Καθημερινά άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο για τη ζωή τους ή τη ζωή των οικείων τους. Άλλοι φεύγουν επειδή τους εξανάγκασαν η κοινωνική ή η οικονομική τους κατάσταση, Γι’ αυτό το λόγο η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει λάβει πρόνοια και ορίζει ρητά στο άρθρο 14 ότι «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητεί και να απολαμβάνει σε άλλες χώρες άσυλο από διωγμό».

Ωστόσο, η ως άνω παραδοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση «που επικρατεί διαχρονικά στα σύνορα της χώρας μας στον ‘Έβρο. Εκατοντάδες μετανάστες έχουν πνιγεί στο ποτάμι ή διαμελιστεί στα ναρκοπέδια, της περιοχής, η λειτουργία των οποίων κρίνεται παράνομη από κάθε άποψη, καθώς η Ελλάδα από το 1997 έχει υπογράψει και από το 2002 επικυρώσει τη συνθήκη της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Η κρισιμότητα της κατάστασης ξεπέρασε το καλοκαίρι του 2010 κάθε προηγούμενο, καθώς οι λαθροδιακινητές επέλεξαν για φέτος να στρέψουν τις ροές εισερχόμενων στη χώρα αλλοδαπών προς το επικίνδυνο πέρασμα του Έβρου, με τραγικά αποτελέσματα:

* Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι νεκροί μετανάστες, Σύμφωνα μάλιστα με το διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει πλέον χώρος για τη φύλαξη των πτωμάτων ούτε στα ψυγεία του νεκροτομείου.
* Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών του Φυλακίου, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται σε 374 άτομα, σήμερα κρατούνται περίπου 650 μετανάστες, οι οποίοι φρουρούνται από πέντε αστυνομικούς, ενώ σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και από την απουσία γιατρού, τις ελλείψεις σε φάρμακα και τις άσχημες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις εγκαταστάσεις.
* Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, η είσοδος μεταναστών στη χώρα κυμαίνεται μεταξύ 150 – 400 ατόμων καθημερινώς. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, κάνει λόγο «για αδυναμία διαχείρισης του φαινομένου, η οποία εκθέτει όχι μόνο τους αστυνομικούς υπαλλήλους, αλλά και την ελληνική κοινωνία».

Στις 16 Ιουλίου 2010, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επισημάνει ότι «όσο άρτια κι αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός όχι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς προς τις διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις μας αλλά και προς τον πολιτισμό μας, όταν καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτό τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών»

Δεδομένων των πολλών θανάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και της παραδοχής όλων των εμπλεκομένων για την αδυναμία διαχείρισης του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών από το πέρασμα του Έβρου, ιδιαίτερα έπειτα από τις αυξητικές τάσεις που έχουν καταγραφεί φέτος το καλοκαίρι,

Αυτά δήλωσε ο Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης σε ερώτηση του προς το ΥΠΕΘΑ διατυπώνοντας τις εξής ερωτήσεις:

* Έχει ενημερωθεί επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας – Τουρκίας από τις αρχές του καλοκαιριού, σε ποιους τομείς ζήτησε βοήθεια η ελληνική κυβέρνηση και ποια σχετικά μέτρα και πολιτικές αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και τη εύρυθμη λειτουργία τον συστήματος υποδοχής μεταναστών στον Έβρο;
* Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες στο πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τις ζωές των μεταναστών και προσφύγων που χάνονται στα σύνορα τον Έβρου;

Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διατάξεις της Συνθήκης της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού που έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας, καθώς επίσης και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας δράσης εκκαθάρισης ναρκών;

Το ΥΠΕΘΑ απάντησε ότι η σύμβαση της Οτάβα αφορά στην καταστροφή του συνόλου των ναρκών κατά προσωπικού (Κ/Π) που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2002 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2004. Οι υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης, είναι οι εξής:

α. Καταστροφή του αποθέματος (σύμφωνα με το άρθρο 4).

β. Περισυλλογή και καταστροφή των στρωμένων ναρκών (σύμφωνα με το άρθρο 5).

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 5 της Σύμβασης και από 30/7/09 (με μέριμνα του Τάγματος Εκκαθαρίσεων Ναρκών Ξηράς) έχουν εκκαθαρισθεί τα ναρκοπέδια στα οποία υφίσταντο νάρκες Κ/Π, νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου κατά τέσσερα έτη. Η άρση των ναρκών Κ/Π από τα ναρκοπέδια στην περιοχή του Έβρου ολοκληρώθηκε και η καταστροφή τους περατώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009.

Για την καταστροφή του αποθέματος ναρκών, ως φορέας υλοποίησης καθορίστηκε το ΓΕΣ και ειδικότερα η ΑΣΔΥΣ και μέχρι στιγμής έχει μεταφερθεί και καταστραφεί το 40%. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γίνει η καταστροφή και του υπολοίπου των αποθεμάτων. Σημειώνεται ότι το απόθεμα είναι αποθηκευμένο σε ειδικούς χώρους όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και φύλαξης μέχρι την ολοκλήρωση της καταστροφής του.

Κάντε ένα σχόλιο