Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία απελευθέρωσε στάχτη και σύννεφα θερμών αερίων που σκέπασαν τα γειτονικά χωριά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους. Οι εκρήξεις στο όρος Μεραπί, το οποίο είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας, ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά από ημέρες έντονων μπουμπουνητών και προειδοποιήσεις των επιστημόνων για πιθανή μεγάλη έκρηξη.

Χιλιάδες χωρικοί που ζούσαν στις πλαγιές του ηφαιστείου απομακρύνθηκαν καθώς οι στάχτες και ο ζεστός αέρας τους περικύκλωνε, ωστόσο κάποιοι έφυγαν πολύ αργά. Τα σωστικά συνεργεία ανέφεραν ότι βρήκαν 12 πτώματα καμένων ανθρώπων.

Ένα μωρό δύο μηνών έχασε την ζωή του από την έκρηξη των ηφαιστειακών υλικών καθώς η μητέρα του προσπαθούσε να μεταβεί σε ένα νοσοκομείο.

Οι αρχές της Ινδονησίας προτρέπουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν μετακινηθεί σε πρόχειρα καταλύματα. Πολλοί άνθρωποι είχαν μείνει για να προσέχουν τα σπίτια τους, τα ζώα και τις καλλιέργειες τους.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανέφεραν ότι τσουνάμι που προκλήθηκε την Δευτέρα μετά από μεγάλο υποθαλάσσιο σεισμό, κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους σε σύμπλεγμα νησιών της δυτικής Ινδονησίας.

Ανώτατος αξιωματούχος της τοπικής βουλής στα νησιά Μεντάουι, Χέντρι Ντόρι Σατόκο, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδονησίας, METRO TV, ότι ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι της Δευτέρας αυξήθηκε στους 113, ενώ αγνοούνται άλλοι 502 άνθρωποι.

Ο κ. Σατόκο ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές ψάχνουν για τους αγνοούμενους και προσπαθούν να βοηθήσουν τους επιζήσαντες, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματίες. Στους αγνοούμενους περιλαμβάνεται και μια ομάδα 8 με 10 αυστραλών που ήταν σε ένα τουριστικό πλοίο του οποίου τα ίχνη χάθηκαν μετά το τσουνάμι.

Οι επιζήσαντες αναφέρουν ότι κύματα ύψους 3 μέτρων έπληξαν τα νησιά καταστρέφοντας τους παράκτιους οικισμούς. Ο σεισμός ισχύος 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι είχε το επίκεντρο του 80 χλμ δυτικά από το νησί Νότιο Παγκάι. Οι αρχές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο νησί χτυπήθηκε πιο έντονα από τα κύματα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο