Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Με τις περιπολίες του ευρωπαϊκού στολίσκου για την πάταξη της πειρατείας στην θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας μειώθηκαν τα κρούσματα πειρατείας. Τι σημαίνει όμως στην πράξη «αποτροπή και αντιμετώπιση της πειρατείας;»

Η φρεγάτα «Ινφάντα Χριστίνα» του ισπανικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχει στην ναυτική επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΗ, την πρώτη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ανήκει από το 2008 στον ευρωπαϊκό στολίσκο των 75 πολεμικών της επιχείρησης, διαθέτει πλήρωμα 103 ανδρών και περιπολεί στα ανοιχτά του κόλπου του Άντεν, συνοδεύει τις ανθρωπιστικές αποστολές των ΗΕ και προστατεύει φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια από τις επιθέσεις των πειρατών.

Τεχνολογικός εξοπλισμός
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της φρεγάτας συμβάλει καθοριστικά στην αποτροπή και αντιμετώπιση της πειρατείας. Το ραντάρ εντοπισμού στόχων ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και επιτρέπει την παρακολούθηση μικρών πλοιαρίων σε απόσταση 11χλμ. Μόλις εντοπιστεί ύποπτο πλοιάριο, τότε άνδρες που ανήκουν στις μάχιμες μονάδες του πληρώματος κατεβάζουν τις ταχύπλοες βάρκες και πλέουν προς την κατεύθυνσή τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου, αξιωματικός Περ Κλινγκβαλ, περιγράφει την πιο συνηθισμένη επιχείρηση αποτροπής: «Όταν πλησιάσουν οι ταχύπλοες βάρκες μας στα ύποπτα πλοιάρια, είναι εύκολο να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για ψαράδικα ή όχι. Διότι υπάρχουν συνήθως στο κατάστρωμά τους ανεμόσκαλες, μπαζούκας και κάθε είδους αντικείμενα που βοηθούν στο ρεσάλτο. Αμέσως μετά το ακινητοποιούν και επιβιβάζονται σε αυτό κατάσχοντας κάθε είδους όπλα και χάρτες, κατόπιν συλλαμβάνουν το πλήρωμα και αφού το φέρουν στο κατάστρωμα της φρεγάτας, ακολουθούμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Δηλαδή εφ’ όσον είναι σαφή τα αποδεικτικά στοιχεία, κάνουμε αγωγή.»

Ο ευρωπαϊκός στολίσκος πέτυχε τον απρόσκοπτο επισιτισμό 1,3 εκατ. Σομαλών

Η πλήρης όμως θωράκιση των ακτών της Σομαλίας παραμένει αδύνατη, υποστηρίζει ο κ. Κίνγκβαλ, αλλά εκτιμά ότι η επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΗ είναι επιτυχής: « Γιατί από την έναρξη της αποστολής μας τον Δεκέμβριο του 2008, πρώτον, δεν κατελήφθη από τους πειρατές κανένα πλοίο των ΗΕ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε τον απρόσκοπτο επισιτισμό 1,3 εκατ. ανθρώπων στη Σομαλία. Και δεύτερον, η παρουσία μας και μόνον διασφαλίζει ηρεμία στη θαλάσσια ζώνη που περιπολούμε. Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη επιθέσεις πειρατών και καταλήψεις πλοίων, αλλά η παρουσία μας τις μείωσε δραστικά.»

Στα θετικά της αποστολής καταλογίζονται επίσης και οι πρώτες δίκες κατά των πειρατών στην Κένυα όπου με την νομική και αστυνομική υποστήριξη της ΕΕ καταδικάστηκαν 120 Σομαλοί πειρατές.

Οι επικριτές της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΗ επισημαίνουν ότι τελικά οι πειρατές για να αποφύγουν τις περιπολίες του ευρωπαϊκού στολίσκου διεύρυναν το πεδίο των επιθέσεών τους προς τον Ινδικό Ωκεανό. Επιπλέον δεν εξαλείφθηκαν ούτε καν στη θαλάσσια περιοχή που περιπολεί ο ευρωπαϊκός στολίσκος.

Deutsche Welle

Daniel Scheschkewitz / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Κάντε ένα σχόλιο