Ψυχομετρικά Τεστ Ψυχολογικά ΤεστΑναδημοσιεύουμε την πολύ ενδιαφέρουσα άποψη μια τελειόφοιτης της ΣΣΑΣ Ψυχολόγων (Αγγελική) για τα ψυχομετρικά τεστ που εμφανίστηκε σε διαδικτυκό χώρο. Ως γνωστόν οι αξιωματικοί της ΣΣΑΣ δεν μπορούν να εκφράζουν άποψη στα ΜΜΕ χωρίς άδεια για το λόγο αυτό θεωρούμε τις απόψεις της ψυχολόγου-αξιωματικού ενδιαφέρουσες.

Καλησπέρα, παιδιά, τελειώνω ΣΣΑΣ Ψυχολόγων και πέραν του ότι έχω περάσει από τη διαδικασία αυτή την έχω μελετήσει σε κάποια εξάμηνά μου. Τα ψυχομετρικά τεστ έχουν πολλαπλούς ρόλους.
Ας πούμε στη ζωγραφική καθόλου δε μετράει η ικανότητά σου να σκιτσάρεις. Τους ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, ας πούμε τι φύλου θα είναι ο άνθρωπος που θα ζωγραφίσεις πρώτα, που δείχνει τις περισσότερες φορές την ταύτισή σου με το αντίστοιχο φύλο και τους ρόλους που αναλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου. Και γι αυτό σε ρωτάν και τι επάγγελμα πιστεύεις ότι ασκεί η ζωγραφισμένη φιγούρα, θέλοντας να διαπιστώσουν κυρίως τι ιδιότητες προσδίδεις εσύ ακουσίως στον εαυτό σου.
Σημαντικό είναι να ζωγραφίσεις έναν άνθρωπο αρτιμελή με κανένα χτυπητό λανθασμένο χαρακτηριστικό. Π. Χ. Να έχει 2 μάτια, μύτη, στόμα,2 χέρια και σώμα κατά προτίμηση, αποφύγετε τα σκίτσα με πρόσωπα μόνο. Εννοείται ότι οι κόρες στα μάτια πρέπει να υπάρχουν και τα τοιαύτα. Είναι πολύ απλά τα πράγματα και πολύ δύσκολα διαγνώσκεις διαταραχές σε ένα άτομο με αυτή τη διαδικασία, γι αυτό και υπάρχουν συμπληρωματικά τεστ. Επίσης, οι πολλές λεπτομέρειες δείχνουν ένα σχετικά αυξημένο δείχτη νοημοσύνης ελαφρά. Απλά και κατανοητά πράγματα. Αποφύγετε τις υπερβολές και τα παρακινδυνευμένα τολμήματα.
Συμπληρωματικό είναι και το τεστ προσωπικότητας το οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικά μετράει διάφορα χαρακτηριστικά σας παθολογικά και μη. Ας πούμε βλέπει υστερίες, υποχόνδριους τύπους κυρίως, φοβικούς, καταθλιπτικούς, ναρκισσιστές, με διπολική διαταραχή. Επίσης μετράει τα επίπεδα θυληκότητας ή αρρενωπότητας στο κάθε άτομο. Και πο΄λλά άλλα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κριτήριο για να μπει η ταμπέλα σε κάποιον αν είναι ομοφυλόφιλος. Απλά έξετάζουν τρόπους συμπεριφοράς, καταλληλότητα για συμβίωση, για ηγεσία κτλ. Εννοείται ότι ελέγχουν και αν ένα άτομο έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, αλλά οι σχετικές ερωτήσεις είναι πολύ φανερές.
Υπάρχουν ερωτήματα που κρίνουν τις γονεϊκές σχέσεις και εάν υπήρξε κάποιο τραυματικό γεγονός στην οικογένεια.
Προσοχή! Πολλές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται είτε επακριβώς είτε παρεμφερώς και υπάρχει κάποιος δείκτης ψέμματος ο οποίος δε γίνεται κατανοητός από τον εξεταζόμενο.
Εάν ο δείκτης αυτός ξεπεράσει το όριο το τεστ κρίνεται άκυρο. Εννοείται ότι σε κάθε γραπτό υπάρχει και κάποιος αυξημένος λίγο ή πολύ δείκτης ψέμματος, μιας και για εξετάσεις πρόκειται όπου το άτομο προσπαθεί να υπερτονίσει κάποιες δυνατότητές του ή να κρύψει τυχόν αδυναμίες του. Είναι αποδεκτός μέχρι ενός σημείου, αλλά εάν ξεπεραστεί το τεστ αυτό ματα ακυρώνεται.
Σε όλ αυτά, επειδή σαφέστατα δεν μπορούν 100% να είναι αξιόπιστα και έγκυρα μιας και είμαστε άνθρωποι και για να εξεταστούμε καλύτερα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και ενδιαφέρον, υπάρχει και μια προφορική συνέντευξη εξαιρετικά σύντομη για διαπίστωση από την υγειονομική επιτροπή του στρατου, αποτελούμενη και από ψυχιάτρους αλλά και από ψυχολόγους, Και τυχόν πραγμάτων που τους “ξένισαν” λίγο στα προηγούμενα τεστ συζητιούνται μεταξύ σας.
Το τεστ αυτό, δυστυχώς δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο μιας και αποτελεί ιατρικό εργαλείο και μπορείς μόνο με πτυχίο και άδεια ψυχολόγου να το παραγγείλεις και αυτό αλλά και το πρόγραμμα από το εξωτερικό κατόπιν αδείας. Το έχω αναζητήσει κι εγώ για λόγους επαγγελματικούς, αλλά μέχρι να πάρω τουλάχιστον πτυχίο, δεν πρόκειται να το δω παρά μόνο ως εξεταζόμενη είτε ως φοιτήτρια ένα μικρό κομμάτι του.
ΠΗΓΗ:www.ellinikos-stratos.com

Κάντε ένα σχόλιο