Πυρηνικό Όπλο, Πυρηνική Κεφαλή, Πυρηνική ΒόμβαΣτην κοινότητα των επιστημόνων πυρηνικών όπλων λέγονται και γράφονται στοιχεία που προκαλούν δέος στους εκτός των τειχών αλλά πρέπει να αναφέρονται. Πρόσφατα λοιπόν δημοσιεύθηκε μια εκδοχή για τους λόγους που οδήγησαν στην απόσυρση των Αμερικανικών Πυρηνικών Όπλων από τη βάση του Αράξου.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος Brent Hoffman πρώην Αμερικανός αξιωματικός πυρηνικών όπλων που μετατέθηκε στην πυρηνική βάση του Αράξου το 1998 (σήμερα δημοτικός σύμβουλος στο Sioux City, IA USA) ο οποίος αναφέρεται με πολύ σκληρά λόγια στην βάση του Αράξου. Σύμφωνα με μία συνέντευξή του στα Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζεται ως το άτομο που οδήγησε στην απόσυρση των πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα λέγοντας ότι «…ήταν θέλημα Θεού να πάω στη Βάση αυτή στην Ελλάδα το 1998. Ήταν απηρχαιωμένη και επικίνδυνη». Ειδικότερα, σε μια δεύτερη συνέντευξή του αναφέρει ότι μετατέθηκε το 1998 σε μια βάση του ΝΑΤΟ όπου υπήρχαν είκοσι πυρηνικές κεφαλές ενώ στη βάση υπήρχε ένα αλκοολικός Διοικητής και μια ομάδα κληρωτών (επί θητεία φαντάρων) χωρίς διάθεση και κίνητρα. Μόλις διαπίστωσε την επικινδυνότητα της ύπαρξης των είκοσι πυρηνικών κεφαλών υπό αυτό το καθεστώς ο Brent Hoffman επέστρεψε στο Πεντάγωνο και πρότεινε την άμεση απόσυρση των πυρηνικών όπλων που έγινε στις αρχές του 2001. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι οι πυρηνικές κεφαλές αποσύρθηκαν λόγω της ανικανότητας των Ελλήνων να εγγυηθούν την ασφάλεια των είκοσι πυρηνικών όπλων και όχι λόγω πραγματικής ανάγκης. Εξ’ άλλου σύμφωνα με όλες τις πηγές του EKEO τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ παρέμειναν στην Τουρκία (βάση Ινσιρλίκ) και στην Ιταλία (βάση Αβιάνο) ενώ πράγματι στη βάση του Αράξου τα βιβλία δίνουν είκοσι πυρηνικές κεφαλές τύπου B21 (σε βόμβες βαρύτητας που αποσύρθηκαν φυσικά, βλ. εικόνα και ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΛΩΝ του καθηγητή Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου). Αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των άλλων ειδικών για την πυρηνική βάση του Αράξου που δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την Ελλάδα αστειευόμενοι για…τα ούζα του Διοικητή.

Σημείωση: Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων δεν επιβεβαιώνει τα στοιχεία των Αμερικανών αξιωματικών πυρηνικών όπλων και καμία ευθύνη δε φέρει για την εγκυρότητα τους. Ασφαλώς δεν θεωρούμε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αλκοολικούς Διοικητές σε τόσο σημαντικές βάσεις (με πυρηνικά όπλα). Παραθέτουμε τις πηγές και αφήνουμε τους αναγνώστες να κρίνουν και την Πολεμική Αεροπορία να ενημερώσει τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές για τις δηλώσεις του εν λόγω Αμερικανού.

Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε μια εκπαιδευτική πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61. Αντίστοιχες υπήρχαν κάτω από τον αεροδιάδρομο στον Άραξο (WSA: Weapons Storage Areas βλ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΛΩΝ). Παρατηρήστε το πάνελ που έχει ανοίξει όπου υπάρχουν οι διακόπτες ρύθμισης ισχύος της έκρηξης, τα πλήκτρα εισαγωγής κωδικών κλπ.
Πυρηνικά Όπλα Πυρηνική Βόμβα Άραξος B61 Β61

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.