Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας απειροελάχιστα ίχνη Καισίου ανιχνεύθηκαν και στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Οι μετρήσεις αυτές δεν δημιουργούν καμία ανησυχία ανέφερε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Διευθυντής της “Αθηνάς” Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ στο διάστημα 5-6 Μαίου 1986 (Τσερνόμπιλ!) η συγκέντρωση Καισίου στη Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 2 Bq/m3 ενώ η πρόσφατη μέτρηση της ΕΕΑΕ ήταν 100 μBq/m3 δηλαδή περίπου 10.000 φορές μικρότερη.

Ο Δρ. Θ. Λιόλιος στη συνέντευξη του ανέφερε ότι  αντίστοιχες μετρήσεις με τις σημερινές μετρήθηκαν στο ΑΠΘ το 1998 όταν ένα χαλυβουργικό εργοστάσιο  στην Ισπανία έλιωσε μια πηγή Καισίου-137 πιθανότατα από ιατρική συσκευή.

Ακολουθεί  η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ:

• σύμφωνα με πληροφόρηση από το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων ανιχνεύθηκαν ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 100 μBq/m3 (100 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα). Δεδομένης της φύσης του ατυχήματος στην Ιαπωνία, το εν λόγω εύρημα ήταν αναμενόμενο. Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

• δεν συντρέχουν λόγοι παράτασης της παρουσίας των επιστημόνων της ΕΕΑΕ στους Διεθνείς Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Όσοι επιστρέφουν από την Ιαπωνία και επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με ραδιολογικής φύσεως θέματα ή/και να υποβληθούν σε ραδιολογικό έλεγχο παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΕΑΕ.

• τα πληρώματα πλοίων που έχουν πλεύσει σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά την 11η Μαρτίου 2011 θα έχουν τη δυνατότητα μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ για παροχή ενημέρωσης ή/και για τη διενέργεια προληπτικού ραδιολογικού ελέγχου, εφόσον το επιθυμούν.

Κάντε ένα σχόλιο