Το Ίδρυμα για Ελεύθερες και Αδιάβλητες Εκλογές του Αφγανιστάν, που ήταν και ο κύριος παρατηρητής των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία αμφισβητήσιμη.

Το Αφγανικό Ίδρυμα επεσήμανε ότι διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα» των εκλογών με την κατάσταση ασφάλειας που επικρατεί και τις πολυάριθμες καταγγελίες για νοθεία.

Παράλληλα, η οργάνωση Διεθνής Δημοκρατία, που παρακολούθησε και αυτή τις εκλογές στο Αφγανιστάν, δηλώνει ότι συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες και ότι είναι πολύ δύσκολο να εκδώσει άποψη για την πορεία των εκλογών, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά την πραγματοποίηση τους.

Επίσης η Επιτροπή Εκλογικών Παραπόνων του Αφγανιστάν δήλωσε ότι έχει δεχτεί πληροφορίες και καταγγελίες για εκλογική νοθεία, για έλλειψη ψηφοδελτίων και άνοιγμα ορισμένων εκλογικών κέντρων αργότερα. Πάντως ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εκλογών του Αφγανιστάν, Φαζάλ Αχμάντ Μαϊνάουι, χαρακτήρισε τις εκλογές επιτυχείς και δήλωσε στη ΦτΑ ότι αποδέχεται το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες παρατυπίες. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, είπε ο κ. Μαϊνάουι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνεχάρη του Αφγανούς για το «θάρρος και την αποφασιστικότητα» τους.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ αποτελέσματα συνεχίζουν να καταφθάνουν από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο