Ένα από τα πολλά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα ακριβώς στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου οι οποίοι και αποτέλεσαν τον στόχο της επίθεσης.
YouTube Preview Image
Όταν οι πανύψηλοι αυτοί ουρανοξύστες χτυπήθηκαν από τα επιβατηγά αεροπλάνα, που τρομοκράτες είχαν νωρίτερα απαγάγει και συντρίψει πάνω τους, δεν υπήρχε περίπτωση το ελληνορθόδοξο εκκλησάκι να γλύτωνε. Θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων.

Στο Σημείο Μηδέν, όπως έγινε αργότερα γνωστός ο τόπος της καταστροφής, έσπευσε αμέσως τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Τέλεσε μνημόσυνα για τους τριάντα και πλέον ομογενείς που σκοτώθηκαν στην μεγάλη εκείνη Αμερικανική τραγωδία, έδωσε παρηγοριά και συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων και κατόπιν περπάτησε ανάμεσα στα χαλάσματα για να εντοπίσει οτιδήποτε μπορούσε να είχε απομείνει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το ίδιο έκαναν ο παππάς της εκκλησίας και μερικοί ενορίτες της. Βρήκαν μόνον ένα θυμιατό, μερικά καντήλια, λίγα κεριά, βιβλία, μια εικόνα και μια καμπάνα, που φυλάσσονται έκτοτε σαν ιερά κειμήλια.

Άρχισε αμέσως μια προσπάθεια για την εξασφάλιση άδειας για την ανέγερση στο ίδιο σημείο μιας καινούργια εκκλησίας για την Χάρη του Αγίου Νικολάου. Αλλά ενώ οι πάντες φαίνονταν αρχικά να δείχνουν κατανόηση για την ανάγκη να ξαναχτιστεί το εκκλησάκι στο σημείο που πάντοτε βρίσκονταν, αργότερα η ιδέα άρχισε να εγκαταλείπεται λόγω ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών δυσχερειών.

Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ ζήτησε σήμερα από την Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης, στην δικαιοδοσία της οποίας και βρίσκεται το Σημείο Μηδέν, να αρχίσει και πάλιν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με απώτερο στόχο την έκδοση άδειας για να ξαναχτιστεί η εκκλησία που καταστράφηκε την μαύρη ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Nicholas Karacostas “η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι απογοητευμένη και εξαγριωμένη» από την δήλωση που, όπως λέει ο ίδιος, έκαναν παράγοντες της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης ότι η πρόταση για ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν «είναι νεκρή».

Η ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει ότι η εκκλησία αυτή έχει μεγάλη εθνική σπουδαιότητα λόγω των συνθηκών που επέφεραν την καταστροφή της. Ο Nicholas Karacostas επισημαίνει ότι την σπουδαιότητα αυτή προφανώς έχουν ξεχάσει οι παράγοντες των αρμόδιων αρχών.

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ παρότρυνε την Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης να υλοποιήσει την προσήλωσή της στους ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ανοικοδόμηση του ναού στον χώρο που δικαιωματικά του ανήκει στο Σημείο Μηδέν.

Η απογοήτευση της ΑΧΕΠΑ εκδηλώνεται σε επιστολή της με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2010 προς τον Διευθυντή της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης Christopher Ward. Ο Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης κατέληξε λέγοντας ότι η ΑΧΕΠΑ δεν θα ανεχθεί πρόσθετες γραφειοκρατικές τακτικές κωλυσιεργίας στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου η οποία είναι συνδεδεμένη με την Ελληνοχριστιανική ιστορία της Νέας Υόρκης από το 1922 που χτίστηκε.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο