Όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη (401 ΓΣΝΑ, 251 ΓΝΑ, ΝΝΑ, 417 ΝΙΜΤΣ, 424 ΓΣΝΕ) με σκοπό την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας.

Ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό, δεδομένου όντως ότι τα στρατιωτικά Νοσοκομεία τελούν σε καθεστώς διαρκούς εφημερίας.
Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται προς υλοποίηση της συνεργασίας είναι ως εξής:
¾ 401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 κλίνες.
¾ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 κλίνες
¾ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 15 Κλίνες.
¾ 417 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 10 έως 15 κλίνες
¾ 424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 15 Κλίνες.
Οι ως άνω διαθέσιμες κλίνες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ κατά τις εργάσιμες ώρες 07.30 14.30. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.
Το δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών παρέχεται και στα εργαστήρια καθώς και στα ειδικά ιατρεία των ανωτέρω Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη είτε μέσω παραπομπής από Νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αναρτάται στο διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα εν λόγω Νοσοκομεία καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα αντίστοιχα εργαστήρια.
Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στη Περιφέρεια θα διατίθενται παράλληλα προς τα καθήκοντα τους αυτά στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική οι υποδομές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Το μέτρο εφαρμόζεται άμεσα ύστερα από συνεννόηση της Διοίκησης του εκάστοτε ενδιαφερόμενου Νοσοκομείου του ΕΣΥ με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και οι οπλίτες ιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας τους ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού αντίστοιχα δε οι υποδομές των Κέντρων Υγείας θα διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα ιατρός της μονάδας.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
Όλα τα ασθενοφόρα οχήματα των Στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση περιστατικών των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΣΥ κάθε περιοχής και σε περίπτωση που τα ασθενοφόρα των μονάδων αυτών δεν επαρκούν για τη κάλυψη όλων των περιστατικών.
Η διάθεση των ασθενοφόρων των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνεται χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το ΕΚΑΒ, όπου αυτό λειτουργεί, η από τον οικείο υγειονομικού σχηματισμό του ΕΣΥ.
Όλες οι Υγειονομικές Μονάδες της χώρας που είναι ενταγμένες στο σύστημα Τηλεϊατρικής του ΕΣΥ δύναται να συνδεθούν, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, με το πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος «Φίλιππος».
Η σύνδεση αυτή θα πραγματοποιείται εφόσον είναι εφικτή η συμβατότητα των υπαρχόντων συστημάτων του ΕΣΥ με αυτά του συστήματος «Φίλιππος» ή η επίτευξη της συμβατότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο για το Υ.Υ.Κ.Α. όσο και για το Υ.ΕΘ.Α. Η δε συνεργασία στον τομέα αυτό αποσκοπεί στην λειτουργία των μονάδων Τηλεϊατρικής του Ε.Σ.Υ. πέραν του καθημερινού πρωινού ωραρίου, όπως ισχύει σήμερα με το κέντρο αναφοράς του προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ε.Σ.Υ. που είναι εγκατεστημένο στο Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» και σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Κάντε ένα σχόλιο