Η Κίνα ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το ταχύτερο σουπερ-κομπιούτερ στο κόσμο. Ο λεγόμενος Τιανχέ 1Α, ο σούπερ-υπολογιστής βρίσκεται στην πόλη Τιανζίν, στην βόρεια Κίνα και μπορεί να πραγματοποιήσει 2.507 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, γεγονός που τον καθιστά 1,4 φορές ταχύτερο από το μέχρι σήμερα ταχύτερο σουπερκομπιούτερ του κόσμου που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge, στο Τεννεσί των ΗΠΑ.

Πάντως τα μικροτσίπ του Κινεζικού σουπερ-υπολογιστή έχουν κατασκευαστεί από τις Αμερικανικές εταιρείες Nvidia και Intel.

Επίσης στις ΗΠΑ βρίσκονται περίπου τα μισά από τα 500 ταχύτερα κομπιούτερ του κόσμου. 24 απ’ αυτά τα σούπερ-κομπιούτερ βρίσκονται στη Κίνα.

Συνήθως οι υπερυπολογιστές των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται στην προσομοίωση θερμοπυρηνικών εκρήξεων διότι απαιτούνται υπολογισμοί απίστευτης ταχύτητας και μνήμης. Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται strategic computer initiative και περιλαμβάνει εθνικά εργαστήρια όπλων καθώς και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζονται πλέον οι συμβατικές δοκιμές πυρηνικών όπλων αφού δεν μολύνεται το περιβάλλον και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τα τεχνολογικά άλματα των πυρηνικών όπλων. Οι ίδιοι υπολογιστές προσομοιώνουν θερμποπυρηνικές εκρήξεις σουπερνόβα προάγοντας έτσι τις γνώσεις των κατόχων των υπολογιστών αυτών στην πυρηνική αστροφυσική.

Είναι πολύ πιθανό οι Κινέζοι που δεσμεύονται από την CTBT (συνθήκη ολικής απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών) να κατασκεύασαν τον υπολογιστή αυτό για τους ίδιους λόγους.

ΠΗΓΗ VOA, EKEO

Κάντε ένα σχόλιο