O Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν, ζήτησε και πάλι απ’ την κυβέρνηση της Τουρκίας να προωθήσει την διαδικασία επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επ’ ευκαιρία της 40ης επετείου «της αναγκαστικής παύσης των δραστηριοτήτων της μοναδικής αυτής σχολής», όπως δήλωσε ο κ. Κάρντιν σε σχετική ομιλία του στην Αμερικανική Γερουσία, «επαναλαμβάνω την έκκληση μου στην κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την αποκατάσταση της λειτουργίας της σχολής».

Στην ομιλία του ο Γερουσιαστής Κάρντιν αναφέρθηκε σε ορισμένες θετικές εξελίξεις φέτος, όπως η άδεια που χορήγησαν οι Τουρκικές αρχές για πρώτη φορά από το 1922, για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επίσης ο Γερουσιαστής Κάρντιν αναφέρθηκε στην απόφαση Τουρκικού δικαστηρίου που ζητά την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, σημείωσε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, θα προετοιμάσει ενδεχομένως το έδαφος για την επιστροφή πολλών άλλων εκκλησιαστικών περιουσιών που έχουν κατασχεθεί από την Τουρκική κυβέρνηση.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η Επιτροπή Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, τονίζει ο Πρόεδρος της Γερουσιαστής Κάρντιν, εγείρει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Επίσης ο κ. Κάρντιν αναφέρει ότι η φετινή έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία. «Ζητώ απ’ τον Τούρκο Πρωθυπουργό να διασφαλίσει το δικαίωμα των μειονοτικών αυτών ομάδων να εκφράζουν ελεύθερα και να τηρούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω», όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη του οποίου η Άγκυρα είναι μέλος.

Όπως αναφέρεται και στην Τελική Διακήρυξη της συνόδου του ΟΑΣΕ το 1989 στην Βιέννη, αποτελεί δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων να «εκπαιδεύουν το θρησκευτικό προσωπικό τους σε κατάλληλα ιδρύματα». Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπηρέτησε αυτό το σκοπό επί πάνω από έναν αιώνα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, έως της αναγκαστικής παύσης των δραστηριοτήτων της πριν 40 χρόνια. «Είναι καιρός να επιτραπεί η επαναλειτουργία του μοναδικού αυτού ιδρύματος, χωρίς καθυστέρηση», καταλήγει ο Γερουσιαστής Κάρντιν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο