Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα στο Πακιστάν ήταν το 2009 «η πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της τρομοκρατική οργάνωση» που στοχεύει τις ΗΠΑ. Στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επεσήμαναν ότι η Αλ Κάιντα πέρυσι είχε ενεργή συμμετοχή σε συνωμοτικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ και ότι συνέχισε να στρατολογεί, να εκπαιδεύει και να χρησιμοποιεί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα συνέχισε τις προσπάθειες διεύρυνσης των επιχειρήσεών της δημιουργώντας επαφές με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλά το τρομοκρατικό δίκτυο υπέστη «σημαντικά πλήγματα» πέρυσι αντιμετωπίζοντας λειτουργικά προβλήματα και την αντίθεση των Μουσουλμανικών πληθυσμών.

Όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στις 25 Δεκεμβρίου σε αμερικανική αερογραμμή δείχνει ότι οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, που εδρεύει στην Υεμένη «έχει εντείνει όχι μόνο τις επιδιώξεις της αλλά και τις δυνατότητές της» να εξαπολύσει επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αμερικανών που προσχωρούν σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, ή που υποστηρίζουν το βίαιο εξτρεμισμό.

Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ήταν η χώρα στην Ευρώπη που παρουσίασε «έντονη αναζωπύρωση της εγχώριας τρομοκρατίας» το 2009 μετά από τις μεγάλες ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008. Σύμφωνα με την έκθεση το 2009 σημειώθηκαν 430 και πλέον επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών, επιθέσεων με εκρηκτικά, όπλα και χειροβομβίδες. Η αύξηση των επεισοδίων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 20 χρόνια, τονίζει το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα εισόδου παρανόμων μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Νότιο Ασία. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιείται και σαν χώρα διέλευσης τρομοκρατών οι οποίοι κατευθύνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η έκθεση επίσης αναφέρεται και στην συνεργασία των Ελληνικών αρχών με τις ΗΠΑ για την Ασφάλεια των Κοντέινερ, την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού ασφάλειας στην Ελλάδα, τελωνιακών αξιωματούχων καθώς και δικαστικού προσωπικού. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη στο Αφγανιστάν παρέχοντας μηχανικούς και άλλο προσωπικό.

Για την Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι ανταποκρίνεται στις προσπάθειες παρεμπόδισης και παγώματος περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών και ότι ακολουθεί τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αντιτρομοκρατίας. Η έκθεση όμως επισημαίνει ότι παραμένει αδύναμο το νομικό της πλαίσιο για την διεύρυνση και προσαγωγή στη δικαιοσύνη ενεργειών που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η έκθεση αναφέρει ότι η Πράσινη Γραμμή χρησιμοποιείται συχνά για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και άλλων παρανόμων προϊόντων και παραμένει πιθανό σημείο διέλευσης τρομοκρατικών οργανώσεων.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο