Αν υπάρχουν επιφυλάξεις για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στις ΗΠΑ. Διχασμένες οι απόψεις στις ΗΠΑ σχετικά με την δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Νέα Υόρκη δίπλα στο σημείο μηδέν της τρομοκρατικής επίθεσης 9/11. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι θα είναι «θλιβερή μέρα για την Αμερική» εάν όσοι αντιτίθενται καταφέρουν να μπλοκάρουν την ανέγερση τζαμιού σε περιοχή του Μανχάταν κοντά στο σημείο που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα ο κύριος Μπλούμπεργκ είπε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να παρεμβαίνει σε θέματα θρησκείας. Και πρόσθεσε εάν σταματήσει η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους και κοινοτικού κέντρου απλά και μόνο επειδή θα βρίσκονται δύο τετράγωνα μακριά από το σημείο που έγινε η, όπως την χαρακτήρισε «επίθεση στην ελευθερία», αυτό θα αποτελούσε θλιβερό γεγονός για τη χώρα.

Ο δήμαρχος και άλλοι που υποστηρίζουν την ανέγερση του τζαμιού τόνισαν ότι θα βοηθήσει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του Δυτικού και του Μουσουλμανικού κόσμου.

Οι αντιτιθέμενοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο Ομπάμα για τις δηλώσεις που έκανε και στηρίζει το δικαίωμα των κατασκευαστών να προχωρήσουν το επίμαχο σχέδιο τους.

Ο Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν δήλωσε τη Κυριακή ότι «δεν είναι ορθό» να χτιστεί ένα τζαμί κοντά στην περιοχή όπου 2.600 αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους. Ανέφερε επίσης ότι ο κύριος Ομπάμα έχει «χάσει την επαφή με τον μέσο αμερικανό» και αυτό φαίνεται από τα όσα είπε στηρίζοντας την ανέγερση του μουσουλμανικού κέντρου.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε το «δικαίωμα» τον Μουσουλμάνων στην κατασκευή ενός χώρου λατρείας και κοινοτικού κέντρου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για το κατά πόσον είναι «ορθό» να γίνει αυτό.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο