Ε.Τ. : Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων που περιορίζουν σημαντικά το εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική ;

Λεονταρίδης Θ. : Θεωρώ ότι τα στελέχη των Ε.Δ. ως μία ειδική κατηγορία εργαζομένων Ελλήνων πολιτών που λόγω της ξεχωριστής φύσης της εργασίας τους, που είναι εξαιρετικά επίπονη και υπεύθυνη, που απαιτεί θυσίες, αυταπάρνηση και σθένος, θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Οι Ε.Δ. διασφαλίζουν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, ώστε να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδος. Ο ρόλος τους λοιπόν είναι καταλυτικός. Χρέος της κάθε κυβέρνησης είναι να συντρέχει και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, να εξασφαλίζει ότι έχουν υψηλό ηθικό και ετοιμότητα και βεβαίως ευνόητο είναι να μην εφαρμόζει πολιτικές που δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό στα στελέχη, όπως είναι επί παραδείγματι, η μείωση των εισοδημάτων τους. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά στήριξε την στρατιωτική οικογένεια και σας θυμίζω ότι την περίοδο 2005 – 2009 υπήρξε σημαντική βελτίωση τόσο των αποδοχών των στελεχών όσο και των συνθηκών διαβίωσης τους. Και για να απαντήσω στο ερώτημα σας, διαφωνούμε απολύτως με τον περιορισμό των εισοδημάτων του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ε.Τ. : Η Τουρκική προκλητικότητα ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει ποιοτική και ποσοτική αύξηση. Πώς εκτιμάτε την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης; Πρέπει να αφήνουμε τις τουρκικές φρεγάτες να “βολτάρουν” ανενόχλητες μέχρι το Σούνιο ;

Λεονταρίδης Θ. : Πράγματι, παρατηρούμε με πολύ προσοχή τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού με τη συμπεριφορά της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που με σκεπτικισμό είδαμε την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Έχουμε συστήσει στην κυβέρνηση, οι αντιδράσεις μας να είναι μεν ψύχραιμες αλλά να είναι ταυτόχρονα και αποφασιστικές και να κινούνται τόσο στο επίπεδο της αποτροπής όσο και βεβαίως στο διπλωματικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια Ελληνική θέση ότι η μόνη διμερής διαφορά που αναγνωρίζουμε προς διευθέτηση με τη γείτονα χώρα στο Αιγαίο, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι όλα τα άλλα θέματα που η Τουρκία προβάλλει ως διμερή, δηλαδή ο Εθνικός εναέριος χώρος, η επέκταση των χωρικών υδάτων, οι «γκρίζες ζώνες» κλπ. είναι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις και ως εκ τούτου βρίσκονται εκτός πλαισίου διαλόγου.

Ε.Τ. : Έχετε κατηγορήσει τον ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλο για κομματική άλωση των Ε.Δ. Μήπως όμως και οι προκάτοχοί του έπρατταν το ίδιο; Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος ;

Λεονταρίδης Θ. : Πράγματι αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στον ευαίσθητο χώρο των ΕΔ είναι πρωτοφανή. Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε στην ενέργεια απόστρατους Αξιωματικούς με μόνο κριτήριο την πράσινη κομματική τους ταυτότητα, ενώ αποστράτευσε μεγάλο αριθμό ικανότατων Αξιωματικών χωρίς βάσιμη αιτιολογία. Φτάσαμε, για παράδειγμα στο σημείο, μετά από 2 παραιτήσεις Ναυάρχων στο ΠΝ να μην μπορεί να συμπληρωθεί το Ναυτικό Συμβούλιο αφού όλοι οι έμπειροι και ικανοί Αρχιπλοίαρχοι αποστρατεύθηκαν προκειμένου να προαχθούν οι «ημέτεροι» και αυτοί που έμειναν δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Καταστάσεις που σίγουρα δεν τιμούν τις Ε.Δ.

Κοιτάξτε, μπορεί και η προηγούμενη κυβέρνηση να έκανε ίσως μεμονωμένα λάθη αλλά προσπάθησε να εμπεδώσει την αξιοκρατία και να τοποθετήσει αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πώ, είναι ότι μελετάμε με πολύ προσοχή το καθεστώς των αξιωματικών και προετοιμάζουμε την πρόταση της ΝΔ περί ιεραρχίας και προαγωγών για την εξέλιξη δηλαδή των στελεχών, η οποία βασίζεται σε αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Ε.Τ. : Σε πολλές τοποθετήσεις σας, έχετε διαφωνήσει ανοικτά με τον κ. Βενιζέλο για την νέα συμφωνία κατασκευής γερμανικών υποβρυχίων και γενικότερα με την συνολική ρύθμιση της “αμαρτωλής” όπως λέγεται, σύμβασης των υποβρυχίων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας πρόταση ;

Λεονταρίδης Θ. : Η ΝΔ παρουσίασε με εμπεριστατωμένο τρόπο την πρόταση της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θεωρούμε ότι σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης το να εξαγγέλλεις νέα προγράμματα ύψους 1 δις ευρώ είναι παράλογο, όπως και το να αποδέχεσαι υποβρύχιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί από το ΠΝ και το οποίο επί 5 χρόνια βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω των γνωστών πια προβλημάτων του……..

Ε.Τ. : Πως αξιολογείτε την πρόταση Ερντογάν για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, την στιγμή μάλιστα που Τουρκία και Αλβανία αναπτύσσουν την στρατηγική τους συνεργασία με την διευρυμένη Τουρκική ναυτική παρουσία στα ΒΔ σύνορα μας ;

Λεονταρίδης Θ. : Η πρόταση αυτή έχει πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Τουρκία ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην προσπάθεια της να αποκτήσει το στάτους της περιφερειακής δύναμης. Η χώρα μας αντίθετα, έχει αισθητά μειώσει τις αμυντικές δαπάνες μετά το 2004 σε επίπεδα μικρότερα του 3% του ΑΕΠ. Οι εξοπλισμοί της χώρας πρέπει να καλύπτουν αυστηρά τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να γίνονται με διαφανή τρόπο, χωρίς σκανδαλώδεις συμβάσεις ώστε να μην προκαλούν τους Έλληνες πολίτες, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις την περίοδο 1996-2003. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και εκσυγχρονίζοντας την δομή του στρατεύματος, περιορίζονται δραστικά οι αμυντικές δαπάνες.

Τώρα όσον αφορά στην Τουρκοαλβανική στρατηγική συνεργασία, είναι γνωστή η πρόθεση της Άγκυρας να την αναπτύξει και για τον λόγο αυτό έχει καταβάλει τα τελευταία 15 χρόνια σημαντική προσπάθεια και πόρους. Το θέμα είναι πως κινούμαστε εμείς και δυστυχώς βλέπω στασιμότητα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Ε.Τ. : Θεωρείται ότι οι περικοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης, στην στρατιωτική εκπαίδευση και στις ασκήσεις επηρεάζουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ. ;

Λεονταρίδης Θ. : Ο όρος «επιχειρησιακή ικανότητα» έχει σύνθετη και πολυπαραγοντική έννοια. Σαφώς και η στρατιωτική εκπαίδευση και οι ασκήσεις είναι μια σημαντική συνιστώσα. Υπό την έννοια αυτή, η οποιαδήποτε περικοπή τους – και μάλιστα αν είναι ουσιαστική – είναι δυνατόν μέσο-μακροπρόθεσμα να έχει αρνητική επίπτωση στην επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ.

Θεωρώ πάντως ότι μπορεί να επιτευχθεί οικονομία, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, με περιορισμό όμως δευτερευουσών δραστηριοτήτων και συγχώνευση άλλων, αλλά οι κύριες ασκήσεις και δραστηριότητες, απ’όπου βγαίνουν χρήσιμα επιχειρησιακά συμπεράσματα, δεν πρέπει να περικοπούν.

Ε.Τ. : Πως χαρακτηρίζεται την ισραηλινή επίθεση στους ακτιβιστές και ποιες επιπτώσεις θα έχει κατά την εκτίμηση σας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ;

Λεονταρίδης Θ. : Καταρχάς καταδικάζουμε απερίφραστα την ισραιλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους, που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολύ περισσοτέρων. Τέτοιες ενέργειες και μάλιστα εναντίον πολιτών που εκπροσωπούν ΜΚΟ είναι απαράδεκτες και αναίτιες. Επιπλέον, όταν οι πράξεις αυτές καταπατούν βάναυσα κάθε έννοια κανόνων Διεθνούς Δικαίου προκαλούν αγανάκτηση και αποτροπιασμό και ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» σε μία περιοχή που επί δεκαετίες, αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εντάσεων και πολέμων στον πλανήτη. Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο, να οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις γενικευμένης αναταραχής και αποσταθεροποίησης μετά και την δεδομένη πια διάσπαση του Τουρκο-Ισραιλινού άξονα. Το Ισραήλ θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Καλούμε επίσης την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

ΠΗΓΗ:ET 6-6-2010

Κάντε ένα σχόλιο