ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επισκέφθηκα το πρωί την 113 Πτέρυγα Μάχης που διαχειρίζεται το στόλο των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, με τους ιπτάμενους μηχανικούς, με όλα τα στελέχη υποστήριξης, να τους εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της πολιτείας και της κοινωνίας για το τεράστιο έργο που επιτελούν.

Φέτος η συνεργασία ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πολύ πιο καλά οργανωμένη. Ελπίζουμε ότι και με τη βοήθεια της τύχης θα έχουμε μία καλή και αποτελεσματική αντιπυρική περίοδο, με πλήρη αξιοποίηση των αεροσκαφών που διατίθενται προς το σκοπό αυτό και είναι δικτυωμένα σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Θυμίζω ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών, είναι βασική προτεραιότητα και εφαρμόζουμε το σχέδιο Δευκαλίων, το οποίο βοηθάει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και άμεση στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους πολίτες.

Σε μια περίοδο κοινωνικής ανασφάλειας, απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας, ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε είδους κοινωνική υπηρεσία, να βοηθήσουν στη λειτουργία του κράτους κατά τη διαχείριση κρίσεων. Γιατί στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων δοκιμάζεται και αποδεικνύεται η ικανότητα ενός κράτους να υπάρχει.

Επίσης, χαίρομαι γιατί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουμε για το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία, υπογράφουμε σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την Ιατρική Σχολή, ώστε οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής να μπορούν να πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους, την κλινική τους εκπαίδευση και εδώ, στις κλινικές του 424, υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία της Ιατρικής Σχολής και αυτό είναι ένα είδος αντιδώρου που προσφέρει το 424 στην ιατρική Σχολή, επειδή για δεκαετίες τώρα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπαιδεύει τους νέους στρατιωτικούς γιατρούς, μια που η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων εδρεύει παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη.

Για τη γενική απεργία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο έχουμε μία γενική απεργία. Φοβάστε κλιμάκωση αυτής της πορείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κανείς δεν αποδέχεται ευχάριστα περιορισμό ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι όμως ένα σύστημα αλληλεγγύης των γενεών. Είναι ένα σύστημα που πρέπει να έχει μακροχρόνια βιωσιμότητα, γιατί αλλιώς δεν εξυπηρετεί το σκοπό του.

Αυτό που αγωνιζόμαστε να κάνουμε τώρα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέσα σε συνθήκες διεθνούς καχυποψίας και επιθετικότητας, είναι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες προκειμένου μέχρι το τέλος του 2010 η Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Για να μπορέσουμε στη συνέχεια να επανατοποθετήσουμε το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, προκειμένου δηλαδή να ανάψει το φως στο τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε.

Γιατί στόχος μας είναι να βγούμε απ’ την περιπέτεια αυτή με μία χώρα ανταγωνιστική, με μία χώρα που λειτουργεί με κανόνες, που δεν αδικεί τους πολίτες και που δίνει σε όλους τους ανθρώπους τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτό είναι ένα πολύ φιλόδοξο εθνικό σχέδιο το οποίο πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μαζί.

Βέβαια εάν στο μέλλον προκύψει ανάγκη για κάποιες παρεμβάσεις διορθωτικού ή βελτιωτικού χαρακτήρα, όπως έχουμε τονίσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό θα γίνει. Αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, γιατί αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά για την ίδια την ικανότητα των ταμείων να καταβάλουν συντάξεις.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, αφορά και τις επικουρικές συντάξεις, αφορά και το δεύτερο πυλώνα τις λεγόμενες επαγγελματικές συντάξεις. Είναι πολύ σημαντικό δε να έχει ο κάθε πολίτης, ο κάθε ασφαλισμένος, ο κάθε εργαζόμενος, τη συνολική εικόνα μπροστά του. Να ξέρει ποιο είναι το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή το συνολικό ποσό που θα παίρνει στα χέρια τους απ’ όλους τους πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος, από την κύρια σύνταξή του, την επικουρική σύνταξή του και την επαγγελματική του σύνταξη, που πρέπει να ενθαρρυνθεί ως μια συμπληρωματική λύση πέραν της επικουρικής.

Γιατί με τις παλιές συνταγές δυστυχώς δεν μπορούμε να οδηγηθούμε μακριά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια αυτή η απαίτηση για δημόσια δαπάνη, η οποία ξεπερνά τις αντοχές και του κράτους και της οικονομίας.

Άρα, εάν θέλουμε πράγματι αλληλεγγύη των γενεών και ασφάλεια για όλους, πρέπει να αποδεχθούμε ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες δίνουν αυτή την προοπτική. Πάντα όμως με αίσθηση δικαίου, πάντα με τη φροντίδα μας στραμμένη στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Για το ασφαλιστικό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η συνοχή της κυβέρνησης εξαρτάται από την ψήφιση του ασφαλιστικού; Και αν φοβάστε διαρροές βουλευτών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Δίνουμε μία μάχη, στην πραγματικότητα διεξάγουμε όπως είπα και προχθές έναν πόλεμο και είμαστε υποχρεωμένοι να στρατευτούμε σε μία εθνική υπόθεση. Ο στόχος είναι ιστορικού χαρακτήρα. Διαχειριζόμαστε μια κρίση και πρέπει να το κάνουμε με επιτυχία.

Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση ή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και μία νέα αξιόπιστη και έντιμη σχέση μεταξύ πολιτικού συστήματος και κοινωνίας. Η κυβέρνηση είναι σταθερή, το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και οφείλει να είναι υπεύθυνο. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία πρόκληση και μία πρόσκληση υπευθυνότητας και σύμπραξης προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Γιατί όλοι κρινόμαστε. Και δεν κρινόμαστε με κριτήρια δημαγωγικά ή στιγμιαία, αλλά με κριτήρια ιστορικά και διαρκή.

Για το 424 ΓΣΝΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω για το 424. Πότε θα ανοίξετε τις πύλες του;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τα στρατιωτικά νοσοκομεία εφαρμόζονται άμεσα. Αυτό γίνεται συντονισμένα μέσα από τη συνεργασία με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μέσα από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΕΚΑΒ. Άρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει την πρόσβαση που θέλει μέσα από τους διαύλους αυτούς, μέσα απ’ το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ή απευθυνόμενος στο ΕΚΑΒ ή απευθυνόμενος στο Κέντρο επιχειρήσεων Υγείας, στους γνωστούς αριθμούς τηλεφώνων που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να έρθουν σε επαφή για έκτακτα περιστατικά.

Για το περιστατικό στο Πολεμικό Μουσείο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ λίγο και γι’ αυτό το θέμα που θίξαμε προχθές, το Πολεμικό Μουσείο, την επίσκεψη εκεί, τις φωτογραφίες που είχαμε. Πρόκειται για νέο σκάνδαλο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν δυστυχώς φαινόμενα κοινωνικής ευτέλειας που η κοινωνία πολλές φορές δυστυχώς τα ανέχεται και επικοινωνιακά τα αναπαράγει. Και επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις εφάπτονται και με αυτές τις πτυχές της κοινωνίας, πολλές φορές κινδυνεύουν να μολυνθούν απ’ τα φαινόμενα αυτά. Γι’ αυτό οι διαταγές μου είναι να υπάρχει επαγρύπνηση και υποδειγματική αυστηρότητα.

Ευτυχώς στις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των κλάδων όπου κρίνεται πραγματικά η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας, υπάρχει απόλυτη πειθαρχία και απόλυτη ετοιμότητα αντίδρασης. Υπάρχουν όμως κάποιοι χώροι όπου τα πράγματα είναι δυστυχώς πιο χαλαρά. Και εκεί αλλάζουν άρδην οι συνθήκες, γιατί πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχω δώσει σε όλα τα επιτελεία.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό αναμένω από ώρα σε ώρα το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και να είστε βέβαιοι ότι θα επιβληθούν εφόσον εντοπιστούν και προσωποποιηθούν οι ευθύνες, που αυτό είναι εύκολο να γίνει, θα επιβληθούν όλες οι αναγκαίες πειθαρχικές κυρώσεις και θα σταλεί η δικογραφία και στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για τη δική του δικαιοδοσία και αρμοδιότητα.

Για τη Νέα Δημοκρατία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και εγώ μια τελευταία ερώτηση για ένα άλλο θέμα; Κύριε Υπουργέ, η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά είχε έναν προεκλογικό χαρακτήρα που όλοι τον διέγνωσαν. Φρονείτε ότι πάμε σε διπλές κάλπες το Νοέμβρη και αν είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματός του είχε πράγματι προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά αυτό εντάσσεται σε μία «προεκλογική εκστρατεία» που διεξάγεται στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης η οποία έχει εκ των πραγμάτων τριχοτομηθεί.

Εύχομαι στη Νέα Δημοκρατία και στην ηγεσία της καλή επιτυχία, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου που ασκεί και οφείλει να ασκεί με υπευθυνότητα η αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, αυτού του είδους οι τόνοι δεν αρμόζουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η στιγμή είναι στιγμή ενότητας, συναίνεσης, αλληλεγγύης.

Δεν μπορούμε να χειριστούμε τόσο μεγάλα θέματα, δεν μπορούμε να χειριστούμε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση, με συμβατικό τρόπο, δηλαδή μέσα απ’ την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτά είναι ανιστόρητα και ξεπερασμένα.

Κάντε ένα σχόλιο