Η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» που βαθμολογεί κάθε χρόνο 178 χώρες βάσει ενός Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, κατέταξε για το 2010 την Ελλάδα στην 78η θέση σημειώνοντας πτώση κατά επτά θέσεις από την 71η που βρισκόταν το 2009.

Στην κλίμακα από 0, που είναι οι άκρως διεφθαρμένες χώρες, έως 10 που είναι τα χαμηλά ανεκτά επίπεδα διαφθοράς, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε από την Διεθνή Διαφάνεια με 3,5 μονάδες.

Στην ανακοίνωση της Οργάνωσης αναφέρεται ότι μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της ύπαρξης ελλείμματος διαφάνειας και ακεραιότητας και δυστυχώς η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού τομέα της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστας Μπακούρης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι

«Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις να την περιορίσει. Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή γιατί οι παρεμβάσεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επηρεάσουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση, ή οι ανακοινώσεις για πρόθεση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ημι-υπαίθριων κλπ, στέλνουν λάθος μηνύματα. Καλές προθέσεις της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν πράξη».

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3, ενώ το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ και η Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με 1,1. Δυστυχώς την τελευταία θέση κατέχει και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης σε θέματα διαφάνειας.

VOA

Σημείωση του Διευθυντή της Αθηνάς
Επειδή έζησα ως Ερευνητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με διετή υποτροφία) στα πανεπιστήμια της Δανίας θεωρώ ότι η αξιολόγηση της Διεθνούς Διαφάνειας είναι ασαφής και υπερβολική.

Κάντε ένα σχόλιο