Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ η Ελλάδα είναι “ο δρόμος για την Ευρώπη” της πλειοψηφίας των λαθρομεταναστών. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ήταν το θέμα ημερίδας της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη νομοθεσίας ασύλου, υποστήριξε στην ημερίδα της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μια τέτοια νομοθεσία, αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου, θα έπρεπε οπωσδήποτε να προβλέπει: «μια υπηρεσία ανεξάρτητη από την αστυνομία και από τις εντολές της διοίκησης, που να είναι σε θέση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από μια δίκαιη εξέταση των αιτημάτων, να χορηγεί σε όλους, όσους το δικαιούνται, καθεστώς προστασίας.»

Η λαθρομετανάστευση είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα
Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Τσαρμπόπουλος το γεγονός, ότι προβλέπεται υπηρεσία ασύλου στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, που πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη βουλή. Επειδή όμως η χώρα είναι η «κύρια πύλη εισόδου προσφύγων στην ΕΕ», η όποια προσπάθεια της, δεν πρόκειται να ευοδωθεί , εάν το πρόβλημα των προσφύγων δεν αντιμετωπιστεί από τους εταίρους ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα. Την άποψη αυτή στήριξε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης «η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το 90% των παρανόμων που μπαίνουν και ψάχνουν μια στέγη, έρχονται από τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να βρούμε λύσεις.»

Συμφωνών και επαυξάνων, αλλά χωρίς οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, εμφανίστηκε και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ: «Αυτό που θα βοηθούσε την Ελλάδα περισσότερο από κάθε οτιδήποτε άλλο, θα ήταν η ενιαία πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο. Εδώ θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ως ΕΕ. Στο ένα ή στο άλλο σημείο υπάρχουν ήδη όμως και δυνατότητες για διμερή συνεργασία. Βλέπω πχ. ότι η δραστηριοποίηση της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την Ελλάδα. Επομένως σε ότι αφορά την πρακτική συνεργασία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.»

Ανθρωπιστικές ρήτρες για παροχή ασύλου και από άλλες χώρες
Με μια άμεση βοήθεια, που σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε τη λύση του προβλήματος, συμφώνησε και η Μαρία Τζεφεράκου, μέλος της ‘Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών’ στην Αθήνα: «Ακόμα και μέσα στον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ υπάρχουν ρήτρες, τις οποίες οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να τις είχαν εφαρμόσει. Υπάρχουν ανθρωπιστικές ρήτρες, που δίνουν τη δυνατότητα σε άλλες χώρες να δέχονται για κάποιος συγκεκριμένους λόγους, άτομα που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Ας γίνει τουλάχιστον αυτό. Αλλά ούτε αυτό δεν έχει γίνει, και είναι ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης.»

Την αναγκαιότητα βοήθειας προς την Ελλάδας, βλέπει και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Έλκε Φέρνερ. Κατά την άποψη της η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει άμεσα οικονομικά κονδύλια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα όπως επίσης και για την μέριμνα τους, δηλαδή για διερμηνείς, γιατρούς, νομικούς, ψυχολόγους.

Ειδικά για τους ανήλικους πρόσφυγες, η κ. Φέρνερ, ανακοίνωσε πρωτοβουλία του κόμματός της, ώστε ως τα Χριστούγεννα να επέλθει συμφωνία στην ΕΕ, τα παιδιά να κατανεμηθούν στα κράτη – μέλη. Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν όμως μόνον το πρώτο βήμα κατά την άποψη της κ. Φέρνερ. Η πραγματική λύση, υποστηρίζει η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός, είναι η δρομολόγηση κοινής διαχείρισης του προβλήματος και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάμεσα σε όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Στην ερώτηση μας, πόσο ρεαλιστική είναι μια αλλαγή του κανονισμού, η κ. Φέρνερ εξέφρασε την απαισιοδοξία της: «Όταν πρόκειται για ένα τέτοιο ζήτημα, κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση υπολογίζει τις πιθανές αντιδράσεις και συνέπειες στη δική της χώρα. Εάν όμως η ΕΕ αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια κοινότητα που διέπεται από αξίες, τότε δεν μπορεί να μοιράζεται μόνο τις χαρές, αλλά και τα βάρη. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.»

Deutsche Welle

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο