Ποτέ στα χρονικά της Ελληνικής Ιστορίας δεν απάντησε δημόσια Αρχηγός Γενικού Επιτελείου σε δηλώσεις και απόψεις πολιτικών περί των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αρμόζει στη θέση του και δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα του Κράτους. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων εκφράζουν τις απόψεις τους άμεσα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος στη συνέχεια εκφράζει δημόσια όχι μόνο το Υπουργείο αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι έγινε σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκεί την διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος και εκφράζει την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.Η Κυβέρνηση λοιπόν τιμά, σέβεται και υποστηρίζει όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στέλνει χαιρετισμό αναγνώρισης και στήριξης σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους μεταφέρω, ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το φρόνημα του ελληνικού λαού: Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αναγνωρίζει το έργο που επιτελούν.»

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες προφανώς καλύπτουν πλήρως τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με δυναμικό αλλά κόσμιο τρόπο, σίγουρα πρέπει να προέκυψαν μετά από επικοινωνία του ΥΕΘΑ με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και απηχούν και τις δικές τους απόψεις.

Έτσι πρέπει να γίνεται σε ένα Δημοκρατικό κράτος όπως η Ελλάδα για να μην καταντήσουμε Τουρκία όπου οι Στρατηγοί και τα Γενικά Επιτελεία έχουν δική τους πολιτική την οποία και εκφράζουν δημόσια αντιπολιτευόμενοι την εκλεγμένη κυβέρνηση, γεγονός απαράδεκτο ακόμη και όταν αυτή κάνει λάθη. Στις πρόσφατες ατυχείς και υπερφίαλες δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου απάντησε δυναμικά ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξέφρασε όλα τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τις παραπάνω δηλώσεις του. Αν αντιδρούσαν οι Αρχηγοί των Κλάδων ανεξάρτητα και αυτόνομα με δηλώσεις και ενέργειες τους, τότε γιατί να μην αντιδράσουν και οι υφιστάμενοι τους στην ιεραρχία, και οι υφιστάμενοι αυτών και… το αποτέλεσμα θα ήταν ανεξέλεγκτο.

Ασφαλώς δεν έχασαν ευκαιρία ορισμένοι ελάχιστοι απόστρατοι να χρεώσουν αδράνεια και αδιαφορία στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα και διαμαρτυρίες εναντίον τους με την άνεση αυτού που δεν λαμβάνει πλέον αποφάσεις αλλά κρίνει εκ του ασφαλούς περιβάλλοντος τις αποφάσεις άλλων που βρίσκονται στο μέτωπο των εξελίξεων. Με τον τρόπο αυτό βρήκαν ίσως και την ευκαιρία να εξυπηρετήσουν και προσωπικές αντιπαλότητες του παρελθόντος.

Όμως, τα συγκεκριμένα αυτά άτομα δεν ανάρτησαν (ως όφειλαν) οι ίδιοι τις απόψεις τους στο διαδίκτυο και στη σελίδα του συλλόγου τους ώστε να δημοσιοποιηθούν και να σχολιασθούν από τις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (και να κριθούν από τον Ελληνικό Λαό). Αφού λοιπόν δεν κοινοποιούν την άποψή τους επώνυμα σε όλο τον Ελληνικό Λαό δεν δικαιούνται να κρίνουν άλλους εν ενεργεία Στρατηγούς που νομίμως και δικαίως δεν εκφράστηκαν δημοσίως αλλά προτίμησαν να εκφρασθούν δυναμικά μέσω του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η απάντηση του ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καλύπτει πλήρως τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Θεοδώρου Πάγκαλου αυτές κρίνονται από τον ίδιο το Λαό ο οποίος έχει άποψη και την εκφράζει.

Ας αφήσουν λοιπόν ορισμένοι ελάχιστοι απόστρατοι τις επιθέσεις τους κατά των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και να μη ζητούν εκ του ασφαλούς τις (αντιδημοκρατικές) δημόσιες παρεμβάσεις τους και τις παραιτήσεις τους. Αλίμονο αν ξεκινούσε σήμερα δημόσια αντιπαράθεση Γενικών Επιτελείων και Κυβέρνησης εξ’ αιτίας των λανθασμένων δηλώσεων ενός μόνο πολιτικού στελέχους της που ασφαλώς κρίνεται για αυτές. Αλλά βέβαια αυτά τα στοιχεία μια ελάχιστη μερίδα αποστράτων δεν τα αντιλαμβάνεται ενώ ασφαλώς η συντριπτική πλειοψηφία των σοφών αποστράτων Στρατηγών αντιλήφθηκε ότι η απάντηση δίνεται με μάχες εντός των τειχών και όχι με φυγή και λιποταξία σε παραίτηση εις ένδειξη μιας δήθεν διαμαρτυρίας για λόγους εντυπωσιασμού. Εξ’ άλλου έχουμε δει ανάλογες παραιτήσεις στο παρελθόν που έγιναν υποκριτικά και με επεισοδιακό τρόπο με σκοπό την είσοδο των παραιτηθέντων στην Πολιτική. Τέτοια στοιχεία προσωπικότητας ευτυχώς δεν υπάρχουν σήμερα στην ηγεσία του Ελληνικού Στρατού που χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σοφία εκφράζοντας την άποψή της δυναμικά και άμεσα μέσω του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας όπως αρμόζει σε ένα μοντέρνο Στρατό μια ισχυρής Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κάντε ένα σχόλιο