών όπλων έχουν εκφράσει δημοσίως την εκτίμησή τους διάσημοι καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων (παγκόσμιες αυθεντίες στα πυρηνικά όπλα) όπως οι Prof. Kosta Tsipis (ΜΙΤ), Prof. Steve Fetter (Dean, University of Maryland), διακεκριμένοι πολιτικοί του Ελληνικού Κοινοβουλίου (στους οποίους είναι επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα ελέγχου όπλων), Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, Στρατηγοί, Ναύαρχοι κλπ.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ευλογούσε τις μελέτες του στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ενώ ακόμη ο Μακαριώτατος είχε υποστηρίξει τον αγώνα του Δρ. Θ.Λιόλιου για την ίδρυση τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Η προσπάθεια αυτή είχε επικεφαλής τον διάσημο ακαδημαϊκό καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο αλλά παρά την υποστήριξη του Μακαριώτατου και τις ενθουσιώδεις ενέργειες του Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου δεν βρήκε ανταπόκριση και τελικά καταψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Στην αίθουσα τελετών της ΣΣΕ με τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Δρ. Δημήτρη Νανόπουλο τον οποίο προσκάλεσε η ΣΣΕ μετά από πρόταση του Διευθυντή τομέα Φυσικών Επιστημών ΣΣΕ Αν.Καθηγητή Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου για την επιμόρφωση των Ευελπίδων σε θέματα φυσικής υψηλών ενεργειών (11 Ιαν 2013). Ο Καθηγητής Δρ. Δ. Νανόπουλος (με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών) υπήρξε Πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος που εξέλεξε τον Αν.Καθηγητή ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο σε θέση πρωτοβάθμιου Καθηγητή ΣΣΕ (θέση που κατέχει σήμερα) με διάσημους διεθνείς αξιολογητές όπως (ενδεικτικά) ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Δρ. Κώστας Παπανικόλας και ο (τότε Αν.Διευθυντής Γραφείου Επιστημών Προέδρου ΗΠΑ) Professor Steve Fetter (Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Maryland των ΗΠΑ και αυθεντία στα πυρηνικά όπλα)

Ακόμη το θαυμασμό του για τα προσόντα του Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου σε θέματα πυρηνικών και ραδιολογικών όπλων εξέφρασε παλαιότερα εγγράφως προς τον Έλληνα Υπουργό ΕΘνικής Άμυνας ο Nicholas Burns, Under Secretary of State (USA) (2005-2008).

Ο Δρ.Θεόδωρος Λιόλιος έχει μέχρι σήμερα πλήθος εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε θέματα  Πυρηνικής Φυσικής, Όπλων Μαζικής Καταστροφής, Συμβατικών Όπλων, Εθνικής και Διεθνούς Ασφάλειας ενώ έχει διδάξει χιλιάδες Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Έχει κληθεί ως επιστημονικός πραγματογνώμονας από τα Στρατοδικεία σε υποθέσεις στρατιωτικών που αφορούν ασφάλεια και επιπτώσεις όπλων. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου στη διαχείριση της μεγαέκρηξης των πυρομαχικών στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος θεωρεί ως μεγαλύτερη επιτυχία του τις δύο κόρες του (Δήμητρα: Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας BA (Hons) in English – University of London   και Φρειδερίκη: Ιατρός – ειδικευόμενη Νευρολόγος, M.Sc στη Νευροανοσολογία   αντίστοιχα).

Διδασκαλία της φυσικής των πυραυλικών συστημάτων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων