O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζόρτζ Μίτσελ, θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσει μαζί του Αμερικανική πρόταση που προβλέπει την παράταση του μερικού μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη για 60 μέρες, με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ασφάλειας και άλλες εγγυήσεις.

Αμερικανικά και Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης φέρουν πηγές προσκείμενες στις Ισραηλο-Παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες να δηλώνουν ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ενημερώσει την Ισραηλινή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, για την πρόταση.

Επίσης ο κ. Μίτσελ θα έχει ξεχωριστή συνάντηση αυτή την εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και άλλους Άραβες ηγέτες στα πλαίσια επείγουσας αποστολής με στόχο την συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η επίσκεψη Μίτσελ πραγματοποιείται λίγο μετά την επανεκκίνηση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Παλαιστίνιου Πρόεδρου, Μαχμούντ Αμπάς, που απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Ο κύριος Αμπάς ανέφερε ότι θα αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες μετά από σύσκεψη που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με ανώτατους Άραβες αξιωματούχους. Ωστόσο επεσήμανε ότι εάν η εποικιστική δραστηριότητα συνεχιστεί οι Παλαιστίνιοι θα υποχρεωθούν να σταματήσουν την συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο