Η κυβέρνηση Ομπάμα προτείνει στενότερη παρακολούθηση των εμβασμάτων από και προς τις ΗΠΑ, στα πλαίσια των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της φοροδιαφυγής.

Τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτική αναφορά από μέρους των Αμερικανικών Τραπεζών όλων των ηλεκτρονικών εμβασμάτων, αντί των σημερινών κανονισμών που προβλέπουν υποχρεωτική αναφορά μόνο των εμβασμάτων που ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες δολάρια.

Οι υποστηρικτές των προτεινόμενων νέων μέτρων δηλώνουν ότι αν οι κανονισμοί αυτοί ίσχυαν πριν την 11η Σεπτεμβρίου θα είχαν εντοπίσει τους αεροπειρατές-τρομοκράτες που είχαν συνολικά δεχτεί 130 χιλιάδες δολάρια από πηγές στο εξωτερικό. Η εφημερίδα Washington Post, αναφέρει ότι οι τρομοκράτες χρηματοδοτούνταν χωρίς να εγείρουν την παραμικρή υποψία.

Πάντως οι επικριτές των προτεινόμενων μέτρων αναφέρουν ότι το κράτος θα πρέπει να δείξει στοιχεία κάποιας αξιόποινης πράξης, πριν του επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στις οικονομικές δοσοληψίες ατόμων ή επιχειρήσεων.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο