Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ο Μπενιαμιν Νετανιαχου πραγματοποιεί από το πρωί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ πριν μερικούς μήνες.

Η υποδοχή του στο αεροδρόμιο έγινε από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικιτιάδη και είχε πολλές ιδιαιτερότητες..

Αντιδράσεις διαμαρτυρίας από διάφορες οργανώσεις της αριστεράς και πορείες προς την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ μέλη τους κρέμασαν την παλαιστινιακή σημαία στον βράχο της Ακρόπολης. Τον ισραηλινό Πρωθυπουργό δεν υποδέχτηκαν μέλη του διπλωματικού σώματος του Ισραήλ διότι απεργούν, και το εθιμοτυπικό της επίσκεψης του ανέλαβε η ίδια η Μοσάντ. Στο ξενοδοχείο που κατέλυσε με την σύζυγο του και την ισραηλινή αντιπροσωπεία δημιουργήθηκε τείχος από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας ώστε να μην μπορούν ούτε να πλησιάσουν ομάδες της πορείας.

Η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη προετοιμασθεί επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνικ Μουμπάρακ, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αρμ Μούσα, καθώς εκτός από την ανάπτυξη των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν και το μεσανατολικό.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε φιλικές τις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας ειδικά στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ θα προωθηθεί και η οικονομική συνεργασία με ανταλλαγές επισκέψεων επιχειρηματιών από τις δυο χώρες.

Δηλώνοντας; «ιδιαίτερα ευτυχής» που βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Νετανιάχου επιβεβαίωσε τα λόγια του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες θα έρθουν πιο κοντά σε θέματα τεχνολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υδάτινων πόρων κα επενδύσεων ,υποσχόμενος μάλιστα να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας της.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία υποστηρίζοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ενώ πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην άμεση απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, χαρακτηρίζοντας την πράξη θετική εξέλιξη.

Απόψε, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός με την σύζυγό του επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που του παρέθεσε ο κ. και η κυρία Παπανδρέου.

Το πρωί θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχει θα αναχωρήσει με τον κ. Παπανδρέου για τον Πόρο

Κάντε ένα σχόλιο