Τα μασούρια δυναμίτιδας που βρέθηκαν στη γιάφκα

Όπως τονίσαμε στην μελέτη μας που αφορούσε τα ευρήματα στο γκαράζ του Καρέα το λίπασμα νιτρικού αμμωνίου εμποτισμένου με φωτιστικό πετρέλαιο δεν μπορεί να θεωρηθεί εκρηκτική ύλη χωρίς την ύπαρξη πρωτεύοντος εκρηκτικού που είναι συνήθως δυναμίτιδα. Τα τελευταία ευρήματα αν (πραγματικά συνδέονται με τα ευρήματα στο Γκαράζ και δεν αποδοθούν σε άλλη εγκληματική οργάνωση) περιλαμβάνουν μασούρια δυναμίτιδας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα ευρήματα του γκαράζ ώστε να κατασκευασθεί εκρηκτική ύλη που προσομοιάζει την ANFO. Μεταξύ των ευρημάτων διακρίνεται και ρουκέτα RPG η οποία είναι προφανώς κινεζικής κατασκευής. Σχετικά με τα RPG το ΕΚΕΟ έχει ήδη κάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη αμέσως μετά το χτύπημα της αμερικανικής πρεσβείας. Διαβάστε εδώ τη σχετική μελέτη.

Για να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της έκρηξης δυναμίτη (μασούρι) μπορούμε να δούμε το επόμενο βίντεο που περιγράφει τις επιπτώσεις του ενός τετάρτου του μασουριού πάνω σε ένα καναπέ

YouTube Preview Image

Αντίστοιχα μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις ενός ολόκληρου μασουριού σε ένα περιορισμένο χώρο όπως είναι ένα ψυγείο (στο βίντεο που ακολουθεί). Επειδή το ωστικό κύμα της έκρηξης δεν μπορεί να προκαλέσει βιολογικές βλάβες σε μεγάλες απόστάσεις η δυναμίτιδα συνήθως περιορίζεται είτε σε δοχεία είτε σε αυτοκίνητα προκειμένου να δημιουργηθούν θραύσματα που τελικά θα προκαλέσουν τις σημαντικότερες βλάβες. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η βλάβη στον καναπέ που προκάλεσε το 1/4 μασούρι δεν ήταν μεγάλη αν και η έκρηξη ήταν ουσιαστικά εξ’επαφής.

YouTube Preview Image

Κάντε ένα σχόλιο