ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, μία ημέρα και μάλιστα τι ημέρα πλέον, να συζητήσουμε.

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Τόλιο καλημέρα. Καλή εβδομάδα κα Καραγιάννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μήνα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλό μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, διάβαζα χθες μία δήλωση που έκανε ο σύντροφός σας, ο Γιώργος ο Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επανέφερε μεταξύ άλλων κι αυτό το δίλημμα το προεκλογικό, διακύβευμα αν θέλετε προεκλογικό, Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, και αναρωτιέμαι πώς απαντάται τέτοιες ώρες;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ήταν για πάρα πολλά χρόνια, αλλά σε άλλες εποχές, πολύ επίκαιρο αυτό το μεγάλο ιδεολογικό και υπαρξιακό για την Ευρώπη και τον κόσμο δίλημμα. Σήμερα όμως το δίλημμα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό. Είναι δίλημμα εθνικής επιβίωσης και σωτηρίας.

Σέβομαι όλους τους συναγωνιστές μου που έχουν μια μεγάλη διαδρομή στη δημοκρατική παράταξη, όμως σήμερα πρέπει να τοποθετηθούμε με ευθύνη απέναντι στο μεγάλο δίλημμα, που είναι πώς θα σώσουμε τη χώρα και πώς θα βγούμε από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε στο δια ταύτα κ. Μπεγλίτη, είστε απέναντι στο δίλημμα και απέναντι στους συναγωνιστές σας, αν θέλετε, που ενδεχομένως να αντιδρούν μ’ αυτό τον τρόπο από εδώ και στο εξής;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνομαι την αντίδρασή των συναγωνιστών μας, την αγωνία τους, την πίκρα τους, την οργή τους ακόμα, όπως αντιλαμβάνομαι και τις αντιδράσεις των πολιτών.

Όμως χρειάζεται να μιλήσουμε με τους πολίτες, να δούμε που πάμε σαν χώρα, τι εναλλακτικές προσεγγίσεις και πολιτικές είχαμε. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε, δυστυχώς, εναλλακτική προσέγγιση στην κατάσταση που βρεθήκαμε. Γίναμε μέρος ενός διλήμματος, στο οποίο έπρεπε και να απαντήσουμε και να υπερβούμε, γιατί δεν είχαμε πραγματικά άλλες λύσεις. Θα έπρεπε ή να χρεοκοπήσουμε -η χώρα στις 19 Μαΐου δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις- ή να προχωρήσουμε σ’ αυτά τα συγκεκριμένα επώδυνα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα διλήμματα τα οποία θέτετε και τα οποία τα ακούμε πραγματικά με πολύ μεγάλη προσοχή και επιτρέψτε μας να πούμε, ότι εμείς τουλάχιστον τα ακούμε και ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ενδεχομένως θα μπορούσα να αιτιολογήσω μια κριτική που ακούγεται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ότι 8 μήνες τώρα μάλλον δεν είχατε διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και μάλλον μία σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν διαδικασία κατεπείγοντος αφέθηκαν να αντιμετωπιστούν αργότερα. Πώς απαντάτε σ’ αυτά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σ’ αυτή τη διαδρομή η Κυβέρνηση πήρε μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε φορά μας λέγατε ότι θα είναι τα τελευταία κ. Υπουργέ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να πούμε, ότι η αντίδραση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν πραγματικά ισχυρή, θα την χαρακτήριζα λυσσαλέα. Εκεί ίσως υποτιμήσαμε τη δύναμη τους, τη σπέκουλα που έγινε με αφορμή την Ελλάδα, πάνω στην ευρωζώνη ευρύτερα, τα μεγάλα γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια που παίχτηκαν και συνεχίζουν δυστυχώς να παίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, πάντως κ. Μπεγλίτη να σας πω κάτι, σε σχέση μ’ αυτό που λέει η κα Καραγιάννη, ότι αν αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετώπιζε όλη αυτή την πραγματικότητα και την γνωρίζατε, το θέμα της εξυγίανσης του ΟΣΕ που ακούσαμε χθες από τον Πρωθυπουργό έπρεπε να τεθεί όχι έξι μήνες μετά την διακυβέρνησή σας, αλλά από την πρώτη μέρα όταν βλέπουμε έναν Οργανισμό με 9,5 δισεκατομμύρια ελλείμματα. Αυτό δεν είναι μία κραυγαλέα καθυστέρηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή ακόμα και τα ελλείμματα των νοσοκομείων, τα χρέη των νοσοκομείων δεν αντιμετωπίστηκαν, αφέθηκαν και διογκώθηκαν.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βάλαμε μια μείζονα εθνική προτεραιότητα που ήταν το πώς θα διαχειριστούμε το δημόσιο έλλειμμα και πώς θα προχωρήσουμε στη δημοσιονομική πολιτική για να το διαχειριστούμε ακριβώς, γιατί μέσα από αυτό ουσιαστικά είχαμε αυτή τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Θα μπορούσα να αναγνωρίσω ότι ίσως καθυστερήσαμε και στα παράλληλα μέτρα τα αναπτυξιακά, αλλά και τα διαρθρωτικά, Βλέποντας, όμως, σήμερα με απόσταση όλη αυτή την εξάμηνη περίοδο, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει σ’ αυτή την πραγματικά ολομέτωπη επίθεση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών με άλλο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό που λέτε και να σας πω κάτι, δίκαιο έχετε, αλλά αυτό που λέτε ενισχύει την αίσθηση, ότι τα μέτρα που τουλάχιστον έχουν να κάνουν με αποκρατικοποιήσεις, μείωση δημόσιου τομέα, εξυγίανση δημόσιων οργανισμών με τέτοια ελλείμματα, όπως ο ΟΣΕ, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο επείγουσες διαδικασίες για την Κυβέρνηση αυτή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι επείγουσες και θα δείτε την επόμενη περίοδο το β’ σκέλος του πακέτου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συνδέεται με τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις, τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για δεύτερο πακέτο συμφωνίας που το ορίζετε χρονικά πότε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Εννοώ το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά τα δημοσιονομικά, το δεύτερο τα διαρθρωτικά και το τρίτο τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Είναι τρεις οι πυλώνες του πακέτου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο δεύτερο αυτό, λοιπόν, σκέλος έχουμε μια σειρά πολιτικών τις οποίες πρέπει να επισπεύσουμε. Συμφωνώ ότι εκεί καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις ακόμα και σε κλείσιμο οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που κοστίζουν και δεν παράγουν, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει άραγε κ. Μπεγλίτη σε ένα δημόσιο τομέα που έτσι ή αλλιώς έχει πέσει ισχυρό μαχαίρι θα έχουμε και αρκετές απολύσεις, έτσι δεν είναι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, γιατί το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλους οργανισμούς, όπου πραγματικά χρειάζεται. Εδώ, και αυτό το παρατηρούμε όλοι, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα. Είναι ένας δημόσιος τομέας που αλλού είχαμε μια πληθώρα εργαζομένων και αλλού είχαμε ελλείμματα.

Κι αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου η κατανομή ήταν ανορθολογική για πολλά χρόνια. Σε πολλές υπηρεσίες, είχαμε ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ουσιαστικά δεν αξιοποιείτο.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις, σε κλείσιμο εκεί που χρειάζεται, με μετατάξεις εργαζομένων χωρίς να υπολογίσουμε καμία αντίδραση και εδώ είναι ένα επίσης κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη όλα αυτά είναι καλά, μέχρι τώρα αν θέλετε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αγωνία του αν θα τα καταφέρουμε, υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι αν θέλετε έχουν και μία μονομερή κατεύθυνση, αυτό περιγράφετε αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω αν το συνολικό πακέτο ισορροπήσει τα πράγματα.

Αλλά το ερώτημα που τίθεται από σοβαρούς αναλυτές και άμα θέλετε και από τους πολίτες είναι αν έχουμε το σύστημα εκείνο για να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη κρίση, με δεδομένο μάλιστα η εικόνα της Κυβέρνησης τους έξι μήνες, το παραδεχτήκατε και εσείς εμμέσως είχε καθυστερήσεις. Θα πρέπει μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουμε μέτρα τέτοια για να ενισχύσουμε το σύστημα; Και αναφέρομαι από ανασχηματισμό μέχρι δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μη με βάζετε να απαντήσω σε θέματα που αξιολογεί ο Πρωθυπουργός. Η θεσμική απάντηση σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι είναι αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού.

Ασφαλώς χρειάζεται μια νέα ενεργοποίηση η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής υλοποίησης των μέτρων που λάβαμε. Χρειάζεται ένα ταρακούνημα το κράτος και η δημόσια διοίκηση, χρειάζονται νέα εργαλεία, ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Εκεί θα δοθούν μεγάλες μάχες για να μπορέσουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Σε όλους υπάρχει το ερώτημα, πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα με συγχωρείτε, το ερώτημα δεν είναι πόσο αποτελεσματικά. Το θέμα είναι ότι αν αυτά τα μέτρα αντί να μας βγάλουν στον αφρό μας πνίξουν, εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα κι αυτό είναι το υπαρξιακό δίλλημα αυτή τη στιγμή για τον κόσμο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέσατε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, που είναι ερώτημα όλων μας, κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση. Θα περάσουμε μια περίοδο δύσκολη και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξάλλου αυτό το είπαμε, δεν το κρύψαμε. Χρειάζεται μια αναπτυξιακή αντεπίθεση και από το δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αναφέρεστε στον ιδιωτικό τομέα, είστε σε θέση να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς έχει γίνει με τον 13ο και 14ο μισθό; Διότι πληροφορούμαστε ότι η Κυβέρνηση έδωσε μία «σκληρή» μάχη για να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρινίστηκε χθες, ότι ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι κοινωνικοί εταίροι μίλησαν για το αίτημα αυτό των εκπροσώπων της Τρόικας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε στο τραπέζι από την πλευρά της Τρόικα αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, με βάση αυτά που γνωρίζουμε και πληροφορούμαστε, δόθηκε μια μάχη και από την κυβέρνηση και από τους κοινωνικούς εταίρους στις συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: άρα λέει ψέματα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μετείχα των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων. Μπορώ όμως να σας πω με βάση αυτά που ενημερωθήκαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις συσκέψεις που κάναμε, αλλά και αυτά που ακούσαμε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, τέθηκαν αυτά τα ζητήματα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνάντηση που είχαν με τους κοινωνικούς εταίρους λέτε. Ας βγουν και οι εταίροι να μας τα πουν αυτά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς. Είναι ένα θέμα που ούτως ή άλλως θα διευκρινιστεί. Είναι γεγονός όμως ότι την τελευταία περίοδο υπήρχαν τέτοια αιτήματα από την πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι απλώς μόνο ως πληροφορίες, αλλά ως υπαρκτά αιτήματα. Αυτό σας το λέω με βάση την ενημέρωση που είχαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε όλες τι συσκέψεις που μετείχαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοια μέτρα και τέτοια κρίση είναι σαφές πλέον ότι δεν μπορεί να τη διαχειριστεί μια κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης αν θέλετε, χρειάζονται ευρύτερες συμμαχικές διεργασίες.

Να με συγχωρείτε. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων συγκαλείτε μια σύσκεψη κορυφής, αφού δηλαδή έχετε πάρει τα μέτρα, να συζητήσετε πάνω στα μέτρα πριν συζητήσετε, πριν μάλλον τα ανακοινώσετε να συζητήσετε μαζί τους, αυτό δεν είναι και λίγο ανακόλουθο; Δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει επικοινωνιακά να το διαχειριστεί αυτό, ουσιαστικά θέτοντας τις πολιτικές δυνάμεις, τις πολιτικές ηγεσίες προ τετελεσμένων;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα είχε μια έννοια αν οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούσαν μέχρι σήμερα με τρόπο αξιόπιστο να αρθρώσουν μια εναλλακτική απάντηση σε αυτό το κρίσιμο υπαρκτό δίλημμα του τι κάνουμε. Πιστεύω όμως ότι είναι εξίσου σημαντική η εθνική συνεννόηση και σήμερα με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και στην αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Άρα δεν έχει σημασία αν ήταν πριν ή τώρα ή μετά. Είναι απλώς χρονικό το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς και έχει κ. Υπουργέ. Είναι εύστοχο το ερώτημα που σας έθεσε ο κ. Τόλιος. Εκ των υστέρων θα επιβεβαιώσουν τι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι εκ των υστέρων; Τώρα ξεκινάει η μεγάλη εθνική προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων, ανασυγκρότησης της οικονομίας, και της παραγωγικής βάσης της χώρας. Εδώ χρειαζόμαστε τη συναίνεση, τις ρεαλιστικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μέχρι σήμερα όμως, να με συγχωρήσετε που θα το πω, δεν έχουμε ακούσει μια εναλλακτική πρόταση, παρά μόνο δαιμονοποίηση και εξορκισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο κ. Υπουργέ. Αν και θα έλεγα βέβαια πριν την εθνική συνεννόηση και την αναζήτηση με την αντιπολίτευση, καλό είναι να πετύχετε μια κομματική συνεννόηση γιατί δεν βλέπω καλά τα πράγματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γνωρίζω και εγώ. Δεν ήταν εύκολα τα μέτρα. Ήταν πολύ σκληρά, άδικα και επώδυνα. Ήταν τα μόνα όμως δυνατά ως αναγκαία για να μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Και θα ακούσουμε με πολλή προσοχή. Χρειάζεται να βγούμε στην κοινωνία και να μιλήσουμε μαζί της, να εξηγήσουμε ποια είναι η κατάσταση.

Χρειάζονται επιθετικές πολιτικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ. Να εξηγήσουμε στους πολίτες, γιατί βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση και φτάνοντας σ’ αυτή, τι εναλλακτικές δυνατότητες είχαμε. Γιατί δεν είχαμε εναλλακτικές δυνατότητες, με όλο το σεβασμό που έχω σε όλους τους συναδέλφους, σε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα δούμε. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν έχουμε χρόνο δυστυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘στε καλά.

Κάντε ένα σχόλιο