Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλέι, ζήτησε απ’ τις Αμερικανικές και τις Ιρακινές αρχές να διερευνήσουν καταγγελίες για παράνομους θανάτους κρατουμένων και άλλες παραβιάσεις που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα του στρατού που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Η κ. Πιλέι ανέφερε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν πως οι Αμερικανικές αρχές ήξεραν περί ευρύτατων βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων απ’ τις Ιρακινές δυνάμεις, αλλά παρόλ’ αυτά παρέδωσαν κρατούμενους στις Ιρακινές αρχές από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2010.

Επίσης η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται σε «πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες Αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους σε σημεία ελέγχου και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων».

Η κ. Πιλέι δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ και παρότρυνε τις ΗΠΑ και το Ιράκ να προσάγουν στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε αποδειχτεί υπεύθυνος για βασανιστήρια, παράνομους θανάτους και άλλες παραβιάσεις.

Από τη πλευρά του το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τα έγγραφα που διέρρευσαν απ’ τον ιστότοπο Wikileaks «κλεμμένα» και επεσήμανε ότι δίνουν στους εχθρούς των ΗΠΑ πληροφορίες για το πώς ενεργούν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο