Στρατιωτικές Σχολές Αριθμός ΕισακτέωνΣύμφωνα με ορισμένες παραγράφους του μνημονίου (που παραθέτουμε στο τέλος) μέχρι το 2015 θα πρέπει να υπάρξει μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και Αστυνομικές Σχολές σύμφωνα με τον κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Μέχρι σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπήρχε ανεργία στους Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς διότι υπήρχε ισορροπία στις αποχωρήσεις και στις προσλήψεις (δηλ εισαγωγές στις στρατιωτικές σχολές). Αν όμως ισχύσει η επιταγή του μνημονίου τότε όχι μόνο οι εισακτέοι θα μειωθούν κατά 80% τα επόμενα τρία χρόνια αλλά φυσικά και ο αριθμός των υπαξιωματικών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το EKEO παραθέτει τις επίμαχες παραγράφους του Μνημονίου που προβλέπουν την δραματική αυτή μείωση. Αν ισχύσει η μείωση αυτή τότε ίσως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις για τις στρατιωτικές σχολές αφού τα έξοδα θα είναι άσκοπα και θα τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο. Υπάρχει λοιπόν και το (αμυδρό) ενδεχόμενο, αν τελικά υπάρξει τέτοια μείωση εισακτέων, να μεταφερθούν όλες οι σχολές στις εγκαταστάσεις μιας μεγάλης σχολής (πχ Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων;). Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα καμία απόφαση η ανακοίνωση δεν υπάρχει σχετικά με τη μείωση των εισακτέων και φυσικά ο υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Στργος Φ. Φράγκος δεν ανέχθηκε μέχρι τώρα μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι σκέψεις και τα σενάρια που παραθέτει το EKEO είναι απλώς υποθέσεις και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως δεδομένες αλλά σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμοδίους ενώ δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν τους υποψηφίους αφού καμία σχετική μείωση δεν έχει γίνει (η δεν έχει ανακοινωθεί) ακόμη. Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα στη σελ 6 του Μνημονίου:

Η Κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί σε τριμηνιαία βάση τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα “μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία”. Ο κανόνας προσλήψεων/αποχωρήσεων από την υπηρεσία ισχύει ως προς την γενική κυβέρνηση ως σύνολο. Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον στόχο της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. Εάν παραστεί ανάγκη η Κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.

Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη. Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό το οποίο έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και το οποίο μετατίθεται σε άλλους κυβερνητικούς φορείς μετά από λεπτομερή εξέταση των επαγγελματικών τους προσόντων από τον ΑΣΕΠ βάσει των δικών του τακτικών κριτηρίων αξιολόγησης. Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται σε επίπεδο που να συνάδει προς τα πλάνα προσλήψεων.

Διαβάστε εδώ και κάτι σχετικό που ενισχύει την ανησυχία.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.