Σε πρόσφατη συνέντευξη σχετιμά με την έξοδο του Piri Reis ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στις εξής ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Μ. Πολλάτος: Έχουν περάσει λίγες μέρες από τις εργασίες που έκανε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Cesme στη Σαμοθράκη, οι οποίες υποτίθεται ότι διεκόπησαν έπειτα από την επεξήγηση των ελληνικών θέσεων στην Άγκυρα. Από χτες το βράδυ έχουμε την έξοδο του Piri Reis στο Καστελόριζο. Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα πειθούς, ότι δεν εξηγήθηκαν επαρκώς οι ελληνικές θέσεις που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί και να κινηθεί με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ευ. Βενιζέλος: Η εικόνα είναι πάρα πολύ απλή: Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση επικοινωνούν και σε επίπεδο Πρωθυπουργών και σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργών και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα άλλο κλίμα, να αποφορτίσουμε την ατμόσφαιρα, να αφήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να κάνουμε ενσυνείδητες και συστηματικές κινήσεις αποφυγής της έντασης, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει να διαμορφώσουμε κι ένα πολιτικό κλίμα για τα μείζονα θέματα.

Παρακολουθούμε όμως βεβαίως ότι υπάρχει και μια αεροναυτική και στρατιωτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο το Cesme και το Piri Reis. Έχουμε συχνές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων οι οποίες ορισμένες φορές δε μπορεί με ευκολία να χαρακτηρισθούν αβλαβείς, έχουμε καθημερινά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και συχνά έχουμε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ή από τις θαλάσσιες ζώνες τους και για όλα αυτά τα περιστατικά προβαίνουμε στα αναγκαία διπλωματικά διαβήματα ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν ό,τι προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα.

Βεβαίως δε θέλουμε ν’ αναπαράγουμε την ένταση, δε θέλουμε να δίνουμε στα γεγονότα διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που έχουν. Αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε στα γεγονότα και διαστάσεις μικρότερες από αυτές που έχουν. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε με ψυχραιμία και βεβαίως προστατεύουμε χωρίς καμία έκπτωση την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και διοικητικές αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται στη χώρα μας από διεθνείς Οργανισμούς ή διεθνείς συμβάσεις.

Προς το παρόν, το Piri Reis δεν έχει εισέλθει στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρακολουθούμε το ζήτημα από πολύ κοντά σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών και με το Λιμενικό Σώμα και θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Με σταθερότητα, αποφασιστικότητα, αλλά βεβαίως και με αίσθηση ότι πρέπει να είμαστε ακριβείς στην περιγραφή των διαστάσεων κάθε συμβάντος.

Η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί, αλλά η υφαλοκρηπίδα οριοθετείται στα ακραία της σημεία. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα τα οποία είναι προφανές πού ανήκουν. Η πρόταση η ελληνική είναι πάντα η ίδια τα τελευταία 35 χρόνια. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν έχει μπει στην υφαλοκρηπίδα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Επίσης είναι προφανές ότι τα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες, φυσικά έχουν και υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος: Είπατε τη φράση κλειδί, «προς το παρόν δεν έχει μπει στην ελληνική…»

Ευ. Βενιζέλος: Το «προς το παρόν» το είπα διότι σύμφωνα με την αγγελία που έχει εκδοθεί από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα δηλαδή με τη NAVTEX, η περιοχή στην οποία προτίθεται να κινηθεί, περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος: Ακριβώς. Εάν μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Υπουργείο Αμύνης θα πάρει τα αναγκαία μέτρα;

Ευ. Βενιζέλος: Τα αναγκαία μέτρα ισχύουν διαρκώς. Μέτρο είναι και το να παρακολουθείς την κατάσταση.

Δ. Βερύκιος: Κι όταν λέμε ότι ενδέχεται να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Δηλαδή πού να φτάσει;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν ξέρω αν θα μπει. Ξέρω ότι στη NAVTEX περιλαμβάνεται και περιοχή που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος: Μπορούμε δηλαδή να δούμε το Piri Reis νοτίως της Μυκόνου; Δεν το λέω τυχαία αυτό..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει αναγγείλει τέτοια κίνηση. Έχει αναγγείλει την κίνησή του. Και βεβαίως επειδή πρόκειται για ζήτημα ακτοφυλακής, κατ’ αρχάς σε συνεννόηση βεβαίως με το ΓΕΕΘΑ που έχει τη συνολική επιχειρησιακή εικόνα, θα υπάρξει ακταιωρός του Λιμενικού η οποία θα ενεργήσει. Αλλά μπορεί το πρόγραμμα του πλοίου να εξελιχθεί διαφορετικά. Ας περιμένουμε. Μπορεί αντί να πάει δυτικά, να πάει ανατολικά. Έχουν γίνει τα διαβήματα από χθες κατ’ αρχάς.

Γ. Τσακίρης: Επειδή είπατε, αίσθηση είναι, ότι μιλάει ο Πρωθυπουργός, μιλάνε οι Υπουργοί, μιλάνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και στη συνέχεια αισθάνθηκα ότι υπάρχει κάποια επαφή πέραν των επισήμων διπλωματικών, υπάρχει κάτι το οποίο έχει γίνει ;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν πολλά κανάλια επαφής, σημασία βεβαίως έχουν πάντα τα επίσημα. Πρέπει να σας πω ότι όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, έχει γίνει επίσημο διάβημα από χθες.

Α. Φουρλής: Επειδή ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι απερρίφθη αυτό το διάβημα και επειδή αυτή η συμπεριφορά, επιτρέψτε μου να νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο υπό την έννοια ότι και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αξιολογήσει ποτέ με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία χρόνια τουρκική κίνηση, δηλαδή ως ευθεία κίνηση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εσείς βλέπετε ποιοτική διαφορά, αυτό που λέμε «ποιοτική μεταβολή» μέσω αυτής της ενέργειας;

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς πρέπει να ξέρετε ότι τα διαβήματα συνήθως απορρίπτονται, διότι αν ένα διάβημα γίνει δεκτό, υιοθετείται η θέση που υποστηρίζει η άλλη χώρα. Ως εκ τούτου μη σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το διάβημα απερρίφθη.

Τώρα θα δούμε καταρχάς εάν θα μπει το συγκεκριμένο σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα παρακολουθήσουμε και τη φύση των εργασιών που θα εκτελέσει και θα σας απαντήσω αργότερα, αφού συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Να ρωτήσει ένας συνάδελφος που δεν ρώτησε και αμέσως. Παρακαλώ.

Κ. Ζηλάκος: Κύριε Υπουργέ, εκτιμάτε ότι η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες, όπως το Πρωτόκολλο της Βέρνης ή και μεταγενέστερες, Μαδρίτη κλπ.;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμάς μας ενδιαφέρει κάτι θεμελιωδέστερο. Μας ενδιαφέρει να συμφωνήσουμε στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Από κει και πέρα πιστεύω ότι προς το συμφέρον των δυο χωρών είναι να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και επαναφέρω την κλασική πρότασή μας η οποία ισχύει 36 χρόνια και δεν βλέπω γιατί η πρόταση αυτή έχει χάσει κάτι από την επικαιρότητά της ή το κύρος της. Είναι και επίκαιρη και έγκυρη πρόταση.

Τ. Γκουριώτης: Το 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία ακριβώς ανάλογη κίνηση του Sismik είχε πει «ή το μαζεύετε ή πάμε σε πόλεμο». Είναι ακριβώς η ίδια κίνηση. Έχουν δεσμεύσει περιοχή εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στην κυπριακή, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Έχει βγει ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο.

Εσείς, 23 χρόνια μετά, που είστε εκ των θεματοφυλάκων της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, ένας υπερασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, έρχεστε και μας λέτε ότι θα προβείτε σε διάβημα;

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβώς επειδή είμαι θεματοφύλακας της μνήμης και της εμπειρίας του Ανδρέα Παπανδρέου, ξέρω ότι δεν πρέπει το 2010 να πούμε, όπως είπαμε το 1987–88, «mea culpa».

Τ. Γκουριώτης: «Mea culpa» ελέχθη για άλλο θέμα, όχι γι’ αυτό ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα πούμε, γιατί αυτή την παρακαταθήκη μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήξερε να αξιολογεί όλες τις εμπειρίες, διότι πρέπει να αξιολογούμε την ιστορία για να μην επαναλαμβάνουμε αρνητικά της σημεία. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις οι οποίες να είναι πιο καλά επεξεργασμένες κάθε φορά και πιστεύω ότι τώρα κάνουμε πιο καλά επεξεργασμένες κινήσεις.

Τ. Γκουριώτης: Δεν νιώθετε ότι παραχωρείτε de facto δικαιώματα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Έλεος! Αλίμονο! Αυτό το λέτε για να με διευκολύνετε να πω ένα ηχηρό «όχι». Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα. Όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ενεργά και σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να το τονίσω.

Τ. Γκουριώτης: Στην πράξη να δούμε κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Πράξη είναι αυτά. Πρέπει να σας πω δε ότι στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική οι δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών είναι κορυφαία πράξη, κορυφαία πράξη κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Α. Αθανασόπουλος: Πάνω στο τελευταίο που είπατε για τις δημόσιες δηλώσεις. Επειδή εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι ήμασταν και στο Υπουργείο Εξωτερικών πριν, όπου έγινε η αναφορά στη βούληση των δυο κυβερνήσεων, υπάρχουν και κάποιες άλλες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου όταν ήρθε εδώ παράλληλες της βούλησής του, οι οποίες μάλλον δεν συνάδουν με εκείνη τη βούληση που περιγράφουμε όλοι μας. Δεν νομίζετε ότι υπάρχει μια αυτοαναίρεση σε αυτό το πράγμα, η οποία μας εγκλωβίζει και εμάς;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοαναίρεση του κ. Ερντογάν λέτε;

Α. Αθανασόπουλος: Φυσικά.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά που είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τα εννοούσε. Βεβαίως αυτό πρέπει να το αποδεικνύει η τουρκική πλευρά με την καθημερινή πρακτική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άρα αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Δυστυχώς πρέπει να την απευθύνετε στον κ. Ερντογάν.

Α. Αθανασόπουλος: Το πνεύμα της ερώτησης της δικής μου είναι άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να διαστρέψω το πνεύμα της ερώτησης.

Α. Αθανασόπουλος: Όχι, απλώς…

Ευ. Βενιζέλος: Ήθελα απλώς να γίνει κατανοητό τον πνεύμα της απάντησης.

Α. Αθανασόπουλος: Σωστό, αλλά το θέμα εδώ είναι το εξής, ότι εμείς επικαλούμαστε κάποια πράγματα που εμείς θεωρούμε θετικά εκ μέρους του κ. Ερντογάν, τα οποία όμως στις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εδώ δεν τα ακούσαμε. Επομένως ποια πράγματα επικαλούμαστε; Αυτά πίσω από τις κλειστές πόρτες ή τις δημόσιες δηλώσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Αθανασόπουλε, θα σας πω το εξής. Όλο το περιθώριο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας είναι αυτό που ορίζεται μεταξύ αισιοδοξίας και ψευδαίσθησης. Είμαστε αισιόδοξοι, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Χ. Καπούτσης: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι εδώ και 35 – 40 χρόνια και δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι το θέμα. Η θέση.

Χ. Καπούτσης: Η οριοθέτηση, η θέση της Ελλάδας, ναι. Νομίζω όμως ότι έχει υποβαθμιστεί δεδομένου ότι προέχει και δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση δεν το προωθεί, δεν το προσπαθεί, η διευθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του ΄82, όπου εκεί είναι και το μεγάλο οπλοστάσιο της Ελλάδας, η ΑΟΖ. Περί αυτού δυστυχώς πρέπει να πω ότι δεν βλέπω να γίνεται καμία συζήτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβερνήσεως.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, νομίζω ότι μας αδικείτε ως χώρα χωρίς να το θέλετε, άθελά σας. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία έννοια νεότερη της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γιατί εισήχθη για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄80, ενώ η έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι παλαιότατη και πάντως έχει τυποποιηθεί από τη δεκαετία του ΄50.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχει, απορρέει εκ της Συνθήκης, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι, αλλά έχει σημασία να χρησιμοποιούμε κάθε φορά την έννοια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλετε κάποια στιγμή σε μια κλειστή συζήτηση μπορούμε να μιλήσουμε και για λεπτομέρειες.

Δ. Βερύκιος: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να ρωτήσετε, για να κλείσουμε το θέμα αυτό, εάν τα αρμόδια στελέχη, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ βρίσκονται στις θέσεις τους ή είναι σε θερινές άδειες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει.. Αν κάποιος είναι σε άδεια αναπληρώνεται κ. Βερύκιε.

Δ. Βερύκιος: Εε, καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι…

Δ. Βερύκιος: Για ψάξτε το λίγο, γιατί χθες το βράδυ…

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς, αλλά πάντως επειδή εμένα με ενημερώνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρέπει να σας πω ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι στη θέση του

Κάντε ένα σχόλιο