Την παροχή ισχυρής τεχνογνωσίας σε θέματα γεωγραφίας και την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών εξασφαλίζει το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Μεταφορών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, για τη συνεργασία της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Σλοβενικής Ναυτιλιακής Διεύθυνσης», το οποίο κυρώθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 από την Ολομέλεια της Βουλής, είπε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση κύρωσης του σχετικού νομοσχεδίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης τόνισε ότι με το Μνημόνιο Συνεργασίας «η Υδρογραφική Υπηρεσία και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας μπορούν να μοιραστούν τεχνογνωσία με άλλες γειτονικές χώρες, στη βάση και με σεβασμό των διεθνών συνθηκών και της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι στις συνομιλίες που θα γίνουν, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπως κάνει σε κάθε ευκαιρία διαλόγου και συναντήσεων, θα υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, πάντα με βάση τις θέσεις που στηρίζονται από την ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Η ελληνική Κυβέρνηση δεν αποδέχεται ή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λογική του “ανατολίτικου παζαριού” που θέλει να εξισώσει μια απειλή, έτσι όπως εκφράζεται μέσω του casus belli και της σχετικής απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από το πρωτογενές και παράγωγο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, ρύθμιση που εξασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι «ο ρόλος των “καλών” και των “κακών” είναι εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία και αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της και την κυβέρνησή της. Εμάς αφορά η εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας, την οποία κρίνουμε και αξιολογούμε με βάση τις συλλογικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών και από αυτήν ουσιαστικά κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και βεβαίως, οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συνεχίσει να φέρνει στη Βουλή προς ενημέρωση και με το αίτημα της σύμφωνης γνώμης από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ζητήματα εξαιρετικής σημασίας του Υπουργείου.

Κάντε ένα σχόλιο