Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913» που παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του τριημέρου των εορτασμών της πόλης.

Κύριε συνάδελφε, κύριε αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, Αιδεσιμολογιότατε, κύριε Χαΐτογλου, κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι γιατί το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί στη συνείδηση της πόλης και αναπτύσσει μία έντονη και καλά οργανωμένη δραστηριότητα σε έναν πάρα πολύ δύσκολο τομέα.
Χαίρομαι επίσης γιατί τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση η κυρία και οι κύριοι γενικοί πρόξενοι και αυτό δείχνει ότι το μουσείο μπορεί να αποκτήσει έτσι μία ακτινοβολία που υπερβαίνει τα όρια της πόλης και τα όρια της χώρας και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία τους εδώ.
Ένα πολεμικό μουσείο είναι μια στρατιωτική υπηρεσία αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας μουσειακός οργανισμός που πρέπει να υπηρετεί τους κανόνες και τις αρχές της μουσειολογικής επιστήμης, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί στις μέρες μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να οργανώσει κανείς έτσι το υλικό ώστε να το κάνει ελκυστικό, παιδαγωγικό, να το μετατρέψει σε ένα πραγματικό σχολείο για το ευρύ κοινό, ιδίως για τα παιδιά, που μπορούν να μάθουν επισκεπτόμενα ένα καλά οργανωμένο μουσείο, μια ωραία έκθεση, πολύ περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε πολλές ώρες μαθημάτων.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τον διευθυντή του μουσείου και τα στελέχη του για την εργασία τους και την πρόοδο που διαπιστώνω και χαίρομαι γιατί το μουσείο έχει σήμερα την ευκαιρία να τιμήσει έναν άνθρωπο που είναι αφοσιωμένος στο συλλεκτικό του έργο εδώ και δεκαετίες, τον κ. Αλέξανδρο Χαΐτογλου, ο οποίος έχει βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του έναν άλλο συγγενικό θεσμό, το Μουσείο του Ιδρύματος του Μακεδονικού Αγώνα, που και εγώ με τη σειρά μου προσπάθησα και προσπαθώ να το στηρίξω από την εποχή της θητείας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τώρα.

Και χαίρομαι, γιατί όπως και ο κ. Νικόλτσιος έτσι και ο κ. Χαΐτογλου αντιλαμβάνονται τη συνάφεια που έχει το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα με το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην καλύτερη τεκμηρίωση των εκθεσιακών γεγονότων και του Πολεμικού Μουσείου. Έχουν άλλωστε και τη γνώση και τον πλούτο του υλικού που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Και πραγματικά, ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Χαΐτογλου για όλα όσα έχετε κάνει και είμαι βέβαιος ότι αυτός ο δρόμος της συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο είναι ανοικτός και θα τον τιμήσουν οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι άλλοι συλλέκτες, φιλότεχνοι, άνθρωποι που έχουν υλικά τα οποία μπορούν πράγματι να εμπλουτίσουν είτε τις περιοδικές εκθέσεις είτε τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Η επιλογή να τιμηθεί φέτος το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι όχι απλώς εύστοχη, αλλά είναι και επιβεβλημένη. Και φαίνεται ότι αργήσαμε να το κάνουμε αυτό. Θα έπρεπε ένα τέτοιο εκθεσιακό γεγονός να έχει οργανωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί χωρίς το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα είχε επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της συγκρότησης, γεωγραφικά, της σύγχρονης Ελλάδας, δεν θα είχαμε πετύχει να διαμορφώσουμε το σημερινό ελληνικό χώρο και δεν θα είχαμε με επιτυχία αμυνθεί του πατρίου εδάφους σε όσες περιπτώσεις κατέστη ως τώρα αυτό αναγκαίο και ελπίζουμε να μην καταστεί αναγκαίο στο μέλλον, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι καθημερινά και το Ναυτικό και η Αεροπορία και βεβαίως, ο Στρατός από τη δική του πλευρά, δίνουν μία μάχη αποφυγής των εντάσεων, αποφυγής των κρίσεων, απόκρουσης, όχι των απειλών μόνον αλλά κι ενός κλίματος που πολλές φορές αναπαράγεται, οξύνεται και δημιουργεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Δική μας σταθερή θέση είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και ξέρουμε ότι ένας μόνο δρόμος υπάρχει: ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αλλά και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη το αμυντικό και αποτρεπτικό δόγμα, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός, έτσι ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος, από κάθε άποψη και πειστικός συνομιλητής, με την ελπίδα όλα αυτά να οδηγήσουν -όχι αργά- σε μία αμοιβαία προσέγγιση η οποία θα μετατρέψει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε μία περιοχή ηρεμίας, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, σε μία περιοχή η οποία επιτρέπει να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας και στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά χωρίς καμία διολίσθηση από πλευράς εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με καλή πίστη, με διάθεση προσέγγισης, συνεννόησης και συνεργασίας, αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά -και το επαναλαμβάνω, για όσους δεν έτυχε να το ακούσουν- ότι στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική και την αμυντική πολιτική τα πάντα κρίνονται στο πολύ λεπτό όριο μεταξύ αισιοδοξίας και ψευδαίσθησης. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο ΝΑΤΟ και γενικότερα μέσα στη διεθνή κοινότητα θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που λέμε είναι πάρα πολύ απλό, ότι αυτό που ζητάμε και προτείνουμε είναι να εφαρμόζονται και στην περιοχή μας οι πρακτικές που εφαρμόζουν κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δικές τους περιοχές και μέσα από την εφαρμογή αυτών των κοινών ευρωπαϊκών και Νατοϊκών πρακτικών θα αντιμετωπιστούν και τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή τα τελευταία 36 χρόνια, με σημείο βεβαίως αφετηρίας την εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή, κάτι το οποίο δεν το ξεχνάει κανείς. Και πρέπει να στείλουμε σήμερα ένα μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται να γιορτάσει την διπλή της επέτειο και στον Κυπριακό Ελληνισμό, που συνέβαλε σε όλους τους αγώνες του έθνους με τις δικές του δυνάμεις και πέραν των δυνάμεων αυτών.

