Με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρίστο Πατσαλίδη συναντήθηκε σήμερα ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην τραγωδία. Ο Υπουργός έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες στον Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο και του ανέφερε ότι την αξιολόγηση του κινδύνου της περιοχής έχουν αναλάβει Γάλλοι πραγματογνώμονες. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από της Αστυνομία και δεν είναι δυνατόν να πλησιάσει κανείς χωρίς την άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης την οποία ο Υπουργός θα προσπαθήσει να πάρει προκειμένου να επιτραπεί στο Διευθυντή του ΕΚΕΟ να επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ορισμένα άτομα Γαλλικής καταγωγής επιχειρούν στην περιοχή γύρω από το σημείο μηδέν έχοντας χωρίσει το έδαφος σε μικρότερες περιοχές. Είναι άγνωστο τι μελέτες κάνουν η τι προσπαθούν να εντοπίσουν ποιο Υπουργείο τους κάλεσε η ποιες είναι οι ιδιότητές τους.

Στη συνέχεια ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος συναντήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου με τον Πρόεδρο του ινστιτούτου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παπανικόλα με τον οποίο προσέγγισαν επιστημονικά το θέμα της έκρηξης. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ τόνισε στο συνάδελφο του πυρηνικό φυσικό ότι το θέμα της ραδιενέργειας στην έκρηξη η οποία δεν έχει προκύψει ευτυχώς μέχρι σήμερα είναι απλώς ένα υποσύνολο της υπόθεσης. Πρέπει να υπάρξει μια επιστημονική μελέτη στην οποία θα εμπλακούν και επιστήμονες της Κύπρου η οποία θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος τόσο στον Υπουργό όσο και στον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου δεν μπορεί να περιοριστεί η ενημέρωση των Κυπρίων στην μελέτη που διεξάγει ο Στρατός και η Αστυνομία αφού για παράδειγμα ο Στρατός εμπλέκεται στη δημιουργία του ατυχήματος από την αρχή και έτσι χρειάζεται ένας ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας αξιολόγησης του κινδύνου.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία του Υπουργού είναι εξαιρετική πλην όμως κανένα άλλο συναρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει στοιχεία στο ΕΚΕΟ.

Αναμένουμε την άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου το Κέντρο Ελέγχου Όπλων να επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν.

Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα όλες οι μετρήσεις που δίνει η Επιθεώρηση Εργασίας που ανέλαβε τις μετρήσεις της ραδιενεργού ακτινοβολίας δεν προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας αυτής προς τον Υπουργό Υγείας.

Κάντε ένα σχόλιο