Διπλή βομβιστική τρομοκρατική επίθεση στην Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Οι τρομοκράτες προσπάθησαν να περάσουν την πύλη αλλά δέχτηκαν πυρά από τους φρουρούς με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί το Λάντα που οδηγούσαν με ένα στρατιωτικό φορτηγό. Η σύγκρουση πυροδότησε μια βόμβα 50 κιλών εκρηκτικών στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης ενώ καθώς πλησίαζε η αστυνομία στο σημείο της έκρηξης ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν. Όλες οι στρατιωτικές βάσεις του Νταγκεστάν είναι σε κατάσταση συναγερμού για νέες επιθέσεις.

Πληροφορίες για το Νταγκεστάν

Η Δημοκρατία του Νταγκεστάν (Респу́блика Дагеста́н) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Το όνομά του έχει περσική-τουρκική καταγωγή και σημαίνει Χώρα των Βουνών. Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν στα νότια και τη Γεωργία στα νοτιοδυτικά. Πρωτεύουσά του είναι η Μαχατσκαλά (462,412 κάτοικοι – απογρ. 2002).

Πληθυσμιακά το Νταγκεστάν είναι το πιο ανομοιογενές ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Στα εδάφη του ζει μια πανσπερμία εθνοτήτων, εκ των οποίων οι εννέα ξεπερνούν τα 80.000 μέλη: Άββαροι (29,4%), Δαργίνοι (16,5%), Κουμίκοι (14,2%), Λεζγίνοι (13,1%), Λακ (5,4%), Ρώσοι (4,7%), Αζέροι (4,3%), Ταβασαράνοι (4,3%), Τσετσένοι (3,4%). Με εξαίρεση τους ρώσους, τα υπόλοιπα φύλα είναι ιρανικά, μογγολικά ή τουρκικά, τα οποία έχουν διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές τους λόγω του ορεινού αναγλύφου της περιοχής και της χαμηλής αστικοποίησης (σχεδόν 60% ζει σε χωριά). Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική, ενώ απαντώνται τριάντα ακόμα γλώσσες.

Από το 2000 η πολιτική κατάσταση στο Νταγκεστάν είναι ασταθής – μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών και επιχειρήσεων ατάκτων εναντίον κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν ότι υπάρχει προσπάθεια μεταφοράς στο Νταγκεστάν του πολέμου της Τσετσενίας.

Κάντε ένα σχόλιο