Το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει φέτος και την επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της Ελληνικής Αντίστασης στην διπλή φασιστική και ναζιστική επίθεση του 1940-41, με νέα πολύ σημαντικά αποκτήματα, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Και χαίρομαι γιατί σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων εφαρμόζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει με τους κυρίους αρχηγούς, για την εφαρμογή της κάθετης δομής διοίκησης, που πιστεύουμε ότι θα αποδώσει πολύ σύντομα αποτελέσματα και βέβαια για την εφαρμογή μιας νέας δομής δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα που θα καταστήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πιο καλά στοχευμένες, πιο «έξυπνες», πιο αποτελεσματικές, σύγχρονες κατά κυριολεξία, στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης προσπάθειας που γίνεται και διεθνώς και περιφερειακά, κυρίως γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά εμείς προτάσσουμε, βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, γιατί έχουμε και μία αίσθηση κινδύνου απειλής, μία αίσθηση συσχετισμού δυνάμεων περιφερειακού χαρακτήρα, που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, διαφορετική από την γενική αντίληψη που μπορεί να έχουν για τα πράγματα αυτά οι άλλοι μας σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πολεμικό Ναυτικό με τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, παρουσία και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού -παρών είναι και ο αρχηγός του Στόλου- τίμησαν χθες τον ναύαρχο Βότση, δαφνοστεφάνωσαν και πάλι την προτομή του μπροστά στον Λευκό Πύργο και θυμήθηκαν το γεγονός της καταστροφής του Φετίχ Μπουλέν που σηματοδοτεί στη συλλογική μνήμη των Θεσσαλονικέων και γενικότερα των Βορειοελλαδιτών την συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Τά’χει φέρει έτσι η τύχη τα πράγματα ώστε ο παππούς του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτριος Ελευσινιώτης, τορπιλητής εκ Σαλαμίνος, να ήταν μέλος του πληρώματος του τότε υποπλοίαρχου Βότση κατά την επιχείρηση αυτή.

Το Πολεμικό Ναυτικό μας έχει παραδόσεις, έχει αρχές, έχει οξυμμένη αίσθηση αξιοπρέπειας και, όπως έχω την ευκαιρία να διαπιστώνω έναν χρόνο και πλέον τώρα, είναι σε θέση με στρατηγική ωριμότητα, με επιχειρησιακή ικανότητα, να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους, που απαιτούν βεβαίως διακλαδικότητα, που απαιτούν επιστημονική κατάρτιση αλλά βεβαίως πριν από ο,τιδήποτε άλλο απαιτούν να υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα, τα αναγκαία κατάλληλα επιλεγμένα μέσα -αυτό πάντα δεν διασφαλίζεται δυστυχώς- και κυρίως να υπάρχει φρόνημα. Και το φρόνημα υπάρχει όταν και η κοινωνία έχει φρόνημα, όταν όλος ο λαός έχει φρόνημα. Σε μία περίοδο δύσκολη, σε μία περίοδο οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, θα ήταν εθνικό έγκλημα αν αφήναμε αυτό το μείγμα απαισιοδοξίας και αμφισβήτησης να μετατοπιστεί από το πεδίο της οικονομίας στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, όλες οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας έχουν –έχουμε- υποχρέωση να διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα και το εθνικό φρόνημα, αυτό το αίσθημα υπερηφάνειας, αυτή τη συλλογική μνήμη που δικαιούνται να διαθέτουν και να προβάλουν με σεβασμό στους άλλους οι Έλληνες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή η ισοπεδωτική και απαισιόδοξη διάθεση που κυριαρχεί στον κοινωνικό λόγο και την κοινωνική πρακτική να διεισδύσει και στο πεδίο των λεγομένων «εθνικών μας θεμάτων», των θεμάτων δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, των θεμάτων που συγκροτούν και πρέπει να συγκροτούν την εθνική μας στρατηγική.

Τέτοιες λοιπόν ευκαιρίες όπως η σημερινή, όπως όλες οι επέτειοι, όπως ο τριήμερος εορτασμός, ο ετήσιος της Θεσσαλονίκης, μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε σφαιρικά, νηφάλια, να μην αδικούμε τον εαυτό μας, τη συλλογική μας ταυτότητα και την ιστορία μας και να προσεγγίζουμε το μέλλον με την ευαισθησία, την αισιοδοξία και την απαιτητικότητα που ταιριάζει σε έναν λαό και σε ένα έθνος, όπως το δικό μας.

Μετά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

Τις μέρες αυτές, που κάθε χρόνο τιμούμε εδώ από την Θεσσαλονίκη την ίδια την ιστορία μας, είναι εξαιρετική ευκαιρία να στείλουμε προς τον ελληνικό λαό ένα μήνυμα πως η απαισιοδοξία, η μιζέρια και η ηττοπάθεια, που δυστυχώς κυριαρχούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσουν το φρόνημά μας, την εθνική μας ενότητα και δεν πρέπει να αφήσουμε να εισχωρήσουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό -ιδίως όταν βρισκόμαστε σε δυσκολίες οικονομικές- από την διατήρηση της υπερηφάνειας μας, της εθνικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας ενότητας.

Στέλνουμε για μια ακόμη φορά μήνυμα στους γείτονές μας, πως μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, μόνο ο σεβασμός των κοινών ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών πρακτικών και στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας προς όφελος όλων των λαών.

Κάντε ένα σχόλιο