Πριν καν αρχίσει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η ένταση εν όψει της συζήτησης για αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, πάει να….χτυπήσει κόκκινο.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλογερμανική πρόταση για δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με την οποία όταν δεν τηρείται το κράτος μέλος θα χάνει την ψήφο του, απαιτεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ στις Βρυξέλλες το πρωί σε αυστηρό τόνο χαρακτήρισε την Γερμανία και τη Γαλλία «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες για νέες συνθήκες». Ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής δεν άργησε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων να δηλώσει ότι η κ. Ρέντινγκ εκφράζει δικές της απόψεις.

Η ένταση ανέβηκε περισσότερο στους κύκλους των Βρυξελλών όταν αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, δήλωσε «Το λέω ξεκάθαρα η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για δημοσιονομικούς παραβάτες, δεν είναι εφικτή και απορρίπτω κάθε σχετική τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ».

Η συζήτηση για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων αυτόματων κυρώσεων για τους παραβάτες με μεγάλα χρέη και ελλείμματα, όπως είναι κυρίως οι χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία είχε ενισχυθεί κυρίως μετά την απόφαση για το οικονομικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας προς αποφυγή χρεωκοπίας. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα θα είναι πάλι στο επίκεντρο, καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την Κύπρο, το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από το 15% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από την Γιούροστατ για το 2009, που θα ανακοινωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο