Ο Βουλευτής Gus Bilirakis παρότρυνε αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης να δώσουν τέλος σε κωλυσιεργίες και να υλοποιήσουν τα σχέδια της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας για την ανέγερση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου βρίσκονταν μέχρι και την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ομογενής Ρεπουμπλικανός Βουλευτής, που εκπροσωπεί την 9η Εκλογική Περιφέρεια της Φλόριντα στο Αμερικανικό Κογκρέσο, υπαινίχθηκε ότι παράγοντες των αρχών της Νέας Υόρκης ίσως υποσκάπτουν δικαιώματα που περιφρουρεί η Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος επιδεικνύοντας, κατά την έκφρασή του, προτίμηση υπέρ μιας θρησκείας έναντι άλλης.

Ο Gus Bilirakis επισήμανε ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας δίπλα στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ότι το ελληνορθόδοξο εκκλησάκι δεν έχει ακόμα ξαναχτιστεί αν και έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια των πύργων αυτών μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που δέχτηκαν την θλιβερή εκείνη μέρα.

Σύμφωνα με τον ομογενή νομοθέτη η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή στην Νέα Υόρκη, προκαθήμενος της οποίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, είναι έτοιμη, πρόθυμη και ικανή να ξαναχτίσει τον λατρευτό ναό του Αγίου Νικολάου αλλά οι προσπάθειές της προσκρούουν σε αντιθέσεις δημοτικών αρχών της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Ο Gus Bilirakis λέει πως τα υφιστάμενα εμπόδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά εν όψει του γεγονότος ότι προωθούνται ταχύτατα τα σχέδια για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους υπό τον Ιμάμη Φεϊζάλ Αμπτούλ Ραούφ κοντά στο Σημείο Μηδέν. Ο κύριος Bilirakis προσθέτει ότι η Λιμενική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης, υπό την δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται η περιοχή, όχι μόνον επέσπευσε την διαδικασία για την έκδοση αδείας προς ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους κοντά στο Σημείο Μηδέν, αλλά ούτε επέβαλε στο προτεινόμενο τζαμί αρχιτεκτονικούς ή κατασκευαστικούς περιορισμούς σαν αυτούς που έχει επιβάλει για την ανέγερση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Ο ομογενής βουλευτής διευκρινίζει πως το μόνο που ζητά από τις αρχές της Νέας Υόρκης είναι να επιδείξουν κοινή λογική εφαρμόζοντας τις βασικές πρόνοιες του Αμερικανικού Συντάγματος. Σύμφωνα με τον Gus Bilirakis οι δημοτικές αρχές της μεγαλούπολης πρέπει να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και να συμβάλουν θετικά στην διαδικασία για την ανοικοδόμηση του ναού. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή του, «αυτό είναι το συνταγματικά σωστό που πρέπει να κάνουν».

Ο Gus Bilirakis είναι δεύτερης γενιάς παιδί Ελλήνων μεταναστών που συμπροεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο και παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπέρ της ανέγερσης της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έχουν επίσης ταχθεί και πολλές ομογενειακές οργανώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ΑΧΕΠΑ για την δράση της οποίας στο θέμα αυτό μιλήσαμε σε ξέχωρη ανταπόκριση, που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ, και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης. Η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή στον κυβερνήτη της Πολιτείας David Paterson, με την οποία του ζητά εκ μέρους των 20 χιλιάδων μελών της, να ενεργήσει για να διασφαλιστεί πως η ελληνορθόδοξη εκκλησία θα ανεγερθεί γιατί είναι ένα ιστορικό σύμβολο του Σημείου Μηδέν τεράστιας σπουδαιότητας τόσο για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και για όλους τους Νεοϋορκέζους. Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας.

Στο μεταξύ η εφημερίδα New York Times, σε άρθρο που δημοσίευσε στις 18 Μαρτίου 2009, επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές, Ελληνοαμερικανική κοινότητα και Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης, έχουν παράπονα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η εφημερίδα φέρει εκπρόσωπο της Λιμενικής Υπηρεσίας να δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έληξαν ανεπιτυχώς επειδή η εκκλησία επεδίωκε όλο και δαπανηρότερες παραχωρήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Ιμάμης Φεηζάλ Αμπντούλ Ραούλ που σχετίζεται με τα σχέδια για την ανέγερση Ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου και τεμένους κοντά στο Σημείο Μηδέν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο εξτρεμισμός αποτελεί πρόκληση εθνικής ασφάλειας για πολλές χώρες. Την δήλωση αυτή την έκανε στο Μπαχρέην, πρώτο σταθμό δεκαπενθήμερης περιοδείας στην Μέση Ανατολή υπό την αιγίδα του Αμερικανικού δημοσίου. ‘Όπως είπε εξτρεμιστικές θρησκευτικές απόψεις απειλούν την ασφάλεια τόσο του Μουσουλμανικού κόσμο όσο και της Δύσης. Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε, η περιοδεία του έχει τόσο μεγάλη σπουδαιότητα.

Τα σχέδια του Ιμάμη για την ανέγερση νέου Μουσουλμανικού συγκροτήματος στην Νέα Υόρκη έχουν προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρικτές των σχεδίων αυτών λένε πως οι Μουσουλμάνοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να ανεγείρουν το προτεινόμενο κτίσμα κοντά στον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου διότι οι τρομοκράτες που έκαναν τις επιθέσεις εκείνες δεν εκπροσωπούν το Ισλάμ. Οι αντιτιθέμενοι λένε ότι είναι προσβλητικό να χτιστεί μουσουλμανικό τέμενος τόσο κοντά στο Σημείο Μηδέν.

Αυτή πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το θέμα του μουσουλμανικού τεμένους στην Νέα Υόρκη συνδέθηκε με την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο