Σε ειδική τελετή, σε ένα από τα κτήρια του αμερικανικού Κογκρέσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και την στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Προσωπικότητες της ομογένειας, εκπρόσωποι ελληνο-αμερικανών βουλευτών αλλά κυρίως δάσκαλοι και μαθητές από τρία ελληνικά και ελληνόγλωσσα σχολεία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στον Λόφο του Καπιτωλίου όπου και ανέπτυξαν τα ελληνικά ιδεώδη, ανέλυσαν τη σημασία της ιστορικής Μάχης του Μαραθώνα στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια γιορτή αφιερωμένη στην Ελλάδα, την δημοκρατία και την ελευθερία του πνεύματος.

Η πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ότι είναι πολύ συγκινημένη από την ενθουσιώδη συμβολή όλων όσων πήραν μέρας και κυρίως από τους μικρούς μαθητές που έπαιξαν μουσική και παρουσίασαν θεατρικό έργο που πρόβαλε την ιστορία της Μάχης του Μαραθώνα. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν από το σχολείο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, από το ελληνόγλωσσο σχολείο στην Τζαμέικα, επίσης της Νέας Υόρκης, και από ελληνοαμερικανικό σχολείο της Ουάσινγκτον. Όπως επισήμανε η κυρία Κοκόλη «η Ελλάδα δεν είναι απλώς ο τόπος καταγωγής μας αλλά μια ιδέα, ιδέα δημοκρατίας, ιδέα ελευθερίας και ιδέα ευγενούς άμιλλας».

Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλε επίσης ο Αντώνης Μαρμαρινός, εκπαιδευτικός σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ο συντονιστής του ΣΑΕ για την περιφέρεια των ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, μίλησε για την σημασία της Μάχης του Μαραθώνα στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην συμβολή της στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός αν οι Έλληνες είχανε χάσει την μάχη εκείνη.

Στην ιδιαίτερη σημασία και τον σκοπό που εξυπηρετούν τα ελληνόγλωσσα σχολεία στις ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Παύλος Κοτρότσιος. Όπως είπε, τα σχολεία τσάρτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία μαθαίνουν ελληνικά παιδιά από όλο τον κόσμο, είναι μια πρωτοβουλία την οποία το Εθνικό Συμβούλιο ενθαρρύνει με όλα τα μέσα που διαθέτει, ακριβώς γιατί προωθούν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό, σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα. Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο κύριος Κοτρότσιος, είναι το ότι πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν να δώσουν αυτή την εκπαίδευση, αυτή την διδασκαλία στα παιδιά τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους μαθητές που συμμετείχαν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο