17-5-1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει όλους τους ηγουμένους των Μονών του Αγίου ‘Ορους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση στη Χαλκιδική.

17-5-1913
Συνθήκη Τερματισμού του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Υπογράφεται στο Λονδίνο συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και τους Βαλκανικούς Συμμάχους, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος.17-5-1914
Αυτονομία Β. Ηπείρου-Πρωτόκολλο Κέρκυρας.

Μετά την επιτυχημένη έκβαση του ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών, και την επέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου, υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, μεταξύ αντιπροσώπων της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου, της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου και της Αλβανίας. Με αυτό εξασφαλίζονταν τα δικαιώματα των Βορειο-ηπειρωτών, με την παραχώρηση κάποιου είδους αυτονομίας σε όλες τις επαρχίες της Βόρειας Ηπείρου, με βάση την κοινοτική αυτοδιοίκηση.

17-5-1918
Μάχη Σκρα. Το Ελληνικό Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας (Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σκρα, που κατείχαν οι Βούλγαροι, σε μέτωπο 12 χιλ. και βάθος 1-2 χιλ. Την κύρια επίθεση εναντίον του Σκρα έκανε η Μεραρχία Αρχιπελάγους (3 Συντάγματα στην πρώτη γραμμή) από 0455-0630 και κατέλαβε τη γραμμή Τουμουλούζ-Σερφ-Βολάν, μετά από πεισματώδη αγώνα. Τις υπόλοιπες επιθέσεις έκαναν ταυτόχρονα, δυτικά η Μεραρχία Σερρών, η οποία έφτασε μέχρι βορειοανατολικά του χωριού Λούντζι (Λαγκαδά), ενώ ανατολικά η Μεραρχία Κρήτης μέχρι τα υψώματα Λούμνιτσα Ρέμμα. Συνελήφθησαν 1.782 αιχμάλωτοι και κυριεύτηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών. Οι απώλειες των ελληνικών μεραρχιών ήταν 341 νεκροί (από τους οποίους 29 αξιωματικοί) 164 αγνοούμενοι και 2.204 τραυματίες

17-5-1919
Το ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων καταλαμβάνει τα Θείρα (Νομού Αϊδινίου Μ. Ασίας), γενόμενο δεκτό με πρωτοφανή ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής.

ΠΗΓΗ:ΓΕΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο